Umíte správně uvařit čaj? Tyto chyby děláme všichni
Co se dá zkazit při přípravě čaje? Možná se budete divit, ale některé chyby děláte i vy! Není se také čemu divit, vždyť téměř každý čaj se vaří trochu jinak. Připravte si tento lahodný nápoj jako opravdový gurmán. Poradíme vám, jak na to.
1. Špatná teplota vody
Lidé často dělají chybu už u teploty vody. Může se zdát, že zalít šálek horkou vodou není nic těžkého, ale zelený čaj potřebuje jinou teplotu vody než černý a bylinkový. Při přípravě zeleného čaje by se měla teplota vody pohybovat okolo šedesáti stupňů Celsia. Vroucí voda je vhodná na zalití černých a bylinných čajů. Špatně zvolená teplota vody může změnit chuť. Váš čaj by tak byl bez chuti, nebo naopak příliš hořký.
2. Vroucí voda
Pokud jde o čaje, které vyžadují vroucí vodu, je třeba dodržovat několik zásad. Nejprve vodu uvařte a poté chvíli počkejte. Nelijte vařící vodu na ten ubohý, nic netušící malý sáček. To je jedna z nejčastějších chyb vůbec. Většina lidí zalévá čaj hned po vypnutí rychlovarné konvice. Je tu potom riziko upálení bylinných lístků a posílení hořké chuti, která by tam při správném postupu vůbec cítit nebyla.
3. Příliš starý čaj
Prošlý čaj většina lidí dál konzumuje. Pokud byl skladován na správném místě, není také důvod ho nepít. Jenže čaj s prošlou dobou použitelnosti znamená, že v drcené směsi pravděpodobně už nejsou žádné přírodní oleje. Takový čaj bude tedy bez chuti i aromatu. Nejlepší je tedy prošlý čaj ochutnat, zda je chuť v pořádku, či nikoliv.
4. Načasování
Už se vám někdy stalo, že jste nechali čaj dlouho chladnout nebo jste spěchali a vytáhli sáček příliš brzy? Možná jste nechali zelený čaj louhovat moc dlouho. Výsledek byl ale v každém takovém případě docela drsný, že? Příliš hořká chuť, nebo naopak vůbec žádná! Bylinné čaje je dobré louhovat 15 minut, aby se uvolnily bylinné silice, zelené čaje jen 1–3 minuty a černé 2–3 minuty. Každý čaj potřebuje svůj čas!
5. Mléko ano, či ne?
Máte rádi v čaji mléko? Pravdou je, že ne všechny čaje mléko nebo smetanu snesou. Pokud si mléko do čaje lijete, nejlepší volbou je pro vás čaj černý. K tomu se zjemnění mléčnou chutí dobře hodí. K čajům ovocným, zeleným nebo bylinkovým to ale příliš nejde. Chuť mléka by přebila jejich přirozenou jemnost.
6. Špatná volba čajového nádobí
Víte, že byste neměli pít čaj z hrnku, ze kterého běžně pijete i kávu? Pití čaje z takového šálku prý není tak silný zážitek. Odborníci radí hrnky skleněné, keramické, porcelánové nebo hrnečky z nerezové oceli. Vždy jde o osobní preference a jen na vás je, z čeho vám váš čaj bude chutnat nejvíce!
7. Mačkání čajového sáčku
Nikdy nemačkejte svůj čajový sáček! Nejenže podle čajové etikety je to velmi nevhodné, ale má to i velký vliv na chuť samotného čaje. Když zmáčknete sáček, uvolníte z něj kyselinu tříslovou, která z vašeho čaje udělá hořkou pohromu. Vedle toho dokáže tato kyselina obarvit i ty nejbělejší zuby široko daleko. Zmáčknutí čajového sáčku se příště raději vyhněte, uvidíte, že čaj bude lépe chutnat a zuby budou více zářit.