Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Lámou se vám neustále nehty? Víme, proč se to děje!

  • ...
    11. října 2023 | 06:00

    Mít upravené nehty neznamená jen to, že je budeme mít dlouhé a nalakované. Hezky vypadají i jednoduše zapilované, krátké i čisté, které nevyžadují náročnou úpravu. Asi nejhůř se ale udržují nehty, které se často lámou. Lámavost je jeden z nejčastějších problémů, které s nehty řešíme. Proč se to děje?

    A co se dá s lámavostí nehtů dělat? "Často stačí jen doplnit minerály, vitaminy nebo celkově o ruce více pečovat. Jindy může být důvod lámavých nehtů vážnější. Způsobovat ji můžou i některá onemocnění – nejčastěji snížená funkce štítné žlázy,“ říká lékař David Frej.

  • Chybějí nám minerály a vitaminy

    Přestože kvalita nehtů je do značné míry dědičná, hodně se dá napravit správnou výživou. Nehtům je potřeba dopřát kvalitní výživu nejen z vnějšku, ale i zevnitř. Nejvhodnější jsou vitaminy skupiny B a vitaminy C, D, E a A. Konkrétně z vitaminů skupiny B prospívá nehtům zejména B2, B5, B7 a také B12. Najdete je v droždí, vnitřnostech, sýru, mléku, chřestu či v mrkvi. Vitamin C zase pomáhá udržovat nehty bez záděr a naleznete ho třeba v citrusech nebo v pšeničných klíčcích. Vitamin A zase zabraňuje tomu, aby nehty křehly – nejvíc ho obsahují špenát a brokolice. Kromě vitaminů nezapomínejte ani na pravidelný přísun minerálů, jako jsou vápník, zinek, železo, křemík a hořčík. Vedle odborníků ale není dobré to s minerály přehánět. I tady platí rada – všeho s mírou. Za třepením a lámáním totiž může paradoxně stát přemíra prvků. Stává se to v případech, když často pijeme jeden druh minerálky. 

    Šípky jako bohatý zdroj vitaminů C a B: Kde je sbírat a jak je využít?

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Videohub

  • Neumíme správně nehty upravovat

    Když si děláte manikúru doma, je možné, že se vám nehty třepí a lámou kvůli nevhodným pomůckám nebo technice. Nejčastější chybou je používání kovového nebo skleněného pilníku. Ten je třeba vyměnit za papírový. Papírový pilník by měl být jediným nástrojem, s výjimkou speciálních kleštiček, kterým si nehty budete zkracovat a tvarovat – stříhání nůžkami je poškozuje a začnou se rychle lámat. 

  • Nehty špatně chráníme

    U suchých a lámavých nehtů je nutné při některých domácích pracích používat ochranné rukavice. Důvod je zřejmý – práce s čisticími prostředky nehty i pokožku rukou velmi vysušuje a poškozuje. Trpí nejen nehty, ale i kůže kolem nich a výsledkem bývají záděry a infekce nehtových lůžek. 

  • Nehty oslabuje onemocnění

    Když dodržujete zásady správného ošetření nehtů, chráníte je před domácí chemií, kvalitně jíte, a přesto není jejich stav dobrý, je třeba zvážit jinou příčinu – poměrně často jde o projev nějakého onemocnění: lupénky, mykotického zánětu, metabolické poruchy, autoimunitní choroby, jako je například porucha činnosti štítné žlázy. „Nejčastěji se nehty lámou konkrétně při snížené funkci štítné žlázy, jejímž typickým projevem je právě přesušená kůže včetně nehtů,“ vysvětluje praktický lékař Václav Petrlík.

    Velký výběr přípravků pro krásné a zdravé nehty najdete na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: sia, Redakce Blesk Zdraví
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...