Jak žít, abychom zůstali dlouho mladí, zdraví a plní energie?

27. června  2021 
 06:00

Anti-aging je obrovské téma a zároveň velký byznys. Chceme žít co nejdéle, vypadat co nejlépe, být zdraví a plní energie. A jídlo může přispět k prodloužení aktivního života. Existuje spousta postupů a přístupů, jak toho docílit. Jak ale rozlišit funkční rady od těch, které jsou pouhou kasičkou na peníze? V pořadu Rozum v troubě na Mall.tv vám výživový odborník Petr Havlíček vysvětlí, v čem tkví celá podstata!

Prvním bodem je výběr potravin. "Můžeme říct, že jídlo může k prodloužení života výrazně přispět," tvrdí výživový specialista Petr Havlíček. Přestože jsme každý úplně jiný a každý máme trochu jiné stravovací návyky a požadavky, existuje všeobecná shoda na určitých doporučeních. "Kdybych to měl vyjádřit nějakým stravovacím stylem, tak je to preference středomořské stravy," tvrdí Petr Havlíček. Ta staví na dostatku zeleniny a ovoce, vyšším podílu celozrnných výrobků a luštěnin a dostatku kvalitních tuků, a naopak omezuje živočišné produkty, zejména červené maso, mléčné výrobky a vejce.

Další anti-aging prevencí je omezení kalorického příjmu, tedy je třeba jíst o něco méně, než je obecně doporučováno. Přestože klinické studie jsou složité, a výsledky tak nejsou jednoznačné, převládá názor, že restrikce kalorií o dvacet až pětadvacet procent funguje. Ovšem u spousty lidí vyvolává diskomfort, proto Petr Havlíček doporučuje raději prodloužit dobu lačnění. Tento postup je známý jako přerušovaný půst. Během půstu dochází k autofagii, což je samočisticí mechanismus, kterým se buňky zbavují všeho, co nefunguje, je staré či poškozené. "Autofagie je velké téma, které hýbe vědeckým světem poměrně značně," zdůrazňuje Petr Havlíček a zároveň upozorňuje na to, že spouštěčem autofagie jsou nepohoda či zátěžové situace. To můžou být právě prodloužené lačnění, velká fyzická zátěž, ale i stres.

Co tedy můžete udělat pro své zdraví a prodloužení aktivního věku? Preference středomořské stravy, prodloužení doby lačnění a dostatek spánku, odpočinku, pohybu a relaxace. Na závěr Petr Havlíček radí otužovat se a především co nejvíce vyloučit z jídelníčku vysoce průmyslově zpracované potraviny, jelikož se pojí s celou řadou onemocnění, a tedy i se zkrácením doby dožití. 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji