Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tohle se stane s vaším tělem, když se stanete veganem

  • 16. března 2022 | 06:00

    Přestože jsou maso i ostatní živočišné produkty tolik oblíbené, veganství nabírá mezi lidmi na popularitě. Většina lidí se k tomuto kroku uchýlí zejména kvůli zabíjení zvířat. Někteří tak ale činí pro to, aby udělali něco pro své zdraví a vitalitu. Víte proč?

  • 1. Jiný zdroj bílkovin

    Být veganem znamená vyřadit veškeré maso, mléčné výrobky a živočišné produkty. Pokud se pro tuto změnu rozhodnete, možná se budete ptát, kde budete brát bílkoviny, které jsou pro tělo nezbytně nutné. Dietologové radí, jak živočišné bílkoviny plnohodnotně nahradit. Ideální jsou prý tofu, ořechy, quinoa a fazole. 

  • 2. Hubnutí

    Přestože veganství není zaměřeno přímo na cíl hubnutí, může se vám stát, že ze začátku půjdou kila poměrně lehce dolů. Tělo zaregistruje rapidní změnu v jídelníčku, živočišné produkty vyměníte za lehčí potraviny, a to může mít vliv na vaše číslo na váze.

  • 3. Srdce v kondici

    Srdce máme jenom jedno, proto je péče o něj klíčová! Pokud uvažujete, že se stanete veganem, možná vás přesvědčí právě to, že tento styl stravování má příznivé účinky na lidské srdce. Vyřazením masa a přijímáním celozrnných a rostlinných produktů snížíte krevní tlak, hladinu cholesterolu i riziko cukrovky. Je ale dobré si uvědomit, že veganství vás neuzdraví a nevyřeší veškeré vaše zdravotní komplikace. Musíte si uvědomovat, co vlastně jíte, i v případě, že se rozhodnete být veganem.

  • 4. Úbytek kostní hmoty

    S každou novou dietou prochází tělo změnami. Ne všechny tyto změny jsou pozitivní a viditelné. Přechod na veganství by například mohl způsobit nepříliš vítanou změnu ve vašich kostech. Ano, veganská strava je spojována s úbytkem kostní hmoty. Je to tím, že živočišné potraviny obsahují specifické živiny, které jsou pro kosti velmi důležité, bez nich tělo strádá. Velmi důležité je nezapomínat na přísun vápníku z kvalitního zdroje. Máme na mysli již zmiňované mandle, fazole nebo tofu.

  • 5. Spokojenější střeva

    Jako vegan budete přijímat daleko více vlákniny, která pozitivně ovlivňuje funkci střev. Normalizuje jejich pohyb, snižuje možnost zácpy a s ní spojovaný výskyt hemoroidů.

  • 6. Změna chuti

    Podle odborníků může veganství ovlivnit vaše chuťové pohárky. Díky tomu, že se z dosavadního jídelníčku vysadí přesolená masa, sladké jogurty a jiné aromatické pokrmy, chuť se rázem stane citlivější. Budete si výrazněji uvědomovat i nepatrnou sladkost ovoce či jiných potravin vhodných pro vegany. 

  • 7. Zhoršení pleti

    Podle dermatologů je běžné, že se vám po přechodu na rostlinnou stravu zhorší pleť. Akné a jiné kožní problémy na obličeji se mohou objevit z důvodu změny zdroje bílkovin. Někdo uvádí, že problém s pletí byl jen chvilkový a přechodný, někdo naopak říká, že zhoršení stavu pokožky zaznamenává dlouhodobě. 

  • 8. Nedostatek omega-3 mastných kyselin

    Odstraněním ryb z jídelníčku přicházíte o cenný zdroj omega-3 mastných kyselin. Nedostatek této látky se projevuje bolestmi kloubů, častým nachlazením a špatným stavem pleti, nehtů i vlasů. Omega-3 mastné kyseliny je nutné tedy doplňovat z jiného zdroje. Zkuste chia semínka nebo růžičkovou kapustu.

  • 9. Plynatost

    Jedním z vedlejších účinků veganství je plynatost způsobená vyšším příjmem vlákniny. Nemusíte z toho však mít strach. Střeva si i na toto dokážou částečně zvyknout, a pravděpodobně se tak vašemu novému životnímu stylu brzy přizpůsobí. 

  • 10. Snížení rizika rakoviny

    Studie, které podrobně zkoumají veganství, ukázaly, že u veganů se rakovina objevuje daleko méně než u lidí, kteří jedí červené maso. Není přesně známo, proč tomu tak je, důvodem může být právě vysazení masa. 

Autor: Adéla Ondroušková
Klíčová slova:  veganství, zdraví, TĚLO, srdce, jídlo, váha, vegan
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...