Rychlý jednodenní detox: Nastartuje vás k dalšímu hubnutí

Rychlý jednodenní detox: Nastartuje vás k dalšímu hubnutí
6. března  2024 
 06:00

Není třeba, abyste drželi týdenní hladovku. Ani se to nedá doporučit. Zrovna tak nemusíte věřit tomu, že kúra zvaná detoxikační zbaví vaše tělo nějakých škodlivin, studie to nepotvrzují. Ale očistná detoxikace na 1 den vám může pomoci se i psychicky naladit na to, že od dalšího dne začnete jíst jinak. A že díky tomu zhubnete.

Přinášíme plán, který svým čtenářům doporučuje webový magazín Shape.com. Můžete se ho držet jeden nebo dva dny, nejlépe o víkendu.

1. Co si dát ráno?

Po probuzení: Začněte den tím, že si dáte horkou vodou s čerstvě vymačkanou citronovou šťávou. Kyselá šťáva pomáhá stimulovat trávení. 

Před snídaní: Když si dáváte detox, odpusťte si velké sportovní výkony, ale klidně si dejte nějakou lehčí jógu. Krátká několikaminutová sekvence vaše tělo probudí a zároveň se díky ní uvolníte. 

Něco lehkého: Není cílem, abyste vyloženě hladověli, a proto si dejte nějaké zelené smoothie z bylinek, špenátu, okurek a podobně, pokud možno bez cukru, případně jen s malým přídavkem ovoce. 

 

2. Dopoledne jako čas na kávu? Ano

Přestávka na kafe: Při detoxu se doporučuje, abyste nápoje s kofeinem vynechali úplně, ale pokud by to pro vás bylo extrémně těžké, malé kafe si dejte. Případně vyzkoušejte jiný povzbuzující nápoj, jako je například zelený čaj, který i podle odborných studií zrychluje metabolismus. 

Když máte vlčí hlad: Pokud vám hlad brání se například soustředit na práci, dejte si jablko nebo pár lžic bílého jogurtu. Dobré jsou také borůvky. 

 

3. Co dvacet minut se protáhněte

Čas oběda: Vyhněte se odpolední krizi tím, že si dáte lehoučký oběd. Například čistě zeleninový salát se zálivkou z balsamika či kousek něčeho bílkovinného. Po obědě se jděte na půl hodiny projít. 

Odpoledne: Využijte toho, že je víkend, a myslete na pohyb i odpoledne. I kdybyste byli doma, vstávejte, protahujte se, jděte na chvíli ven. Pokud jste si detox naplánovali na pracovní den, i tak byste měli každých dvacet minut vstát od psacího stolu a podobně.

 

4. Když přichází čas svačiny

Svačina: Pokud máte dojem, že do večeře to přes veškerou snahu nevydržíte, a myslíte jen na jídlo, zkuste zeleninovou šťávu nebo džus ze zeleniny. Dají se koupit i hotové, takže si je nemusíte nosit z domova. 

Masáž: Zkuste tento den zvolnit nejen v jídle, ale také v jiných oblastech a objednejte se na masáž, ať už nějakou klasickou nebo třeba bahenní či s pomocí lávových kamenů. Skvělá je při detoxu také sauna. 

 

5. Večeře a pak spát

Večeře: Dopřejte si zdravou večeři plnou bílkovin a čerstvé zeleniny. Vhodnou volbou jsou ryby a dušená zelenina. Jezte u stolu, ne před televizí nebo notebookem. 

Včas do postele: Odlehčovací den zakončete tím, že si nejdéle dvě hodiny po večeři půjdete lehnout, i kdyby bylo teprve půl desáté večer. 

 

TIP NA VIDEO: Znáte ořerušovaný půst 22 + 2? S Petrem Havlíčkem o tom, jaké přínosy i úskalí má jedno jídlo denně.

 

Autor: wall

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji