Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nejčastější situace, za které se u gynekologa nemusíte stydět

  • Za co se nemusíte stydět u gynekologa?
    19. února 2024 | 06:00

    Tak si odložte a vylezte si nahoru. S tričkem vytaženým až pod zadek se pak žena šourá na gynekologické křeslo, aby tam potupně roztáhla nohy. A v hlavě jí přitom běhají desítky otázek, jako jestli je pořádně oholená, jestli doktor nepozná, že měla ještě ráno s přítelem sex, nebo zda její přirození divně nezapáchá. Není ale jediný důvod, proč se u gynekologa stydět. Stejně jako ho se svými problémy vyhledáte vy, ho navštíví i další ženy. 

  • Za svůj sexuální život

    Nelžete gynekologovi o tom, zda máte chráněný, či nechráněný styk.
    Autor: Shutterstock.com
    Až se vás příště gynekolog zeptá, zda jste v poslední době spala s někým bez ochrany, řekněte mu pravdu a nesnažte se mu nalhat, že bez kondomu ani ránu. Neexistuje totiž žádná správná ani špatná odpověď. Stejně jako se na to zeptal vás, to bude pravděpodobně zjišťovat u dalších pacientek, které za ním přijdou. Navíc lež by vám v tomto případě mohla akorát uškodit a zkomplikovat určení diagnózy.

  • Že nejste perfektně oholena

    Gynekolog skutečně neřeší, zda jste oholena, či nikoliv.
    Autor: Shutterstock.com
    V čekárně, pár minut před vstupem, začnete panikařit, že jste se nestihla oholit, případně se před tím mužem stydíte za to, co tam dole máte? Zbytečně se nervujete. Lékař se zaměřuje na úplně jiné věci. "Soustředím se na pacientku, takže opravdu nevnímám, jestli se stihla oholit, či nikoliv," potvrzuje Jessica Shepherd z univerzity v Illinois. Navíc to jsou lékaři, a ti vědí, z jakých důvodů nám roste ochlupení na určitých místech.

  • Že zrovna nevoní po fialkách

    Udržujte si svoji vagínu stále mladou a pružnou!
    Autor: Shutterstock.com
    To je přece důvod, proč lékaře vyhledáte – protože máte nějaký problém. A zrovna co se týče vůně, je to takový "barometr" vašeho vaginálního zdraví. Gynekolog by měl vědět vše o tom, jak voní to, jaký máte výtok. Může to být jeden z kódů nutných k rozklíčování vašich potíží. Silně zapáchající výtok není znakem nedostatečné hygieny, ale třeba infekce.

  • Že má divný tvar

    Přestaňte se stydět! nemyslete na to, co všechno se může stát. Vnímejte jen to, co je teď.
    Autor: Profimedia.cz
    Stejně jako každý z nás má jeden svůj identický otisk prstů, tak máme i jedinečně identické své pohlavní orgány. A liší se nejen co do velikosti, ale i barvy nebo tvaru. Neexistuje mustr, podle kterého by se dalo určit, co je normální, a co nikoliv. Jestli se stydíte za to, že máte velké stydké pysky, netrapte se. Jiná žena má zase třeba jeden větší než druhý. 

  • Že máte problémy při sexu

    Nevydařený sex
    Autor: profimedia.cz
    Na světě jsou alespoň tři lidi, kterým záleží na tom, aby váš sexuální život byl pro vás co nejpříjemnější. Jste to vy, váš partner a váš gynekolog. Podle výzkumu, který byl proveden na univerzitě v americké Indianě, až 30 procent žen trpí při sexu bolestmi, ale svému lékaři to nikdy nepřiznají. Protože si nechtějí připustit, že by mohly mít takové problémy. Pokud mezi ně patříte i vy, tak jděte raději s pravdou ven. Gynekolog se s vámi bude určitě snažit najít řešení, po kterém si opět budete moct užít partnerského života do sytosti.

  • Že chcete udělat test pohlavních chorob

    Dokážete si představit, čím vším se naši předkové chránili před početím?
    Autor: Shutterstock.com
    Když přijdete za doktorem, že byste si chtěla nechat udělat testy na pohlavně přenosné choroby (HIV, chlamydie, syfilis, kapavka, žloutenka B+C), zřejmě se dá předpokládat, že jste – nebo jste byla – promiskuitní. Lékaři na toto rozhodnutí ale nazírají jako na věc, kterou by měla udělat každá rozumná žena, protože co si budeme povídat – nejedné z nás to někdy ujelo... A čím dříve se na případné choroby přijde, tím účinnější může být následná léčba.  

  • Že chcete změnit svého lékaře

    Když máte stejného gynekologa jako vaše matka, můžete se dostat do trapné situace.
    Autor: Shutterstock.com
    Odmítnutí je těžké, a to téměř v jakékoliv situaci. Ale každý člověk má na něj právo, takže pokud chcete z jakéhokoliv důvodu vyměnit svého gynekologa, rozhodně se nestyďte mu to říct. Svému lékaři byste měla důvěřovat a mít k němu kladný vztah, a jestli máte stažený žaludek už týden před vyšetřením, nemá smysl se takto trápit. Jen se připravte na to, že se vás může zeptat, proč jste se tak rozhodla. Pak není jednodušší odpovědi než to, že je to vaše osobní rozhodnutí a nemusíte se mu zpovídat. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...