Potlačením pudů a přednastavením životních hodnot a priorit jsme se dostali do poměrně paradoxní situace, která zasahuje až do základních lidských potřeb, jako je sex. Ztrácíme na něj chuť, odkládáme ho, nemáme z něj požitek. Sex je ale pro život potřeba, jelikož patří mezi základní pudy. Stejně jako v hubnutí, v psychice a v celé řadě dalších věcí i v tomto případě hledáme nějaké jednoduché řešení v podobě tabletky či vybrané potraviny. „Náš sexuální život ovlivňuje celá řada aspektů," tvrdí výživový odborník Petr Havlíček a jmenuje kvalitu vztahu, zdravotní stav, psychické rozpoložení, fyzickou kondici, věk, ale i stravu. „To, jak se stravujeme, přispívá určitým dílem k naší mentální pohodě a samozřejmě i k naší fyzické pohodě, či nepohodě," dodává Petr Havlíček. Jídlem můžeme ovlivnit svou kondici, zdravotní stav, libido i sexuální výkonnost.
Podle Americké asociace kardiologů zdraví kardiovaskulárního systému velmi úzce souvisí i s libidem, protože pokud máme výkonné srdce, pohlavní orgány jsou dostatečně a po dlouhou dobu zásobeny krví, čímž se zintenzivní prožitek a prodlouží se i erekce. Abychom měli zdravé srdce, je potřeba se kvalitně, zdravě a vyváženě stravovat. Ve svém jídelníčku byste proto neměli postrádat dostatek ovoce a zeleniny, zdrojů správných tuků, mezi které patří olivový a avokádový olej, ořechy a semena. Dále byste měli konzumovat dostatek zdrojů kvalitních bílkovin, jako jsou ryby, mořské plody a netučná masa, a v neposlední řadě je třeba nepodcenit ani příjem vlákniny v podobě celozrnných obilovin a luštěnin.
Je-li u mužů problémem úbytek testosteronu, je třeba zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na zinek. Jedním z tzv. afrodiziak jsou ústřice. Mezi potraviny bohaté na zinek ale patří také hovězí, jehněčí a kuřecí maso, ovesné vločky, semínka, kešu ořechy, chřest, špenát a houby. „Další složkou výživy, která může přispět k lepšímu sexu, ke zlepšení erekce a k lepšímu prokrvení pohlavních orgánů, jsou flavonoidy," říká Petr Havlíček. Flavonoidy jsou významné antioxidanty, které najdete v celé řadě druhů ovoce a zeleniny, jako jsou citrusy, bobuloviny, hroznové víno, jablka, pálivé papriky, ale i v čokoládě, kakau, červeném víně a v černém i zeleném čaji.