Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vitamín D z těla rychle mizí, zvlášť když je pod mrakem

16. srpna 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

V létě si hlavu s „déčkem“ neděláme – žijeme v přesvědčení, že sluneční svit nám zajišťuje dostatečnou hladinku. Ale není to tak úplně pravda: 20 minut slunečního svitu sice stačí, aby naše tělo načerpalo celou denní dávku vitamínu D, ale hladinka zase rychle zmizí, zvlášť  když prší nebo je pod mrakem. Poradíme vám, jak si s „déčkem“ poradit, abyste se cítili dobře zvlášť v době, kdy ho potřebujete nejvíc.

„Pokud chcete mít v těle dostatek vitamínu D, začněte s jeho užíváním minimálně 14 dní před začátkem období, kdy se očekává nápor na náš imunitní systém,“ radí lékárník Mgr. Ondřej Pleskot z Lékárna.cz. A pozor, nově je doporučená denní dávka vitamínu D 1000-2000 IU (najdete vždy na krabičce přípravku). „Většina středoevropské populace má  dle výzkumů hodnotu mnohem nižší, než doporučují odborníci,“ říká Mgr. Ondřej Pleskot, lékárník z Lékárna.cz. Nedostatkem vitamínu D dlouhodobě trpí podle nejnovějších zjištění 40 % Čechů.

Mgr. Ondřej Pleskot, lékárník z Lékárna.cz
Autor: Lékárna.cz

Déčkem proti covidu

To může být problém hlavně teď, na prahu další covidové vlny. Právě dostatečná hladina „déčka“ v krvi napomáhá tělu posilovat imunitní systém, a tím se účinně chránit před virózami včetně COVID-19. Pohled do nákupních košíků největší lékárny na českém internetu Lékárna.cz ale ukazuje, že meziročně klesly prodeje „déčka“ o 80 %. Z loňského hitu na podporu imunity je letos skoro outsider. Češi zřejmě o nedostatku vitamínu D v těle nevědí, protože lékaři jeho hladinu při rozboru krve standardně nevyšetřují.

Vitamín D je ale vhodné doplňovat průběžně, nečekat, až přijdou chřipkové epidemie, další vlna pandemie COVID-19  nebo bude venku sychravé počasí.

Zvýšila se doporučená denní dávka

„Pro aktivaci imunitních procesů se dnes  doporučuje denně přijmout 2000 IU vitamínu D. Pro malé děti, kojence, ženy těhotné a po menopauze jsou určené jiné dávky. V těchto případech by doporučenou denní dávku měl navrhnout lékař,“ doporučuje Mgr. Ondřej Pleskot. Odbornou radu poskytnou také zkušení lékárníci v odborné poradně na webu Lékárna.cz.

Státní ústav pro kontrolu léčiv nedávno přehodnotil povolené množství denní dávky vitamínu D. „SÚKL na základě nových odborných poznatků o nežádoucích účincích vitamínu D na lidský organismus povolil vyšší množství denní dávky vitamínu D v doplňcích stravy,“ potvrzuje Mgr. Ondřej Pleskot. V praxi to znamená, že se povolená denní dávka vitamínu D zvýšila o 100 % – z původních 1000 IU (mezinárodních jednotek) na 2000 IU.

Ryby na talíři nestačí

Doplnit vitamín D pouze středoevropskou stravou je v našich klimatických podmínkách obtížné. „Museli bychom zařadit do jídelníčku minimálně čtyřikrát týdně ryby,“ vysvětluje Mgr. Ondřej Pleskot. Nestačí ani spoléhat se na letní období. „V létě sice stačí 20 minut denně vystavit slunci předloktí a obličej, aby byla splněna denní dávka. Pokud je ale 2 až 3 dny pod mrakem nebo deštivé počasí, množství vitamínu D v krvi opět klesne pod doporučenou hladinu,“ doplňuje Mgr. Ondřej Pleskot.

Autor: Lékárna.cz

O vitamínu D

Vitamín D přitom hraje v lidském těle důležitou roli, posiluje imunitu, významně se podílí na prozánětlivých reakcích těla a udržuje správnou hladinu vápníku v krvi. Nedostatek vitamínu D vede ke snížení hladiny vápníku v těle. To se projevuje pocitem únavy a sníženou výkonností. Mezi další typické příznaky nedostatku vitamínu D patří vypadávání vlasů, pomalé hojení ran, bolesti svalů a kostí. Hrozí zvýšená kazivost zubů, zvýšené riziko osteomalacie, osteoporózy a zlomenin kostí, u dětí může dojít k rozvoji křivice.         

Potřebujete poradit? Zeptejte se našich lékárníků na Lékárna.cz, poradí vám zdarma! Nebo si stáhněte e-book, ve kterém shrnuli dobré rady týkající se péče o imunitu a jak ji podporovat vhodně zvolenými přípravky.

O Lékárna.cz:

Lékárna.cz je největší lékárna na českém internetu s více než 20letou historií. Letos získala ocenění Společensky odpovědná firma Pardubického kraje. Nabízí vše pro zdraví počínaje produkty přes informace a služby lékárníků s cílem, aby se její zákazníci cítili lépe. Má široký sortiment přípravků pro zdraví a krásu počínaje léčivými přípravky, vitaminy a doplňky stravy přes kosmetiku, kontaktní čočky, dentální hygienu, zdravé potraviny, diety a sportovní výživu, přístroje pro zdraví, zdravotnické pomůcky, péči o dítě i o seniory. „Na konci všech našich aktivit vždycky musí být šťastný klient, ať už jím je pacient, zákazník nebo zaměstnanec,“ zdůrazňuje PharmDr. Vladimír Finsterle, zakladatel a majitel společnosti Pears Health Cyber, která Lékárna.cz provozuje. 

Video se připravuje ...