Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vitaminy podle věku pro 20+ až 70+: Jaké užívat, aby neduhy řekly sbohem?

  • Vitaminy podle věku pro 20+ až 70+: Jaké užívat, aby neduhy řekly sbohem?
    21. října 2023 | 06:00

    Pomohou s bolestmi, ale třeba i s únavou. Na jaké vitaminy se zaměřit, aby vaše trable odezněly?

    Začalo vás pobolívat koleno, aniž byste si byla vědoma nějakého pádu nebo bouchnutí? Jste unavená mnohem víc, než jste zvyklá, přestože spánku máte dost? Možná vám v těle něco chybí. Pokud to chcete řešit, nejsnazší cestou, jak zjistit, zda příčina není v nedostatku konkrétních vitaminů a minerálů, jsou krevní testy. Stačí se tedy na prohlídku objednat a poradit se s lékařem, popřípadě diabetologem, zda je u vás potřeba užívat potravinové doplňky nebo úprava stravy, u které to začíná. Ale ne vždy se dá potřebné množství vitaminů získat jen jídlem, proto někdy musí přijít na řadu doplňky.

  • Co vám chybí, když vás trápí...

    BOLESTI KLOUBŮ: Nedostatek vápníku nebo vitaminu D může zvýšit riziko osteoporózy a způsobit problémy s kostmi a klouby.

    ÚNAVA: Způsobuje ji nedostatek vitaminu B12, hořčíku nebo železa.

    HORŠÍ ZRAK A PLEŤ: Málo vitaminů A, C nebo E může vést ke kožním problémům, jako jsou suchá kůže, akné, ekzémy, nebo k pomalému hojení ran stejně jako k potížím s očima.

    PADÁNÍ VLASŮ, PROBLÉMY S NEHTY: Nedostatek některých vitaminů B (biotin) a minerálů může mít vliv na vlasy a nehty.

    POTÍŽE SE ZUBY A DÁSNĚMI: Ty může ovlivňovat množství vitaminu D i C – sledujte jejich množství ve stravě.

    ZMĚNY NÁLAD: Pomineme-li hormonální změny, mají vliv na náladu vitaminy skupiny B. Je-li jich nedostatek, mohou se pak dostavit úzkosti, deprese nebo podrážděnost.

    ČASTÉ NEMOCI: Málo vitaminu C nebo D může výrazně oslabit imunitní systém a zvýšit náchylnost k infekcím.

    Video: Jak poznat nedostatek železa? 

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Videohub

  • Pro 20 let a více

    Mládí lidé užívat mnoho vitaminů nepotřebují, ale většina žen mezi 20. a 30. rokem chce mít potomky. A v takových případech je přísun vitaminů důležitý. Zaměřte se na příjem vitaminu D, dále na vitamin E, kyselinu listovou a železo pro ochranu reprodukčních orgánů a podporu početí. Pochopitelně nepodceňujte ani přísun vitaminu C, který je pro nás potřeba od mládí až po stáří. „Podpoří imunitní systém, hojení ran či zmírní v pozdějším věku projevy stárnutí. Je skvělý pro snížení únavy a vyčerpání, dokáže také zlepšit i stav cév či dásní,“ uvádí nutriční terapeut Lukáš Bulín z kliniky VO2Max. A jelikož přichází čas chřipek, viróz a nachlazení, je právě teď období, kdy je třeba zvýšit jeho přísun na 1000 mg denně, bez ohledu na věk. „Je dobré ho užívat ráno či dopoledne, je lehce stimulující a večer může zhoršovat spánek,“ doplňuje odborník.

  • Pro 30 let a více

    I v tomto věku je velmi důležité chránit celkové zdraví organismu a už nyní je dobré zaměřit se také na oddálení stárnutí. Pro udržení mladistvého vzhledu pleti si pomůžete dostatkem vitaminů A, E a koenzymu Q10. Hlídejte si denní dávky vitaminů D a C na podporu imunitního systému. Jelikož jde o produktivní věk, podporujte nervový systém hořčíkem, zinkem a vitaminy skupiny B. Pokud potřebujete sáhnout po doplňcích výživy, mějte na paměti, že vysoká cena nemusí nutně znamenat, že si kupujete kvalitnější produkt. Věnujte výběru vitaminů a jiných doplňků čas, poraďte se v lékárně, u lékaře nebo s jiným odborníkem a porovnejte množství účinných látek, ať nekupujete zajíce v pytli.

  • Pro 40 let a více

    Doplňujte vápník, železo, vitamin C a vitamin D. „Působení vitaminu D je velmi komplexní, nedostatek souvisí s vyšší únavou, křehkostí kostí, nižší imunitou a zhoršeným celkovým zdravím. Ne nadarmo se již celá staletí říká, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař,“ říká nutriční terapeut. Vitamin D udržuje silný imunitní systém, dodává energii a pomáhá chránit tělo před výskytem rakoviny prsu a tlustého střeva. Vápník je důležitý pro stav našich zubů a kostí, nedostatek železa se projevuje bolestmi hlavy a neschopností se soustředit. Vitamin C najdete především v citrusech a listové zelenině. Vápník hledejte v mléčných výrobcích, oříšcích nebo rybách. Užívejte vitamin D a vápník kvůli kostem, hořčík a vitaminy skupiny B kvůli ochraně nervového systému. Vitaminy C a E poskytují antioxidační ochranu proti stárnutí a koenzym Q10 prospívá vaší pleti. Jezte více omega-3 mastných kyselin, které podporují váš kardiovaskulární systém.

  • Pro 50 let a více

    Teď je potřeba šlápnout do pedálů a opravdu už nemávat rukou nad tím, co vám signalizuje tělo. S lékařem v rámci preventivní prohlídky udělejte generálku těla, ať víte, na co si máte dát teď i v budoucnu pozor. Přece nechcete stáří strávit v čekárnách u doktorů. Takže rozhodně nepodceňujte přísun vápníku a vitaminu D, které vám pomohou proti řídnutí kostí a bolesti kloubů. Hořčík proti únavě a "céčko" na imunitu jsou už samozřejmost. „Ve věku nad padesát let ženské tělo vyžaduje o něco méně železa, ale zato více vápníku a vitaminu D. Tyto dvě mikroživiny pracují v souladu,“ uvádí nutriční poradkyně Veronika Duží.Vápník je primárně uložen v kostech a je nezbytný pro spoustu tělesných funkcí, které zahrnují nervovou a svalovou činnost. Mimo jiné ale také hraje důležitou roli při tvorbě enzymů a hormonů, které regulují trávení a metabolismus. Vitamin D má na starosti udržování minerální hustoty kostí a ovlivňuje hladinu vápníku.

  • Pro 60 i 70 let a více

    Každá třetí žena trpí řídnutím kostí neboli osteoporózou. Jednou z příčin je nedostatečný příjem vápníku, jehož doporučená denní dávka je zhruba 1300 mg. Zkuste přidat mléčné výrobky a zajistit si doplněk vitaminu D. A přestože hodně žen ztrácí chuť k jídlu, pozornost je potřeba zaměřit také na vlákninu, která pomáhá udržet hodnoty cholesterolu pod kontrolou, a tím podporuje zdravou funkci srdce. Studie dokazují, že 10 až 30 % lidí starších padesáti let má sníženou schopnost absorbovat vitamin B12 z jídla, proto je na místě v tomto případě zvážit suplementy. Poraďte se s lékařem, abyste zajistila správné dávkování všech pilulek a předešla možným lékovým interakcím. A užívejte melatonin, pokud máte problémy se spánkem.

  • Správné užívání

    Kolik a čeho denně?

    VITAMIN                           OPTIMÁLNÍ DENNÍ DÁVKA
    VITAMIN A 900 MIKROGRAMŮ
    VITAMIN C 90 MILIGRAMŮ
    VITAMIN D 15 MIKROGRAMŮ
    VITAMIN K 120 MIKROGRAMŮ
    VITAMIN E 90 MILIGRAMŮ

     VITAMINY A MINERÁLY NAJDETE NA NZIP.CZ

    Kdy užívat? Nejlépe ráno. Ale některé doplňky chtějí jít do těla spolu s jídlem, jiné potřebují pauzu od jídla. Stejně tak, pokud jich máte více, nejedí se společně, ale s odstupem od sebe. Vždy důkladně čtěte etiketu.

    Velký výběr doplňků stravy za výhodné ceny najdete na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

    Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE. 

Autor: bla
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...