Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

7 věcí, které nejsou ani trochu veganské, i když si to lidé myslí

  • 8 věcí, které nejsou ani trochu veganské
    23. srpna 2022 | 06:00

    Být veganem není lehké a někdy bohužel ani nevíte, že vegan vlastně nejste. Nejde totiž jen o jídlo, které byste si měli hlídat. Některé věci a aktivity, které děláte, mají co do činění se smrtí zvířat. 

  • 1. Marshmallows

    Na první pohled jsou marshmallows rozhodně veganská pochoutka, jenže většina z nich obsahuje želatinu, která – jak jistě víte – rozhodně nesplňuje žádná kritéria veganů. Neklesejte ale na mysli, existují i přímo vegan marshmallows. Ty si už bez výčitek a s chutí může dát každý.

  • 2. Tetovací barvy

    Mnoho tetovacích barev se vyrábí ze živočišného uhlí, které pochází ze spalování zvířecích kostí. Ať už jste vegan nebo ne, vždy je dobré vědět, co všechno si dobrovolně necháváte do těla vpichovat. Příště se na to tedy svého tatéra pro jistotu zeptejte. 

    Video se připravuje ...
    Na prahu padesátky si nechal udělat první tetování: Jaký má pro Petra Baťka význam? • VIDEO: Kisa Císařová

  • 3. Jablečný džus

    Autor: iStock.com

    Některé jablečné džusy obsahují vyzinu, látku, která se vyrábí ze sušených rybích měchýřů. Jedná se o kolagen používaný jako čiřidlo při výrobě nápojů, u kterých může vznikat kvašení. Pokud jste tedy vegan, hlídejte si na svém oblíbeném džusu etiketu.

  • 4. Paintball

    V nábojích, kterými se při paintballu střílí, se opět vyskytuje vegany nenáviděná želatina. Jak je vidět, vegani to nemají lehké ani na poli zábavy, jelikož veganské paintballové náboje v mnoha areálech nenajdete.

    Video se připravuje ...
    Barvy, díky kterým vám zmizí deprese • VIDEO: Videohub

  • 5. Alkohol

    Možná si myslíte, že víno jsou jen rozdrcené hrozny, ale u procesu výroby těchto nápojů je toho mnohem víc. Některá vína a piva jsou čiřena již zmiňovaným rybím měchýřem, kostní dření, kaseinem a želatinou. Proveďte tedy průzkum a zjistěte, zda je váš oblíbený alkohol doopravdy veganský.

  • 6. Cukr

    Až budete příště v kavárně sypat cukr do svého sójového cappuccina, dobře si to rozmyslete. Většina cukru se zpracovává pomocí kostního uhlí, a to pro to, aby produkt vypadal bělejší. Až se budete příště bát o obsah svého sladidla, zkuste možná agáve jako veganskou záruku.

    Video se připravuje ...
    Nejsi v tom sama: Šéfredaktorka časopisu Dieta - Přehnaná péče o sebe sama je také příčinou závažné poruchy příjmu potravy • VIDEO: Videohub

  • 7. Čisticí prostředky

    Některá mýdla, čisticí prostředky a prací přípravky obsahují mastné kyseliny. Na trhu už je ale k dostání velké množství produktů, které obsahují pouze rostlinné oleje. I tak to ale neznamená, že to je vegan. Bohužel i ty totiž bývají testovány na zvířatech. Při nakupování čisticích a mycích přípravků si proto pořádně prostudujte jejich etiketu.

Autor: Adéla Ondroušková
Klíčová slova:  vegan, veganství, zdraví, tetování, džus, paintball
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...