Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Otrava sluncem opravdu existuje! Jak se projevuje a čím se léčí?

Otrava sluncem existuje! Jak se projevuje a čím léčí?
3. srpna 2022 | 06:00

Pokud to na sluníčku opravdu přeženete, můžete se otrávit. Jaké jsou příznaky, co pomáhá otravu léčit a jaký typ pleti je na otravu sluncem náchylnější? To se dozvíte v našem článku. 

Otrava sluncem nebo také polymorfní světelná erupce není běžné spálení sluníčkem. Ze začátku se může jevit jako klasická sluneční spálenina či alergie, dejte ale pozor, pokud se u vás objeví i další příznaky. 

Příznaky otravy sluncem 

Příznaků, kterými se otrava vyznačuje, je hned několik. Jsou to hlavně spálená, zarudlá kůže a vyrážka. To ale zdaleka není vše, proto ji tedy nezaměňujte s běžnou sluneční alergií nebo lehkými spáleninami z dlouhého dne na zahradě. Dost často se objevují dehydratace, olupování kůže, puchýře, bolesti hlavy, nevolnost a závrať, či dokonce bezvědomí. V takovém případě je opravdu na místě vyhledat lékařskou pomoc.

Video se připravuje ...
Jak rychle ulevit kůži od spálení sluníčkem? • VIDEO: Videohub

Jsou lidé, kteří jsou na otravu sluncem více náchylní. Kdo by si tedy měl dávat ještě větší pozor? Jsou to zejména lidé, kteří mají světlou pokožku nebo v blízké době dobrali antibiotika. Více ohroženy jsou ženy užívající antikoncepci (pilulky) a samozřejmě ti, kteří mají v blízkém rodinném kruhu diagnostikovanou rakovinu kůže. 

Léčba a prevence 

Jestli si opravdu myslíte, že otravu sluncem zvládnete vyléčit doma, máme pro vás pár rad. Lékaři radí přikládat na spáleniny studené obklady, více pít a často pokožku hydratovat správně zvoleným tělovým mlékem. V některých případech se ale lidem s otravou sluncem podávají v nemocnici léky proti bolesti a infuze tekutin do žíly. 

Někdy se ovšem dá silným slunečním popáleninám zabránit například silnou ochranou proti slunci, tedy pokrývkou hlavy či tričkem a krémem na opalování s vysokým faktorem. Nejdůležitější je ovšem nevystavovat se sluníčku, když je nejsilnější, a neustále doplňovat tekutiny. 

Autor: Adéla Ondroušková
Video se připravuje ...