Kolik gramů soli denně konzumovat? Příjem v Česku je neúnosný!

26. července  2021 
 06:00

Sůl je sice minerální látkou, kterou náš organismus potřebuje, ovšem nadměrná konzumace sodíku nás může ohrožovat. Projevuje se například vysokým tlakem nebo onemocněním ledvin. Kolik gramů soli bychom měli konzumovat denně, jak snížit příjem soli a proč si dávat pozor na to, kolik sníme ovoce a zeleniny? Výživový specialista Petr Havlíček zodpověděl tyto otázky v nejnovějším dílu pořadu Rozum v troubě na Mall.tv.

Sůl je téma, které se diskutuje neustále, a to kvůli tomu, že je sůl minerální látkou, bez které náš život není možný, ale zároveň příliš vysoký příjem sodíku v soli nás může zdravotně ohrožovat. „Je stanovena maximální denní dávka soli na úroveň zhruba pěti gramů, což je jedna čajová lžička," tvrdí výživový odborník Petr Havlíček. Podle statistik je však spotřeba soli v České republice na osobu na den dvaapůl- až třikrát vyšší. Příjem soli průměrného Čecha se tak pohybuje okolo třinácti až patnácti gramů denně. Z dlouhodobého hlediska se takové množství může projevit na zdraví.

Ono ale nestačí jen odsolit či nedosolovat své jídlo. „Statistiky říkají, že dvě třetiny soli, které denně zkonzumujeme, což je nějakých osm až deset gramů, jsou ve formě zpracovaných potravin," říká Petr Havlíček. Největšími zdroji soli v našem jídelníčku jsou tak především pečivo, uzeniny, sýry a případně vysoce průmyslově zpracované výrobky, ve kterých sůl zvýrazní jejich chuť. Pokud tak chcete snížit příjem soli, měli byste omezit příjem právě těchto potravin. Pro představu: sto gramů šunky obsahuje padesát procent maximální denní dávky soli. Ovšem taková sušená šunka – jako jsou parmská či schwarzwaldská šunka – obsahuje dvojnásob (tedy sto i více) procent z maximální denní dávky soli.

Podle některých vědeckých autorit se není třeba doporučené dávky až tolik striktně držet, ale záleží na poměru příjmu sodíku a draslíku. „Právě kritický je příjem draslíku, který je obsažen především v ovoci a zelenině," upozorňuje Petr Havlíček. Pokud jíte potraviny s vysokým obsahem soli a opomíjíte zcela ovoce a zeleninu, problém se násobí. Ovšem tato rovnice funguje obousměrně. V případě, že máte v jídelníčku vyšší příjem soli, můžete to kompenzovat dostatečným příjmem draslíku. 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji