Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pozor na nebezpečná znaménka! Prevence vám zachrání život, tak neváhejte

4. června 2022 | 06:00

Slunce, léto a opalování milujeme a celý rok se těšíme na to, až si lehneme na slunko, dáme nohy nahoru a chvilku nebudeme myslet na nic jiného. Ale pozor, milovníci opalování, důležité je chránit se, protože slunce nám může dost ublížit. Než přijde léto, bylo by dobré myslet hlavně na prevenci. Víte, co je důležité udělat?

Možná už máte nakoupenou zásobu opalovacích krémů a to je dobře, ale samo o sobě to nestačí, ještě byste měla myslet na další důležitou věc. Máte na těle mateřská znaménka? Pokud ano a ještě nikdy jste nebyla u lékaře, aby se vám na ně podíval, měla byste tak učinit co nejdříve. Jen zdravá pokožka totiž může odolávat slunečním paprskům.

Dermatolog za pomoci dermatoskopu důkladně zkontroluje znaménka, zda jsou v pořádku, či je lepší je odstranit a případně poslat na histologii. Většinou necháváme vše na poslední chvíli, ale jak se ukazuje, rakovina kůže patří mezi nejčastější nádorová onemocnění, u kterých je zásadní, aby se na ně přišlo včas.

Video se připravuje ...
Počet pacientů s rakovinou kůže se zvyšuje. Jak ji poznáte? • VIDEO: Adam Balažovič, Shutterstock

I když jste na sobě neobjevila podezřelé znaménko, je dobré si na preventivní prohlídku zajít! Jednak jsou místa, kam si nevidíte, jednak ani nemusíte nevratnou změnu na znaménku včas rozpoznat. „Pravidelný screening znamének dermatologem může pomoct odhalit rakovinu kůže v její nejranější fázi a včasné odhalení rakoviny kůže vám dává velkou šanci na její úspěšnou léčbu,“ vysvětluje dermatoložka MUDr. Jana Krabcová, Ph.D., z kliniky YES Visage.

Příznaky mohou být různé. Může jít o změnu tvaru, velikosti či barvy znamének. Znaménko může začít svědit, bolet nebo pálit. Vhodná je i kontrola nového znaménka či nehojící se léze. Není však třeba začít hned panikařit. Nicméně je více než vhodné zajít co nejdříve k dermatologovi. „Jedině včasná klinická diagnóza spojená s včasným chirurgickým odstraněním nádoru je spolehlivou léčbou s nejlepší prognózou,“ prozrazuje dermatoložka MUDr. Jana Krabcová, Ph.D.

Video se připravuje ...