Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Elixír mládí? Žádná alchymie, ale poctivá prevence!

  • 8. srpna 2021 | 06:00

    Počet nových případů onemocnění srdce, cév, rakoviny nebo cukrovky každým rokem výrazně stoupá. Podle Českého statistického úřadu v loňském roce zemřelo jen v důsledku onemocnění kardiovaskulárního systému přes jednapadesát tisíc obyvatel. Podle lékařů i odborníků na zdravý životní styl by počet výrazně klesl, pokud by lidé více dbali na prevenci.

    Co dělat pro to, abychom byli zdraví a zároveň žili co nejdéle? Prevenci máte ve svých rukou!

  • Primární prevence, kterou ovlivníme

    Podle MUDr. Ivany Holcátové z Ústavu veřejného zdravotnictví a preventivního lékařství 2. LF UK je primární prevence nejúčinnější a zároveň nejlevnější způsob, jak se vyhnout nemocem a prodloužit si život. „Primární prevence stojí na eliminaci rizikových faktorů. Některé sice neovlivníme, ale existuje celá řada takových, které dokážeme omezit či přímo odstranit – např. nadváhu nebo nedostatek pohybu. Řadíme sem třeba i aktivní či pasivní kouření,“ uvádí příklady doktorka Holcátová. Zejména v létě také stoupá míra konzumace alkoholu. Nastavte si proto ve svém životním stylu správnou rovnováhu a skleničku vína vykompenzujte kvalitní životosprávou.

  • Špatná životospráva povede ke zkracování délky života

    Podle Davida Freje, lékaře z pražského Centra funkční a holistické medicíny, špatná životospráva dnešní společnosti prokazatelně přispívá ke zvyšujícímu se počtu civilizačních chorob. „V době pravěku jsme měli výkonnost špičkového atleta. Nyní neustále sedíme, ať už v práci, doma nebo v autě na cestách. Stravujeme se nezdravě, a to až pětkrát denně, chodíme spát o půlnoci, pijeme vodu s chlorem nebo z plastů. Daň, kterou lidstvo platí za technologický pokrok, je obrovská,“ vysvětluje Frej.

    Ten se zároveň domnívá, že špatná životospráva v budoucnu povede k výraznému zkracování délky života. „Posledních 100 let jíme konzervované a průmyslově upravované potraviny a dochází k rychlým změnám v našem prostředí, na které lidské geny nejsou přizpůsobeny. V minulosti naši potravu tvořily nutričně bohaté potraviny. Příjem přidaných cukrů byl rovněž minimální – med a sezonní ovoce cukr obsahovaly pouze ze 3 % celkového složení,” konstatuje holistický lékař.

  • Choďte na pravidelné kontroly

    V oblasti preventivní medicíny dokážou pomoct i moderní technologie. „Máme k dispozici moderní přístrojové technologie, tzv. POCT – Point of Care Technologies. Ty přímo v ordinaci lékaře dokážou na počkání poskytnout komplexní výsledky vyšetření stavu pacienta – a to z jediné kapky krve. Umí například změřit kompletní krevní obraz, a to díky použití laserové průtokové cytometrie ve spojení se snímáním krvinek ve vysokém rozlišení,“ vysvětluje Milan Šimko ze švýcarského koncernu AxonLab, který se specializuje na vývoj zdravotnických technologií.

    „Mezi další vyšetření, která tato technologie POCT poskytuje, patří glykovaný hemoglobin, stav obezity – tzv. metabolický syndrom, hodnoty lipidového spektra. Technologie mohou detekovat krvácení do konečníku či upozornit na problém s prostatou. Lékař tak může během pár minut odhalit infekční nemoci, začínající cukrovku, obezitu, hrozící selhání ledvin či kardiovaskulární onemocnění,“ dodává Šimko.

  • Změňte své stravovací návyky

    Přestože za nadváhou může stát zdravotní problém, většinou je příčinou pouze špatná životospráva. Učiňte proto alespoň několik změn ve svém stravování. Jídlo ovlivňuje více, než si uvědomujeme. V střevech se následně hromadí toxiny a ty způsobují zdravotní obtíže. Vyhněte se proto vysoce průmyslově zpracovaným potravinám a konzumujte kvalitní plnohodnotné jídlo. Čas věnovaný jeho přípravě se vám vrátí v podobě energie a pevného zdraví. 

    5 kroků pro začátek:

    • Konzumujte více ovoce a zeleniny.
    • Vyhněte se bílému pečivu a nahraďte ho celozrnným.
    • Jezte alespoň třikrát denně a neopomínejte snídani.
    • Nekupujte tučné a slané potraviny, jako jsou uzeniny a chipsy.
    • Zaměřte se také na svůj pitný režim.

  • Začněte se pravidelně hýbat

    Autor: istock.com

    Máte sedavé zaměstnání? Vaše tělo trpí! Ochablé svaly, klouby přetížené z nadváhy a nulová kondice. Zařaďte do svého denního režimu alespoň přirozený pohyb, díky kterému posílíte kardiovaskulární systém. Jakmile budete zvládat svižné procházky, zkuste zařadit alespoň dvakrát do týdne po dvaceti minutách také fyzické aktivity, jako jsou jízda na kole nebo cvičení. Pouze pár dřepů, výpadů a sedů lehů bude mít v dlouhodobém měřítku značný vliv na váš zdravotní stav a dlouhověkost. Chcete-li tak žít co nejdéle, zacházejte se svým tělem, jak nejlépe dokážete, a věnujte mu dostatek svého času, ten se vám následně vrátí.

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...