Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst pouze ovoce?

  • Co se stane, když budete jíst pouze ovoce?
    18. května 2022 | 06:00

    Ovoce je zdravé, to všichni víme, existuje ale nějaká hranice, kdy už ho je pro lidské tělo dost. Pokud budete jíst pouze ovoce, vaše tělo se změní. Otázka ale je, jestli to je dobrá, či špatná změna. I na to známe odpověď!

  • 1. Absence některých živin

    Jíst pouze ovoce je opravdu omezující a vynecháním mnoha jiných zdravých potravin vystavíte své tělo výživovým potížím. Ovoce samotné totiž neobsahuje všechny vitaminy a minerály, které naše tělo potřebuje. Nejvíce by vám chyběly zinek, vápník, vitamin D i B a omega-3 mastné kyseliny. Postupem času může absence těchto živin způsobit únavu, deprese, oslabenou imunitu a problémy s pokožkou a vlasy. V některých případech může nedostatek těchto živin vést k život ohrožujícím komplikacím.

  • 2. Zubní problémy

    Ovoce samo o sobě obsahuje vysoké množství cukru. Není to ale jen cukr, co může vaše zuby ohrozit při každodenní konzumaci ovoce. Kyseliny v citrusových plodech mohou být obzvlášť škodlivé! Ve skutečnosti mohou kyseliny v citronech, limetkách, grapefruitech i ananasu vážně poškodit sklovinu.

    To platí zejména u lidí, kteří mají problémy s ústní hygienou. Dokonce i pití ovocných šťáv toto riziko zvyšuje. Aby se minimalizovalo poškození zubů, které může způsobit každodenní konzumace ovoce, odborníci doporučují vyplachovat ústa vodou vždy po konzumaci kyselého ovoce. Samozřejmě se také doporučuje čistit si zuby dvakrát denně a používat zubní nit. 

    Video se připravuje ...
    Šéfredaktorka časopisu Dieta: Přehnaná péče o sebe sama je také příčinou závažné poruchy příjmu potravy • VIDEO: Videohub

  • 3. Potřeba jiného jídla

    Tím, že ze svého jídelníčku odstraníte vše kromě ovoce, docílíte toho, že vaše tělo začne toužit po všem jiném, jen ne po ovoci. Tato touha se může rychle změnit v posedlost. Dejte si tedy pozor, aby vaše ovocné stravování nevedlo spíše k poruchám příjmu potravy. Zkrátka – zakázané ovoce nejlépe chutná!

  • 4. Nedostatek bílkovin

    Bílkoviny jsou pro tělo nesmírně důležité! Pokud konzumujete výhradně jen ovoce, tělo zaznamená velký nedostatek bílkovin. Co to pro vaše zdraví znamená? Bez dostatečného množství bílkovin vystavujete své tělo zvýšenému riziku zdravotních problémů. Tyto problémy mohou zahrnovat oslabenou imunitní funkci, otoky, anémii a další. Někdy může nedostatek bílkovin vést k problémům s krevními cévami, což vás dokonce vystavuje riziku kardiovaskulárních komplikací! 

    Video se připravuje ...
    Margit Slimáková: Naše těla jsou dokonalá, neřezejme do nich • VIDEO: Videohub

  • 5. Málo energie

    Jestli konzumujete jen ovoce, možná neúmyslně omezujete denní počet kalorií, který byste měli svému tělu dopřát. Strádání tak vede ke zvýšené únavě i vyčerpání organismu. Můžete proto cítit, že nejste ve své kondici. Nebude se vám chtít nic dělat, nejspíš naspíte více hodin a místo víkendů plných zábavy budete odpočívat. 

  • 6. Oslabená imunita

    I v tomto případě je to kvůli nedostatečnému příjmu kalorií. Pokud z běžné stravy přejdete striktně jen na ovoce, vaše tělo dostane ránu! Když tělo nedostane dostatek kalorií, bude vystaveno většímu počtu nemocí a infekcí ve srovnání s tělem, které má dostatečnou výživu z vyváženého jídelníčku. Snížený kalorický příjem v kombinaci s fyzickými aktivitami ovlivňuje schopnost imunitního systému bránit se všem ošklivým věcem, které vám mohou zkřížit cestu každý den hned několikrát. 

    Video se připravuje ...
    Jak poznat nedostatek železa? • VIDEO: Videohub

  • 7. Snížení rizika některých nemocí a zažívacích potíží

    Velké množství ovoce má i pozitivní účinky. Nadměrná konzumace ovoce a fruktózy může potenciálně snížit riziko vzniku cukrovky i srdečních onemocnění. Důležitá je také vláknina, na kterou je ovoce obzvlášť bohaté. Zařazení ovoce do vašeho každodenního jídelníčku je tedy dobré zejména pro vaše střeva. Vláknina je rozpohybuje, a vyprazdňování tak bude častější a snadnější.  

Autor: Adéla Ondroušková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...