Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

5 rituálů, které vám zaručeně pomohou zhubnout!

  • 5 rituálů, které vám zaručeně pomohou zhubnout!
    11. ledna 2024 | 06:00

    Možná už konečně nastal čas dostát svým slibům a předsevzetím, že zhubnete a pak si s radostí pořídíte vysněný outfit, v němž budete vypadat jako bohyně. Ale jak dobře víme, není snadné se potit na kolektivním cvičení při vyhazování nožek nad výši svého obočí, snášet pocení se v posilovně s pocitem trapnosti při pohledu na osvalené mladíky nebo odolávat noční žravosti. My pro vás ale máme 5 skvělých rituálů, které vám zaručeně, ale opravdu zaručeně pomohou zhubnout. Musíte jim však věřit a žádný den na ně nezapomenout! O kterých tu vedeme řeč?

  • Před každým jídlem vypijte na ex sklenici vody

    První rituál vám pomůže doplnit pitný režim a naplnit žaludek, aby v něm již nebylo tolik místa pro následující lahodné pokrmy. Sklenici vody pijte rituálním způsobem. Měla by to být pokaždé stejná sklenička určená pouze k tomuto, a žádnému jinému, účelu. Vodu si nechte nějakou dobu odstát a volte chladnější neperlivou vodu z kohoutku, nebo svou oblíbenou neperlivou minerálku. Tato sklenička by měla být pro vás připravena pokaždé, než se budete chtít něčím nacpat, ať už v rámci hlavních denních chodů, anebo i tehdy, když dostanete chuť na čokoládovou tyčinku. Uvidíte, že to pomůže!

    Video: Jak poznáte dehydrataci? Tekutiny je nutné doplnit včas.

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Videohub

  • Absolutní zákaz čtení nebo sledování filmu u jídla!

    Tak tento rituál si rozhodně odpustíme! Sledování televize, filmu či seriálu, anebo čtení u jídla, jsou zlozvyky, které jednak často zvedají adrenalin, pokud se nedíváte zrovna na pohádky, a jednak vás podvědomě přikovají v obrazovce na mnohem delší dobu, kdy zároveň konzumaci jídla ani nevnímáte. Mnohdy nevíte, jak jídlo chutná, sníte ho nejen rychle, ale je tu pravděpodobnost, že si budete přidávat či podlehnete takzvanému „chipsoidnímu“ efektu. Tato konzumace jídla je zcela zdraví škodlivá, neuvědomělá a vlastně i neslušná! Naopak jídlo by se mělo konzumovat rituálně pomalu, v klidu a s uvědomováním si každého sousta, které vložíte do úst.

  • Plánujte předem a zapisujte si, co jste snědla

    Další rituální činností se může stát pořízení si zápisníku, do něhož si můžete předem vepisovat plány na nákup potravin a všechno, co z nich budete vařit či jinak připravovat, ale také opravdu poctivě zapisovat všechno to, co bylo v daný den vámi zkonzumováno. Tento zápisník vám umožní sebereflexi a zpětnou vazbu, kdy možná v údivu žasnete nad tím, co všechno se vejde do vašeho žaludku. Zápisník a tužku mějte pouze k tomuto účelu a zapisujte důkladně a v klidu. Důležité je být upřímný, a to především sám k sobě!

  • Motivace k hubnutí a pozitivní myšlení

    Hubnutí by nikdy nemělo probíhat pod tlakem a v nějakém velkém stresu. Jemná motivace vyvolávající ten správný, mírný a podporující stres, je v pořádku. A motivací může být třeba hezké oblečení, nákup pěkného a záměrně o číslo menšího kousku oděvu s pocitem, že se na to těšíme, nikoliv, že to nikdy nedokážeme. V procesu hlídání si váhy je vhodné nenosit úplně volné oblečení, ale právě na tom přiléhavějším kontrolovat, zda vám to břicho jde ještě tolik vidět, anebo už je to lepší. Neopomeňte ani pozitivní myšlenky a slovní formule, které si můžete buď opakovat nahlas několikrát denně, nebo někam napsat: „Cítím se stále lépe a lépe.” Jsem ve stále lepší kondici.” “Díky cvičení budu štíhlejší i flexibilnější.” A podobně.

  • Každodenní cvičení jako rituál

    Rituálem může být i každodenní cvičení. Nemusíte se ničit třikrát týdně v posilovně, stačí i domácí cvičení na patnáct minut denně. Důležitá je ale pravidelnost. Právě ta vám pomáhá k tomu, aby si vaše tělo zvyklo a toto cvičení již samo začalo vyžadovat. Stačí pár základních cviků, které vám umožní protáhnout tělo, uvolnit svaly nebo je lehce posílit. Vyberte si denní dobu, která vám nejvíce vyhovuje a udělejte si ze svého cvičení rituál. Jeho účinnost můžete podpořit třeba i speciálním oblečením, zapálením svíčky, otevřením okna nebo poslechem oblíbené hudby. Můžete si třeba také spontánně zatančit na tři písničky hned za sebou, jen tak doma v obýváku. Pokud vás u toho někdo uvidí, ať už kočka, pes, dítě či manžel, nestyďte se, už tohle je dobrý základ pro zvýšení vašeho sebevědomí.

Autor: Taťána Kročková
Klíčová slova:  zdraví, zdraví a nemoci, TĚLO
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...