- 30. června 2021 06:00
V létě může být dodržování diety mnohem těžší. Přes horké poledne na jídlo není chuť, ale zato večer je těžké zahnat touhu po mastném a sladkém. Dodržujte proto ve stravování pravidelnost a připravujte si jídla lehká, ale dostatečně sytá.
Připravte si polévku plnou bílkovin, lehký letní dezert či bublaninu nebo vyzkoušejte domácí tortilly, které se hodí i jako večerní pohoštění pro přátele.
Bezlepková ovocná buchta
Ingredience:
- 490 g bio bezlepkové směsi na moučníky (např. od PROBIO)
- 230 g přírodního třtinového cukru
- 130 ml slunečnicového oleje na pečení a smažení
- 1 kypřicí prášek
- 1 vanilkový cukr
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- máslo
- 300 g čerstvého nebo zavařeného ovoce
Postup:
V míse ušlehejte vejce, olej, cukry a mléko. V jiné míse smíchejte bezlepkovou směs a kypřicí prášek. Do mísy s ušlehanými tekutými surovinami postupně přisypte suchou směs a míchejte, dokud se všechny suroviny nespojí.
Plech vymažte máslem a vysypte bezlepkovou směsí. Těsto vlijte na plech a rovnoměrně rozprostřete. Nakonec na těsto poklaďte nakrájené ovoce a pečte na 180 °C 35 až 40 minut.
Fitness tvarohové řezy
Autor: istock.comBudete potřebovat:
- 2 vejce
- 10 g nepraženého kakaového prášku
- 15 g celozrnné špaldové mouky
- 10 g syrovátkového proteinu v příchuti čokolády
- 10 g čekankového sirupu
- 3–4 polévkové lžíce vody
- 125 g polotučného tvarohu
- 10 g syrovátkového proteinu v příchuti vanilky
- 50 g 100% čokolády
Postup:
Troubu si předehřejte na 200 °C. Bílky oddělte od žloutků. V míse smíchejte žloutky, kakaový prášek, mouku, čokoládový protein a čekankový sirup. Přidávejte postupně vodu tak, aby se hmota spojila. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a pak ho opatrně zapracujte do kakaové směsi. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem, vytvořte obdélník a pečte 10 až 12 minut. Poté nechte korpus vychladnout a rozdělte ho na osm stejných dílů.
Smíchejte tvaroh s vanilkovým proteinem a polovinou tvarohové směsi a natřete čtyři obdélníčky. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni, nechte mírně vychladnout a poté ji pomocí lžíce nalijte na obdélníčky. Nechte vychladnout v lednici. Následně čokoládu navrstvěte na druhou část ochuceného tvarohu a přiklopte zbylými čtyřmi obdélníky. Uchovávejte moučník v lednici.
Recept z knihy Další krok cesty od Markéty Gajdošové a Evy Ehrenbergerové.
Tortilly plněné cuketou a sýrem
Suroviny na 8–9 ks:
- 250 g hladké pšeničné bio mouky – můžete namíchat světlou s celozrnnou pšeničnou jemně mletou 1:1
- ½ lžičky soli
- 60 g bio olivového oleje
- 140 ml horké vody
Náplň
Suroviny na naplnění všech 9 tortill:
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 2 větší cibule
- 5 stroužků česneku
- 1500 g cukety
- sůl
- 2–3 lžičky tymiánu
- 2–3 lžičky oregana
- 200 g balkánského sýra
Postup:
Mouku promíchejte se solí a dejte do mísy. Zalijte olejem a horkou vodou. Začněte zpracovávat těsto. Přendejte těsto na pracovní plochu a důkladně ho propracovávejte pár minut.
Těsto rozdělte na 8–9 kousků – podle velikosti pánve. Z těsta vyválejte velice tenké placky. Během vyvalování těsto hodně podsypávejte, aby se nepřichytilo. Tenké, průsvitné těsto vkládejte na rozpálenou pánev a cca 20–30 sekund opékejte z obou stran. Poté přendejte na utěrku, zabalte a přiklopte poklicí. Takto pokračujte se všemi plackami.
Ve větším hrnci rozehřejte olej. Cibuli opékejte dozlatova. Česnek prolisujte a přidejte k cibuli. Krátce opékejte. Cuketu nastrouhejte nahrubo a vložte do hrnce, osolte, přidejte bylinky a za občasného míchání duste, dokud se nevypaří tekutina.
Do náplně rozdrobte sýr a naplňte tortilly.
Rybízová bublanina
Autor: iStockSuroviny:
- 2 vejce
- 1 hrnek třtinového cukru
- 1 hrnek bio mléka
- ½ hrnku rostlinného oleje
- 1,5 hrnku pšeničné (celozrnné) bio mouky (od PROBIO)
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
- ovoce podle chuti
Postup:
Připravte si plech – vyložte ho pečicím papírem nebo vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte mléko, olej, mouku a kypřicí prášek a zašlehejte. Jemné těsto nalijte do připravené formy a rozprostřete ovoce. Pečte při 180 °C dozlatova.
Rajčatová polévka s krevetami
Budete potřebovat:
- 400 g rajčat
- 50 g cibule
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 10 g čerstvého zázvoru
- chilli vločky
- 70 g rajčatového protlaku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 200 ml kokosového mléka
- 200 g krevet
- 300 g mraženého hrášku
- citronovou šťávu
- 30 g nivy
- čerstvý koriandr na ozdobu
Postup:
Rajčata nařízněte do kříže na opačné straně, než mají stonek. Zalijte je v misce vroucí vodou, nechte dvě minuty odstát, poté slijte, slupku oloupejte a dužinu nakrájejte.
Cibuli nakrájejte najemno, zpěňte na olivovém oleji, přidejte nasekaný česnek, zázvor, chilli vločky a nechte rozvonět. Poté přihoďte rajčata, protlak, sůl, pepř a kokosové mléko. Provařte 10 minut a směs rozmixujte. Krevety v sítku propláchněte pod studenou vodou, přidejte do polévky a povařte dalších 15 minut, na závěr přidejte hrášek. Polévku dochuťte citronovou šťávou. Podávejte s nivou a čerstvým koriandrem.
Recept z knihy Další krok cesty od Markéty Gajdošové a Evy Ehrenbergerové.
/
Klíčová slova: