Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Letní piknik zdravě a chutně! Čím si naprosto získáte své přátele?

Co připravit na letní piknik?
14. července 2021 | 10:15

Léto. Čas na přátele, odpočinek a dobití energie na sluníčku. Nebo na všechno dohromady! Sbalte si piknikové koše a dopřejte si oběd pod širým nebem za doprovodu omamné vůně přírody. Protože tak chutná jídlo nejlépe. Čím si naprosto získáte své nejbližší?

Co děláš zítra odpoledne? Nedáme piknik?“ Volala jsem nedávno kamarádce a odpověď mi byla předem více než jasná: „A uděláš ty tvoje výborné cuketové placičky?“ S úsměvem na tváři jsem jí potvrdila, že o ně nebude samosebou ochuzena. Protože vím, že vždycky sklidí nevídaný úspěch a okamžitě se po nich zapráší. Co ještě zabalit s sebou a jak nejlépe ukonejšit chuťové pohárky všech? Zkuste zdravé recepty, které však nejsou vykoupeny unylou chutí. Ba naopak!

Máme pro vás inspiraci na jednoduché recepty, se kterými nestrávíte přemíru času v kuchyni. Přijdou si na své zastánci slaného, ale i sladkého a hřešit přitom nebudete! Nebudou totiž chybět zelenina ani zdroje zdravých tuků, jako jsou avokádo, oříšky nebo margarín. Je libo vynikající předkrm v podobě pomazánky á la dip, křupavé placičky nebo voňavou bábovku?

K zakousnutí: Avokádový dip

Tuhle zdravou pochoutku plnou potřebných vitaminů připravíte cobydup. Co k tomu budete potřebovat?

- 2 zralá avokáda
- 100 g margarínu
- citron na pokapání
- 2 stroužky česneku
- cherry rajčata dle chuti
- sůl a pepř na dochucení
- žitné crackers s mrkví a lněnými semínky.

Avokádo zbavíme slupky a pecky a dáme do mističky. Pokapeme citronem, přidáme prolisovaný česnek, margarín, sůl a pepř dle chuti a vše důkladně vidličkou rozmačkáme a promícháme. Nakonec přidáme cherry rajčátka a opět vše smícháme dohromady. Podáváme s crackery, které namáčíme do avokádového dipu. Úspěch zaručen!

Cuketové placičky

Cuketa je jednou ze surovin, které blahodárně působí na naši psychickou pohodu. Obsahuje totiž velké množství vitaminů ze skupiny B, jež pozitivně ovlivňují naši nervovou soustavu. Mimo jiné je také mimořádně zdravá vzhledem k tomu, že nám pomůže shodit pár přebytečných kil. Díky svému velkému obsahu vody a draslíku odvádí z těla škodlivé látky, a zároveň ho tak detoxikuje. Připravte si z ní placičky, na které všichni pějí ódu! Bude to poezie, za to ručíme!

Budeme potřebovat:

- 1 větší cuketu nebo 2 menší
- 3 šťastná vejce (z volného chovu)
- 2–3 stroužky česneku
- kukuřičnou strouhanku nebo bezlepkovou mouku
- trochu sýru (dle chuti)
- himálajskou sůl, pepř, medvědí česnek, směs bylinek dle chuti (rozmarýn, tymián, oregano, libeček, šnytlík...)
- řepkový olej
- brambory
- margarín
- pažitku.

Jak postupovat?

Cuketu nastrouháme nahrubo, přidáme vejce, česnek, trochu sýru, směs bylinek, opepříme, osolíme. Směs vyhněteme a podle konzistence těsta přidáme množství kukuřičné strouhanky či bezlepkové mouky. Směs by neměla být úplně řídká ani příliš tuhá. Jakmile máme těsto hotové, rozehřejeme pánev, která nemá přilnavý povrch, přidáme řepkový olej a můžeme zvesela opékat. Jakmile bude mít placička z každé strany zlatavou barvu, je to známka toho, že je již hotová. Podáváme se šťouchanými brambory. Ty si nejdříve uvaříme se slupkou v osolené vroucí vodě, a jakmile budou hotové, omastíme je margarínem a rozmačkáme. Nakonec přidáme pažitku. Dobrou chuť!

Voňavá bábovka

Cuketu jsme si oblíbily natolik, že jsme ji přidaly i do všemi oblíbeného moučníku – do bábovky. Díky ní je vláčná a chuťově vůbec nepoznáte, že tam nějaká cuketa vůbec je, v tom je největší fór!

Budeme potřebovat:

- trošku tuku na vymazání formy
-  3 šťastná vejce
- 1 menší hrnek třtinového cukru
- 3 větší lžíce margarínu
- 1 skořicový cukr
- cca 2 hrnky špaldové mouky
- ½ hrnku bezlaktózového mléka
- 1 cuketu  
- ½ hrnku mletých ořechů
- 1 kypřicí prášek bez lepku
- špetku soli
- 2–3 PL karobu či bio nepraženého kakaa

Jak na to?

Vymažeme si formu na bábovku tukem a vysypeme moukou. Oddělíme si žloutky od bílků a poté žloutky spolu s třtinovým cukrem, změklým margarínem a skořicovým cukrem vyšleháme do pěny. Postupně přidáme polovinu množství mouky spolu s polovinou mléka a opět vyšleháme. Přidáme zbytek a opět promícháme. Do směsi dáme nahrubo nastrouhanou cuketu a mleté oříšky. Těsto promícháme, přidáme špetku soli a kypřicí prášek. Nakonec si vyšleháme bílky do tuhého sněhu a opatrně do těsta vpracujeme.

Od těsta si oddělíme přibližně hrníček směsi a přidáme kakao či karob. Těsto opatrně přelijeme do formy zhruba do poloviny, poté přidáme těsto s kakaem a dolijeme směsí bez kakaa. Bábovku vložíme do trouby předehřáté na 175 °C a pečeme přibližně 35 minut. Poté snížíme teplotu na 160 °C a pečeme ještě 10 minut. Špejlí zkontrolujeme, zda se těsto nelepí, a zdravý delikátní moučník je na světě!

Autor: Žaneta Podlahová
Video se připravuje ...