Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Tohle je 7 nejčastějších chyb, které při hygieně děláte i vy!

  • 7 nejčastějších chyb, které při hygieně děláte i vy
    16. srpna 2022 | 06:00

    Každý ví, že si musí čistit zuby, umývat ruce nebo pravidelně stříhat nehty. Jste si ale jistí, že to děláte správně? Některé hygienické návyky totiž nejsou tak prosté, jak se zdají, a mohou vám dokonce škodit. Víte, které to jsou?

  • 1. Čištění zubů na jednom místě

    Tuhle chybu si pravděpodobně nebudete uvědomovat, je ale prokázáno, že většina lidí si každé ráno či večer začíná své zuby čistit vždy na stejném místě. Na ostatní zuby se tak příliš nedostane. Zubaři proto radí pokaždé začít na jiné straně. Vaše zuby tak budou zářivě bílé naprosto všude.

  • 2. Umývání obličeje po fyzické aktivitě

    Odborníci upozorňují na zásadní chybu, která častokrát stojí za aknózní pletí. Většina lidí si totiž čistí obličej až po fyzické aktivitě, nikoho ale nenapadne si obličej od nečistot umýt již před ní. Cvičit tak půjdete s čistou pokožkou, do které se při rozšíření pórů nedostane žádná špína. Pokud ale nestíháte obličej omýt, je dobré ho po sportu lehce otřít alespoň čistým ručníkem.

  • 3. Stříhání mokrých nehtů

    Také si stříháte nehty až potom, co vylezete z vany? To je ale špatně! Může se zdát, že změklé nehty se stříhají lépe než tvrdé, opak je ale pravdou. Budou roztřepené, a vy se tak zachytíte za každý kus oblečení, který kolem vás jen projde. Máte podobnou zkušenost? Určitě pomůže udělat si manikúru či pedikúru těsně před horkou koupelí.

  • 4. Přílišné sušení pokožky

    Po koupeli prý není dobré sušit se ručníkem. Odstraní se tak prý příliš mnoho odumřelých buněk, které naši pokožku chrání. Úplně nejlepší je proto nechat kůži volně uschnout, pokud ale pospícháte nebo to zkrátka nemáte rádi, nedřete pokožku ručníkem nahoru a dolů. Nechte osušku, aby do sebe vodu z těla vsákla sama. 

  • 5. Zbytečně moc zubní pasty

    Čím víc pasty, tím zdravější zuby? Tak to není pravda! Zubaři doporučují nanášet na kartáček jen malé množství zubní pasty. K vyčištění ústní dutiny to prý zcela stačí a vy předejdete problémům se zubní sklovinou, která může být poškozena právě nadměrným užíváním pasty. Mimo jiné také ušetříte nějakou tu korunu, jedna tuba vám totiž vydrží daleko déle. 

  • 6. Používání jen jednoho antiperspirantu

    Naše tělo si po nějaké době zvykne na jeden určitý produkt, na který přestane reagovat. Pokud tedy používáte celý svůj život jeden a ten samý přípravek proti pocení, je dost možné, že ostatní z vás cítí nepříjemný zápach. Odborníci tedy radí střídat několik osvědčených antiperspirantů po několika měsících. Předejdete tak některým trapným situacím.

  • 7. Nedostatečné čištění uší

    Uši se mají čistit minimálně, to jistě víte. Věděli jste ale, že nestačí vyčistit jen prostor, kde se přímo tvoří ušní maz? Důležité je umýt celé ucho a nezapomínat hlavně na místo pod ušima. To při nedostatečné hygieně totiž velmi zapáchá.

Autor: Adéla Ondroušková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...