Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

7 superpotravin, které udělají váš úsměv krásnějším

13. června 2021 | 06:00

Superpotraviny jsou často zmiňovány ve spojení s jídelníčkem, ale věděli jste, že mohou být i součástí vaší péče o zuby? Jejich několikanásobně vyšší obsah vitaminů, minerálních látek a antioxidantů vám pomůže s krvácením dásní, působí protizánětlivě, zlepšuje zdraví zubů a zvyšuje jejich lesk. Váš úsměv tak bude doslova neodolatelný. Které superpotraviny by neměly ve složení zubních past chybět?

Byliny, ovoce, ale dokonce i koření. Zjistěte, které vám pomohou s vaším problémem.

Jitrocel kopinatý

 

Jitrocel patří mezi bylinky s léčivými účinky, přičemž nejznámější je forma jitrocelového sirupu. Používá se při léčbě nemocí dýchacích cest. Vedle léčby kašle se však tato bylinka používá také při léčbě řezných a tržných ran, pomáhá při bodnutí hmyzem či kousnutí zvířetem. V neposlední řadě má extrakt z listů jitrocele kopinatého hemostatický účinek, tj. účinek proti krvácení dásní. „Jako součást přírodních zubních past pomáhá extrakt z listů jitrocele při zánětu dásní, tzn. při krvácení dásní,“ říká MDDr. Jana Karbusická, zubní lékařka a odborná garantka značky SPLAT, a dodává, že k úspěšné léčbě zánětů dásní je zásadní dbát na pravidelnou a správnou dentální hygienu. Ideální je navštívit dentální hygienistku.

Ibišek súdánský

 

Ibišek súdánský neboli čínská růže je nejen známá okrasná rostlina, ale obsahuje i celou řadu účinných složek – například flavonoidy, vitaminy skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin), vitamin C, karoten či mastné kyseliny, přičemž flavonoidy jsou mimo jiné důležité pro růst a udržování zdravých kostí, zubů a dásní. „V přírodních zubních pastách může být ibišek ve formě extraktu z květů. Pravidelné čištění pastou s jeho obsahem pomáhá aktivovat obnovu buněk a zlepšuje jejich hydrataci a výživu,“ tvrdí Ing. Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental specializující se na péči o zuby a ústa.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Veronika Duží
Video se připravuje ...