Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Postcovid postihuje mnohé: Jde o novou nemoc?

Postcovidový syndrom
31. srpna 2021 | 06:00

Zpěvačka Hana Zagorová kvůli postcovidovým potížím ruší koncerty. Není ale sama, komu koronavirus zadělal na spoustu zdravotních potíží. Je postcovid nová choroba?

Video se připravuje ...
Margit Slimáková: Naše těla jsou dokonalá, neřezejme do nich • VIDEO: Videohub

Hodně lidí si covidem prošlo a úplně se vyléčilo. Až třetina z nich se ale necítí být v kondici ani celé týdny po infekci. Trápí je řada obtíží od padání vlasů až po deprese. Prvním pracovištěm, které se začalo zabývat péčí o tyto pacienty, je Centrum postcovidové péče ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Vede ho pneumolog Michal Kopecký.

Co si můžeme představit pod termíny dlouhý covid a postcovidový syndrom?

Za dlouhý covid považujeme období více než pět týdnů od zjištěného, diagnostikovaného covidu. Postcovidový syndrom jsou pak příznaky trvající déle než dvanáct týdnů od začátku onemocnění. V tomto období jsou největším problémem dušnost, únava, nevýkonnost, bolest na hrudi, bolesti svalů a kloubů. U některých lidí se projevují poruchy spánku, depresivní stavy, zhoršení krátkodobé paměti. Život jim komplikuje i ztráta čichu a chuti. Poměrně časté jsou i bolesti hlavy, méně časté pak neurologické potíže – ztráta citlivosti končetin – nebo různé poruchy zažívání s bolestmi břicha.

Některým ženám prý začnou vypadávat vlasy a zhoršuje se jim stav kůže.

Ano, to je pravda, naštěstí se ale jedná jen o přechodný problém.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Silvie Risová
Video se připravuje ...