Úterý 10. září 2024
Svátek slaví Irma, zítra Denisa
Oblačno, déšť 20°C

Tejpy mi vyndaly nylon z rány 14 let staré, říká Markéta. V čem dalším vám tyto kosmetické vychytávky pomůžou?

Video se připravuje ...
Kosmetické tejpy: Pomůžou s vráskami, menstruací i jizvami
VIDEO: Videoredakce ženských titulů
10. srpna 2024 | 06:00

Tejpy, neboli kineziotejpy, jsou elastické pásky, které se aplikují na kůži s cílem podpořit svaly, klouby a další tělesné tkáně. Pomáhají při různých zdravotních problémech a jejich použití je oblíbené zejména mezi sportovci, fyzioterapeuty a lidmi s chronickými bolestmi. Věděli jste ale, že vám tejpy mohou pomoci také s bolestivou menstruací, jizvami nebo štípanci? O tom, jak to přesně funguje, nám vyprávěla Markéta Ježková, distributorka tejpů CureTape® a CureTape Beauty® pro Českou a Slovenskou republiku.

Dejte sbohem bolestivé menstruaci

Každá žena to zná. "Naše" dny jsou často doprovázeny palčivou bolestí podbřišku nebo spodních zad. Jak nám v tomto případě mohou tejpy ulevit od bolesti? „Ten princip je jednoduchý, je mechanický a v podstatě tím, že vy si nalepíte tejp na podbřišek, tak v tom místě té aplikace rozproudíte lymfu, a tím pádem uvolníte receptory bolesti, které jsou zapojeny při těch křečích a při těch bolestech podbřišku. A tím, jak se celá ta oblast díky aplikaci toho tejpu krásně uvolní, tak povolí i ta bolestivost," říká Markéta Ježková.

A jak taková aplikace probíhá? Pro “menstruační tejp” aplikujeme dvě různě dlouhé pásky CureTape® Punch. První tejp měřte od jedné pánevní kosti k druhé. Druhou pásku měřte zhruba od konce pubického ochlupení pod pupík. Pásky nastříhejte do požadované délky a konce pásky zakulaťte pro lepší přilnavost. Jako první aplikujeme delší kus tejpu. Přehněte ho napůl a roztrhněte přesně v polovině tejpu podkladový papír. Tejp bez tahu lepte od středu směrem k hrotům pánve na oblast podbřišku. Konce tejpu dolepte také bez tahu. Důkladně uhlaďte celou délku tejpu pro lepší přilnavost.

Kratší tejp opět přeložte napůl, stejným způsobem jako u prvního delšího tejpu a ve středu pásky opět roztrhněte podkladový papír. Tejp lepte opět od středu směrem pod pupík a k ochlupení. Konce tejpu rovněž nenatahujte, jen uhlaďte. A máte hotovo. „Tejp doporučujeme nechat nalepený po celou dobu menstruace. Pokud by vám byl kdykoliv nepříjemný, jednoduše ho rolováním odlepte," dodává Markéta.

CureTape® Punch
Autor: archiv Markéty Ježkové

Zatočte se štípanci přírodní cestou

Během horkých letních dní dokáže být hmyz pěkně protivný a je běžné, že během léta schytáme hned několik štípanců a bodnutí. V takovém případě skvěle fungují náplasti CrossLinq®, které se nalepí na postiženou oblast. Díky nim se místo prokrví a sliny hmyzu způsobující svědění se rychleji a hlavně bezpečně vstřebají do lymfatického systému. Fungují tedy mechanicky a zcela bez chemie.

Ptáte se, co přesně takový CrossLinq® je? Jedná se o neelastické pásky ve tvaru mřížky, které se používají lokálně na centra bolesti a akupunkturní body. Tyto samolepící mřížky se snadno aplikují a jelikož jsou voděodolné, můžete se s nimi i koupat. Mají certifikaci zdravotnického materiálu a jsou také vhodné pro děti. Takzvané “crossy” použijete nejen na hmyzí bodnutí, ale i na lokální akné a jizvičky po akné.

CrossLinq®
Autor: archiv Markéty Ježkové

Poradí si i s jizvami

Sama Markéta má s náplastmi CrossLinq® velmi dobré zkušenosti. „Asi před 14 lety jsem byla na akutní operaci slepého střeva. Asi tak před dvěma roky jsem začala chodit k fyzioterapeutovi a ten mi aplikoval na tu jizvu cross čtverečkovou náplast a říkal, že by bylo fajn s tou jizvou pracovat, že to vypadá, že v tom podkoží právě není úplně zhojená, tak, jak by měla být. Jizvu jsem tejpovala asi půl roku, pak jsem byla jednou v koupelně, začalo mě tam něco svědit. Tak jsem si vzala pinzetu, zatáhla jsem, a vytáhla jsem si dlouhý smotaný nylon." 

Čtverečkové náplasti místo jizvy totiž maximálně prokrvují a právě čerstvá krev, živiny a lymfa začnou na místě zranění lépe pracovat. Díky tomu se tak jizvy začně hojit zevnitř a následně i na povrchu. Náplasti CrossLinq® je ale potřeba aplikovat velmi opatrně, aby nedošlo k poškození elektrostaticky nabité pásky. 

Více informací se dozvíte v rozhovoru!

Autor: Aneta Valešová, Žaneta Podlahová, Tereza Víchová
Video se připravuje ...