Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Schody místo výtahu: Kardiochirurg vysvětluje, proč je pohyb pro naše zdraví tolik důležitý

Pravidelný pohyb
24. srpna 2021 | 06:00

Pohyb k nám nerozlučně patří, ale my se hýbat přestáváme. Jak to změnit, a zachránit si tak své fyzické i duševní zdraví?

Video se připravuje ...
Margit Slimáková: Naše těla jsou dokonalá, neřezejme do nich • VIDEO: Videohub

Profesor Jan Pirk byl jednou z tváří loňské kampaně Českého olympijského výboru Silnější pro život. Pomáhal šířit myšlenku, že si každý z nás má proti zákeřným virům budovat svou silnou imunitu zdravým životním stylem a především pohybem. Ten je teď i díky nedávným olympijským hrám tématem číslo jedna.

Díval jste se na olympijské hry v televizi? Které sporty vás baví nejvíc?

Ano, olympiádu sleduji, nejvíce mě zajímá atletika, plavání, pozemní hokej.

Koukáním na sport by ale náš vztah k pohybu asi neměl končit?

Samozřejmě že ne. Člověk se vyvinul jako pohybující se součást živé přírody, náš organismus je na to stavěný. Technický vývoj ale vše změnil a my se přestáváme hýbat. A to je špatně. Fanděme našim sportovcům, ovšem s myšlenkou, že bychom se všichni měli hýbat, abychom všichni byli zdraví. Vedlejší produkt sportování je, že u toho vyrostou olympijští medailisté. To je úžasné, ale není to hlavním smyslem pohybu.

Co když jsme se dosud pořádně nehýbali?

Neměli byste na nic čekat a měli byste hned začít. Každý by se měl alespoň třikrát týdně hodinu věnovat nějaké sportovní činnosti. Prastaré pořekadlo říká, že ve zdravém těle je zdravý duch. Takže když se budeme cítit fyzicky dobře, budeme i v psychické pohodě a budeme se na svět dívat růžověji. Nejhorší je být ve stresu a nespokojený, to se pak organismu nedaří. Medicína dokládá, že stres může být velice škodlivá situace, protože nezvládnutý snižuje imunitu organismu. Mnohem lépe stůňou lidé, kteří jsou optimističtí, nikoliv přestrašení.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Zdena Lacková
Video se připravuje ...