Jaké maso vybrat na gril?
Výběr masa na grilování je klíčový. Abyste předešli tomu, že bude maso vysušené jako podrážka, vybírejte maso alespoň trochu prorostlé, ideálně s kostí, jako jsou krkovice, kotleta nebo bok. Pokud sáhnete po steaku ze svíčkové, opečte ho zprudka, a to po dobu tří minut z každé strany. Zatímco prorostlé maso je lepší naložit do marinády, k ochucení steaku použijte pouze kvalitní olivový olej, sůl a pepř. Pokud nejíte červené maso, můžete si připravit i kuřecí. Velice populární je v posledních letech asijské grilování.
Recept: Kuřecí satay s arašídovou omáčkou
Na 4 porce budete potřebovat:
- 500 g kuřecích prsou
- 5 lžic slunečnicového oleje
- 1 lžíci medu
- 1 stroužek drceného česneku
- 2 a 1/2 lžíce sójové omáčky
- 1 chilli papričku
- 1 cm čerstvého zázvoru
- čerstvý koriandr
Na omáčku:
- 100 g hladkého arašídového másla
- 200 ml kokosového mléka
- 1 lžičku rybí omáčky
- 1 a 1/2 lžíce sójové omáčky
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžičku medu
- šťávu z půl limety
- himálajskou sůl dle chuti
Nejprve si připravte marinádu na maso. Kuřecí prsa nakrájejte na větší nudličky a nechte marinovat ideálně přes noc.
Na oleji orestujte najemno nasekanou cibuli, česnek a chilli papričku. Asi po minutě přidejte arašídové máslo, med, kokosové mléko, a jakmile se směs spojí, odstavte ji z tepla. Vše tyčovým mixérem rozmixujte, přidejte zbylé suroviny a vše znovu rozmixujte dohladka.
Namarinované kuřecí maso napíchejte na špejle a grilujte postupně ze všech stran. Kuřecí satay servírujte s arašídovou omáčkou a rýží.
Jde to i bez masa
Rozhodli jste se grilovat na poslední chvíli nebo jen nemáte chuť na maso? Na gril patří i zelenina a vybrané druhy sýrů, jako jsou hermelín, camembert nebo řecký ovčí sýr halloumi, který se stal žhavým trendem i u nás v Česku. Obsahuje sice větší množství tuku, ale v kombinaci s vhodnou přílohou a zeleninou je vhodný i do redukční diety.
Recept: Halloumi s bulgurem
Na 2 porce budete potřebovat:
- 200 g (1 balení) halloumi
- 80 g bulguru
- 1 cuketu
- 1/2 lilku
- 2 rajčata
- grilovací koření
- 1 stroužek česneku
- sůl a pepř
- 2 lžíce olivového oleje
Uvařte bulgur. Zeleninu si nakrájejte na tenké plátky a v míse smíchejte s olivovým olejem, prolisovaným česnekem, grilovacím kořením, solí a pepřem. Směs dejte na gril na hliníkovém tácu a v průběhu grilování několikrát promíchejte.
Halloumi nakrájejte na plátky a vložte na gril. Opečený bude během pár minut. Hotovou zeleninu smíchejte s bulgurem a podávejte s plátky halloumi.
Recept: Syrečky na grilu s rozpečeným pečivem
- 100 g syrečků
- čerstvé bylinky
- grilovací koření
- 1 lžíce olivového oleje
Syrečky smíchejte s olejem, kořením, nasekanými bylinkami a zabalte do alobalu. Sýr grilujte pozvolna, aby se nespálil.
Podávejte s rozpečeným pečivem potřeným tenkou vrstvou margarínu a s nakládanými okurkami, papričkami nebo kimchi salátem.