5 snadných letních receptů při dietě - od polévky až po dezert

  • 5 snadných letních receptů při dietě - od polévky až po dezert
    30. června  2021 
     06:00

    V létě může být dodržování diety mnohem těžší. Přes horké poledne na jídlo není chuť, ale zato večer je těžké zahnat touhu po mastném a sladkém. Dodržujte proto ve stravování pravidelnost a připravujte si jídla lehká, ale dostatečně sytá.

    Připravte si polévku plnou bílkovin, lehký letní dezert či bublaninu nebo vyzkoušejte domácí tortilly, které se hodí i jako večerní pohoštění pro přátele.

  • Bezlepková ovocná buchta

    Ingredience:

    • 490 g bio bezlepkové směsi na moučníky (např. od PROBIO)
    • 230 g přírodního třtinového cukru
    • 130 ml slunečnicového oleje na pečení a smažení
    • 1 kypřicí prášek
    • 1 vanilkový cukr
    • 250 ml mléka
    • 2 vejce
    • máslo
    • 300 g čerstvého nebo zavařeného ovoce

    Postup:

    V míse ušlehejte vejce, olej, cukry a mléko. V jiné míse smíchejte bezlepkovou směs a kypřicí prášek. Do mísy s ušlehanými tekutými surovinami postupně přisypte suchou směs a míchejte, dokud se všechny suroviny nespojí. 

    Plech vymažte máslem a vysypte bezlepkovou směsí. Těsto vlijte na plech a rovnoměrně rozprostřete. Nakonec na těsto poklaďte nakrájené ovoce a pečte na 180 °C 35 až 40 minut.

  • Fitness tvarohové řezy

    Autor: istock.com

    Budete potřebovat:

    • 2 vejce
    • 10 g nepraženého kakaového prášku
    • 15 g celozrnné špaldové mouky
    • 10 g syrovátkového proteinu v příchuti čokolády
    • 10 g čekankového sirupu
    • 3–4 polévkové lžíce vody
    • 125 g polotučného tvarohu
    • 10 g syrovátkového proteinu v příchuti vanilky
    • 50 g 100% čokolády

    Postup:

    Troubu si předehřejte na 200 °C. Bílky oddělte od žloutků. V míse smíchejte žloutky, kakaový prášek, mouku, čokoládový protein a čekankový sirup. Přidávejte postupně vodu tak, aby se hmota spojila. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a pak ho opatrně zapracujte do kakaové směsi. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem, vytvořte obdélník a pečte 10 až 12 minut. Poté nechte korpus vychladnout a rozdělte ho na osm stejných dílů.

    Smíchejte tvaroh s vanilkovým proteinem a polovinou tvarohové směsi a natřete čtyři obdélníčky. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni, nechte mírně vychladnout a poté ji pomocí lžíce nalijte na obdélníčky. Nechte vychladnout v lednici. Následně čokoládu navrstvěte na druhou část ochuceného tvarohu a přiklopte zbylými čtyřmi obdélníky. Uchovávejte moučník v lednici.

    Recept z knihy Další krok cesty od Markéty Gajdošové a Evy Ehrenbergerové.

  • Tortilly plněné cuketou a sýrem

    Suroviny na 8–9 ks:

    • 250 g hladké pšeničné bio mouky – můžete namíchat světlou s celozrnnou pšeničnou jemně mletou 1:1
    • ½ lžičky soli
    • 60 g bio olivového oleje
    • 140 ml horké vody

    Náplň

    Suroviny na naplnění všech 9 tortill:

    • 3 lžíce rostlinného oleje
    • 2 větší cibule
    • 5 stroužků česneku
    • 1500 g cukety
    • sůl
    • 2–3 lžičky tymiánu
    • 2–3 lžičky oregana
    • 200 g balkánského sýra

    Postup:

    Mouku promíchejte se solí a dejte do mísy. Zalijte olejem a horkou vodou. Začněte zpracovávat těsto. Přendejte těsto na pracovní plochu a důkladně ho propracovávejte pár minut. 

    Těsto rozdělte na 8–9 kousků – podle velikosti pánve. Z těsta vyválejte velice tenké placky. Během vyvalování těsto hodně podsypávejte, aby se nepřichytilo. Tenké, průsvitné těsto vkládejte na rozpálenou pánev a cca 20–30 sekund opékejte z obou stran. Poté přendejte na utěrku, zabalte a přiklopte poklicí. Takto pokračujte se všemi plackami.

    Ve větším hrnci rozehřejte olej. Cibuli opékejte dozlatova. Česnek prolisujte a přidejte k cibuli. Krátce opékejte. Cuketu nastrouhejte nahrubo a vložte do hrnce, osolte, přidejte bylinky a za občasného míchání duste, dokud se nevypaří tekutina.

    Do náplně rozdrobte sýr a naplňte tortilly.  

  • Rybízová bublanina

    Autor: iStock

    Suroviny:

    • 2 vejce
    • 1 hrnek třtinového cukru
    • 1 hrnek bio mléka
    • ½ hrnku rostlinného oleje
    • 1,5 hrnku pšeničné (celozrnné) bio mouky (od PROBIO)
    • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
    • ovoce podle chuti

    Postup:

    Připravte si plech – vyložte ho pečicím papírem nebo vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte mléko, olej, mouku a kypřicí prášek a zašlehejte. Jemné těsto nalijte do připravené formy a rozprostřete ovoce. Pečte při 180 °C dozlatova.

  • Rajčatová polévka s krevetami

    Budete potřebovat:

    • 400 g rajčat
    • 50 g cibule
    • 1 lžíci olivového oleje
    • 1 stroužek česneku
    • 10 g čerstvého zázvoru
    • chilli vločky
    • 70 g rajčatového protlaku
    • sůl
    • čerstvě mletý pepř
    • 200 ml kokosového mléka
    • 200 g krevet
    • 300 g mraženého hrášku
    • citronovou šťávu
    • 30 g nivy
    • čerstvý koriandr na ozdobu

    Postup:

    Rajčata nařízněte do kříže na opačné straně, než mají stonek. Zalijte je v misce vroucí vodou, nechte dvě minuty odstát, poté slijte, slupku oloupejte a dužinu nakrájejte.

    Cibuli nakrájejte najemno, zpěňte na olivovém oleji, přidejte nasekaný česnek, zázvor, chilli vločky a nechte rozvonět. Poté přihoďte rajčata, protlak, sůl, pepř a kokosové mléko. Provařte 10 minut a směs rozmixujte. Krevety v sítku propláchněte pod studenou vodou, přidejte do polévky a povařte dalších 15 minut, na závěr přidejte hrášek. Polévku dochuťte citronovou šťávou. Podávejte s nivou a čerstvým koriandrem.

    Recept z knihy Další krok cesty od Markéty Gajdošové a Evy Ehrenbergerové.

/
Autor: Veronika Duží
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji