Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak zatočit s letními mykózami? I muži mohou být jejich nosiči, upozorňuje lékař

...
6. července 2021 | 06:00

Každá třetí žena se nejméně jednou za život potýká s vaginální mykózou. Provází ji únava, pálení a svědění a i sex je prakticky nemožný. A nejvíc útočí v létě. Co s tím?

To mi tak chybělo, říkávají si ženy, které vaginální mykóza postihla v tu nejnevhodnější dobu, hodně často během letní dovolené. Propuknutí obtíží v teplých měsících ale dává smysl: nosíme těsné džíny, krajkové kalhotky ze syntetiky, používáme neprodyšné vložky a hlavně chodíme k vodě a nepřevlékáme si dost často mokré plavky. „Právě teplo a vlhko přitom milují mikroorganismy, které mykózu způsobují – ve většině případů jde o kvasinky rodu Candida albicans,“ vysvětluje gynekolog Pavel Turčan. Nepříjemné také je, že mykózy se mnoha pacientkám často opakují. Řada z nich se s nimi potýká i mnohokrát za rok.

Příběh Jany

Velký problém představovaly opakované vaginální mykózy pro osmatřicetiletou Janu. Trpěla jimi už od puberty. Vzhledem k tomu, že je cukrovkářka, je ke kvasinkám náchylnější. Diabetičky totiž mají kvůli přetrvávající vyšší nebo nevyrovnané hladině cukru v krvi narušené přirozené pH vaginální flóry.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: sia
Video se připravuje ...