Jak konzumovat maso – které preferovat a kterému se spíše vyhnout?

29. června  2021 
 06:00

Živočišné produkty nás provázejí po celý lidský vývoj, a údajně jsme dokonce právě díky masu a tepelnému zpracování stravy učinili velký vývojový skok. Jaké maso si ale ke konzumaci správně vybrat? Za nejzdravější se považuje středomořská kuchyně, a ta jednoznačně preferuje ryby, mořské plody a drůbeží maso. Měli byste tak konzumaci červeného masa omezit? Na co dalšího dbát při jeho výběru a jakou masu dopřát kuchyňskou úpravu?

Měli byste se nějakému masu vyloženě vyhnout? Podle slov výživového specialisty Petra Havlíčka v pořadu Rozum v troubě na Mall.tv neexistuje jednoznačná odpověď. Maso a živočišné produkty z pohledu vývoje lidstva do našeho jídelníčku určitě patří. Podle zásad středomořské stravy byste měli preferovat ryby, mořské plody a drůbeží maso, a naopak omezit maso červené, které stačí zařadit dvakrát až třikrát do týdne. Z jakých zdrojů maso ale vybírat?

„Nutričně hodnotnější bude vždy maso, které bylo vyprodukováno přirozeným způsobem," tvrdí Petr Havlíček. Míní tím, že zvíře žilo v přirozených podmínkách, mělo pohyb a přirozenou stravu. Maso z velkochovu, kde zvířata žijí ve stresu a konzumují ne zcela přirozenou stravu, tak není úplně nejvhodnější. U ryb je to ale složitější. Ryby z volného moře mohou být kontaminovány těžkými kovy. Nehledě na to, že volně žijících ryb značně ubývá. V případě farmových ryb riziko kontaminace nehrozí, avšak nemusí být živeny přirozeně. Je známo, že u lososů už klesá podíl omega-3 mastných kyselin, a naopak se navyšuje podíl omega-6, jelikož je jim podáváno náhradní krmení. Maso z přirozeného prostředí je stále lepší volbou, avšak odrazí se to i na ceně, jelikož se nedá provést intenzifikace – jinými slovy zvíře potřebuje čas, aby vyrostlo. 

U konzumace masa je také zásadní kuchyňská úprava. „Správnou kuchyňskou úpravou můžeme zlepšit stravitelnost a výtěžnost některých živin," říká Petr Havlíček a upozorňuje na špatnou kuchyňskou úpravu, kterou mohou vzniknout karcinogenní sloučeniny. „Takže bychom měli vždycky správně volit kuchyňský druh úpravy vhodný pro konkrétní druh masa," dodává. Vyhnout byste se tak měli nadbytečné konzumaci uzenin, masu vystavenému po dlouhou dobu teplotě nad 180 °C a masu připálenému a spálenému. Takové riziko vzniká i při grilování, když maso marinujete. Při rychlém restování masa se také vyhněte tukům s nízkým bodem zakouření, které rychle oxidují. V zásadě tak jezte všechny druhy masa, ale dobře si ho vybírejte, správně ho zařazujte do svého jídelníčku a volte vhodnou kuchyňskou úpravu.

 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji