Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Grilujeme dietně: 3 tipy na zdravé recepty

23. června 2021 | 16:00

S blížícím se létem začíná i období grilování, které je skvělou příležitostí k tomu, setkat se s rodinou a přáteli u dobrého jídla. Naložit můžete maso, ale i sýry a můžete vytvořit chutná, ba dokonce zdravá dietní jídla. Do marinády vždy použijte kvalitní olej a jako přílohu nemusíte zvolit jen zeleninu, ale můžete si dopřát i rozpečené celozrnné pečivo potřené tenkou vrstvou margarínu. Rozpalte gril a inspirujte se těmito recepty!

Jaké maso vybrat na gril?

Výběr masa na grilování je klíčový. Abyste předešli tomu, že bude maso vysušené jako podrážka, vybírejte maso alespoň trochu prorostlé, ideálně s kostí, jako jsou krkovice, kotleta nebo bok. Pokud sáhnete po steaku ze svíčkové, opečte ho zprudka, a to po dobu tří minut z každé strany. Zatímco prorostlé maso je lepší naložit do marinády, k ochucení steaku použijte pouze kvalitní olivový olej, sůl a pepř. Pokud nejíte červené maso, můžete si připravit i kuřecí. Velice populární je v posledních letech asijské grilování.

Recept: Kuřecí satay s arašídovou omáčkou

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 5 lžic slunečnicového oleje
  • 1 lžíci medu
  • 1 stroužek drceného česneku
  • 2 a 1/2 lžíce sójové omáčky
  • 1 chilli papričku
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • čerstvý koriandr

Na omáčku:

  • 100 g hladkého arašídového másla
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 lžičku rybí omáčky
  • 1 a 1/2 lžíce sójové omáčky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžičku medu
  • šťávu z půl limety
  • himálajskou sůl dle chuti

Nejprve si připravte marinádu na maso. Kuřecí prsa nakrájejte na větší nudličky a nechte marinovat ideálně přes noc.

Na oleji orestujte najemno nasekanou cibuli, česnek a chilli papričku. Asi po minutě přidejte arašídové máslo, med, kokosové mléko, a jakmile se směs spojí, odstavte ji z tepla. Vše tyčovým mixérem rozmixujte, přidejte zbylé suroviny a vše znovu rozmixujte dohladka.

Namarinované kuřecí maso napíchejte na špejle a grilujte postupně ze všech stran. Kuřecí satay servírujte s arašídovou omáčkou a rýží.

Jde to i bez masa

Rozhodli jste se grilovat na poslední chvíli nebo jen nemáte chuť na maso? Na gril patří i zelenina a vybrané druhy sýrů, jako jsou hermelín, camembert nebo řecký ovčí sýr halloumi, který se stal žhavým trendem i u nás v Česku. Obsahuje sice větší množství tuku, ale v kombinaci s vhodnou přílohou a zeleninou je vhodný i do redukční diety.

Recept: Halloumi s bulgurem

Na 2 porce budete potřebovat:

  • 200 g (1 balení) halloumi
  • 80 g bulguru
  • 1 cuketu
  • 1/2 lilku
  • 2 rajčata
  • grilovací koření
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce olivového oleje

Uvařte bulgur. Zeleninu si nakrájejte na tenké plátky a v míse smíchejte s olivovým olejem, prolisovaným česnekem, grilovacím kořením, solí a pepřem. Směs dejte na gril na hliníkovém tácu a v průběhu grilování několikrát promíchejte. 

Halloumi nakrájejte na plátky a vložte na gril. Opečený bude během pár minut. Hotovou zeleninu smíchejte s bulgurem a podávejte s plátky halloumi.

Recept: Syrečky na grilu s rozpečeným pečivem

  • 100 g syrečků
  • čerstvé bylinky
  • grilovací koření
  • 1 lžíce olivového oleje

Syrečky smíchejte s olejem, kořením, nasekanými bylinkami a zabalte do alobalu. Sýr grilujte pozvolna, aby se nespálil. 

Podávejte s rozpečeným pečivem potřeným tenkou vrstvou margarínu a s nakládanými okurkami, papričkami nebo kimchi salátem.

Autor: Veronika Duží
Video se připravuje ...