Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Co se opravdu stane s vašimi prsy, když na doporučení lékařů zahodíte podprsenku?

Bez podprsenky
5. srpna 2021 | 06:00

Doby, kdy ženy čekaly na to, aby si po návratu z práce mohly s úlevou svléknout podprsenku, jsou pryč. Práce v režimu home office během pandemie koronaviru nás naučila nosit mnohem volnější a pohodlnější oblečení, a není tedy divu, že se tento trend dotkl i spodního prádla. Těsné kostice, push-upky a další nepohodlné podprsenky vystřídaly příjemné měkké košíčky, braletky a sportovní topy. Některé ženy ale zašly ještě dál a podprsenku přestaly nosit úplně. Otázkou ovšem je, co to udělá s jejich dekoltem. 

Video se připravuje ...
Margit Slimáková: Naše těla jsou dokonalá, neřezejme do nich • VIDEO: Videohub

Pevná ňadra jsou mýtus

Abychom pochopily, jak podprsenky ovlivňují naše prsa, je důležité porozumět tomu, jak vlastně vznikly. Podle amsterdamské oděvní společnosti Hunkemöller lze podprsenky datovat až do roku 2500 př. n. l., kdy ženy nosily korzetový pás, který nadzvedával prsa směrem vzhůru. První moderní podprsenka ovšem dorazila až na světovou výstavu v roce 1889, tehdy ji z korzetu vytvořila Francouzka Herminie Cadolle. Až v roce 1913 byla vytvořena podprsenka, která svým vzhledem připomíná ty, které nosíme dnes. Všechny postupné inovace byly vytvořeny pro to, aby udržely prsa na místě a vytvarovaly hezkou siluetu, nikde se ovšem nedočteme, že měly zabránit gravitaci a poklesu poprsí. Je tomu tak nejspíš kvůli tomu, že byly vytvořeny hlavně s cílem, aby dobře vypadaly. Už tehdy se totiž vědělo, že prsa sama o sobě nejsou svalem, takže je prakticky nemožné udržet je stále pevná.

Chození „nahoře bez“ posílí důležité svaly

Ačkoli prsa jsou tvořena převážně tukovou tkání, pod hrudní stěnou ženy stále mají vazy a prsní svaly. Z tohoto důvodu může být velikost prsou ovlivněna právě svaly pod nimi. Francouzský sportovní lékař profesor Jean Denis Rouillon zjistil, že když ženy odložily podprsenky, jejich ňadra dokázala vyprodukovat víc svalové tkáně. To vedlo k odhalení, že podprsenky oslabují svaly a v zásadě dávají ňadrům prostor „zlenivět" a uvolnit se, tedy klesnout dolů. „Prsa zavěšená v podprsence v podstatě degenerují,“ prohlásil Rouillon. Jeho 16 let trvající studie 330 žen ve věku od 18 do 35 let ovšem neplatí pro ženy středního věku, plnoštíhlé a ženy, které mají děti, takže berme tento výsledek s rezervou.

Článek o možných důsledcích života bez podprsenky pokračuje na webu MojeZdraví.cz 

Autor: Marie Bezděková
Video se připravuje ...