Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Umíte správně uvařit čaj? Tyto chyby děláme všichni

  • Umíte správně uvařit čaj? Tyto chyby děláme všichni
    4. května 2022 | 06:00

    Co se dá zkazit při přípravě čaje? Možná se budete divit, ale některé chyby děláte i vy! Není se také čemu divit, vždyť téměř každý čaj se vaří trochu jinak. Připravte si tento lahodný nápoj jako opravdový gurmán. Poradíme vám, jak na to. 

  • 1. Špatná teplota vody

    Lidé často dělají chybu už u teploty vody. Může se zdát, že zalít šálek horkou vodou není nic těžkého, ale zelený čaj potřebuje jinou teplotu vody než černý a bylinkový. Při přípravě zeleného čaje by se měla teplota vody pohybovat okolo šedesáti stupňů Celsia. Vroucí voda je vhodná na zalití černých a bylinných čajů. Špatně zvolená teplota vody může změnit chuť. Váš čaj by tak byl bez chuti, nebo naopak příliš hořký. 

  • 2. Vroucí voda

    Pokud jde o čaje, které vyžadují vroucí vodu, je třeba dodržovat několik zásad. Nejprve vodu uvařte a poté chvíli počkejte. Nelijte vařící vodu na ten ubohý, nic netušící malý sáček. To je jedna z nejčastějších chyb vůbec. Většina lidí zalévá čaj hned po vypnutí rychlovarné konvice. Je tu potom riziko upálení bylinných lístků a posílení hořké chuti, která by tam při správném postupu vůbec cítit nebyla. 

  • 3. Příliš starý čaj

    Prošlý čaj většina lidí dál konzumuje. Pokud byl skladován na správném místě, není také důvod ho nepít. Jenže čaj s prošlou dobou použitelnosti znamená, že v drcené směsi pravděpodobně už nejsou žádné přírodní oleje. Takový čaj bude tedy bez chuti i aromatu. Nejlepší je tedy prošlý čaj ochutnat, zda je chuť v pořádku, či nikoliv.

  • 4. Načasování

    Už se vám někdy stalo, že jste nechali čaj dlouho chladnout nebo jste spěchali a vytáhli sáček příliš brzy? Možná jste nechali zelený čaj louhovat moc dlouho. Výsledek byl ale v každém takovém případě docela drsný, že? Příliš hořká chuť, nebo naopak vůbec žádná! Bylinné čaje je dobré louhovat 15 minut, aby se uvolnily bylinné silice, zelené čaje jen 1–3 minuty a černé 2–3 minuty. Každý čaj potřebuje svůj čas! 

  • 5. Mléko ano, či ne?

    Máte rádi v čaji mléko? Pravdou je, že ne všechny čaje mléko nebo smetanu snesou. Pokud si mléko do čaje lijete, nejlepší volbou je pro vás čaj černý. K tomu se zjemnění mléčnou chutí dobře hodí. K čajům ovocným, zeleným nebo bylinkovým to ale příliš nejde. Chuť mléka by přebila jejich přirozenou jemnost. 

  • 6. Špatná volba čajového nádobí

    Víte, že byste neměli pít čaj z hrnku, ze kterého běžně pijete i kávu? Pití čaje z takového šálku prý není tak silný zážitek. Odborníci radí hrnky skleněné, keramické, porcelánové nebo hrnečky z nerezové oceli. Vždy jde o osobní preference a jen na vás je, z čeho vám váš čaj bude chutnat nejvíce! 

  • 7. Mačkání čajového sáčku

    Nikdy nemačkejte svůj čajový sáček! Nejenže podle čajové etikety je to velmi nevhodné, ale má to i velký vliv na chuť samotného čaje. Když zmáčknete sáček, uvolníte z něj kyselinu tříslovou, která z vašeho čaje udělá hořkou pohromu. Vedle toho dokáže tato kyselina obarvit i ty nejbělejší zuby široko daleko. Zmáčknutí čajového sáčku se příště raději vyhněte, uvidíte, že čaj bude lépe chutnat a zuby budou více zářit.

Autor: Adéla Ondroušková
Klíčová slova:  čaj, volný čas, chyby, voda, příprava
Diskuse ke článku
.