Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rostlinná mléka: Jsou skutečně zdravější a vhodnější na hubnutí?

Pijete rostlinná mléka?
20. června 2021 | 06:00

Naprostá většina z nás má zkušenosti s kravským, kozím nebo i ovčím mlékem. Pro někoho jsou nenahraditelná, ale stále přibývá lidí, kteří mají po živočišném mléku zažívací problémy nebo jsou přímo alergičtí na nějakou jeho složku. Nejčastěji na rostlinnou bílkovinu nebo na mléčný cukr. Dobrou zprávou je, že mléko savců se dá dobře nahradit rostlinnými nápoji. Na které si ale dát pozor?

 

Rostlinná mléka nejsou mlékem v pravém smyslu slova a podle naší legislativy pro ně smíme používat jen označení „nápoj“, nikoli „mléko“, kterým je označováno výhradně mléko živočišné.

Zatímco živočišná mléka se po nadojení různě upravují, rostlinné nápoje se vyrábějí lisováním a fermentací sóji, ovsa, rýže, pšenice, různých ořechů nebo luštěnin. Mají méně proteinů a více sacharidů než kravské mléko. Mají také nižší množství nasycených tuků a neobsahují laktózu. Jsou celkem hodnotným zdrojem vlákniny, vitaminů, minerálních látek a lecitinu. Rostlinné nápoje bývají často obohaceny i o další cenné látky: například vápník rostlinného původu najdeme v sezamovém a mandlovém nápoji. To vše vylepšuje výživovou hodnotu těchto nápojů. 

Sójový nápoj je plný živin, nahradí ale mléko?

Rostlinné mléko ale bohužel nedokáže plnohodnotně nahradit živočišné, a to proto, že neobsahuje tolik kvalitních bílkovin a vysoký podíl vápníku. Lidé, kteří nechtějí nebo nemohou pít mléko, by si proto měli dopřávat pravidelně zakysané mléčné výrobky a sýry.

Za zmínku však stojí mléko sójové, které podobně jako to kravské obsahuje značné množství bílkovin, dále nenasycené mastné kyseliny a prakticky celé spektrum esenciálních aminokyselin. Důležité jsou i fytostrogeny sójového mléka – ty jsou užitečné zejména pro zdraví ženského organismu v období menopauzy, protože do značné míry nahrazují ubývající ženské hormony. „Konzumace sóji patří mezi kontroverzní témata. Tak, jako je tomu u všech potravin, i u sóji bych se držela přiměřeného množství a nezačleňovala bych ji do jídelníčku denně. Ovšem pokud netrpíte sníženou funkcí štítné žlázy, nemusíte se jí stranit," vysvětluje výživová koučka Veronika Duží.

Jak je to se stravitelností rostlinných mlék?

Rostlinné nápoje jsou stravitelnější, protože nejsou tučné. Právě tučnost zhoršuje stravitelnost mlék „klasických“. Čím jsou tučnější, tím hůř je naše trávicí soustava zpracovává. V tomto procesu je zásadní, jak vysokou máme hladinu enzymu laktázy, která tráví mléčný cukr. U dospělých lidí bývá jeho hladina dost často snížená a z toho vyplývají problémy, které při trávení živočišného mléka s věkem míváme.

Jak poznat kvalitní rostlinný nápoj?

Důležité jsou informace o složení výrobku a jeho nutriční hodnota. Například sójové nápoje by měly obsahovat jen sójovou bílkovinu a rostlinný tuk. Do některých výrobků se přidává kukuřičný škrob a omezuje se množství bílkoviny, aby se nápoj co nejvíce podobal živočišnému mléku, což však není pro kvalitu nápoje prospěšné.

Nejnižší obsah bílkoviny by měl představovat tři procenta obsahu.

Aby byly nápoje chutnější, výrobci do nich bohužel přidávají i různé chuťové a stabilizační přísady. Ty ale většinou nijak nevylepšují jeho nutriční hodnoty. Často jde právě o škrob nebo o ovocné a jiné příchutě – většinou cukr, který pak zbytečně zvyšuje glykemický index a kalorickou hodnotu nápoje.

Sójová mléka a kalorie. Jak je to s hubnutím?

Rostlinná mléka při hubnutí zařadit můžete, protože obsahují poměrně hodně vlákniny, která urychluje trávení a čistí střeva. Je ale třeba se dobře podívat na složení především ochucených rostlinných nápojů, protože do těch se většinou přidává v nějaké formě cukr, který bychom měli při dietě vynechávat. „Ochucená rostlinná mléka mohou být na druhou stranu zabijákem vaší diety, a to pokud sáhnete po vanilkovém nebo čokoládovém mléku. Jejich kalorická hodnota kvůli vysokému obsahu cukru prudce roste. V kombinaci například s müsli nebo jiným zdrojem sacharidů už se může jednat o kalorickou bombu," varuje Veronika Duží.

 

Mohou se používat i při vaření?

Vzhledem k jeho neutrální chuti je nejvhodnější v kuchyni používat rýžový nápoj. Obecně ale mají rostlinné nápoje výraznější aroma (například sójový či konopný). Zatímco některé rostlinné nápoje se víc hodí do sladkých pokrmů (například mandlový), jiné zase do slaných jídel (rýžový nebo čočkový).

Sójová smetana do polévek i omáček

Na vaření se hodí i rostlinné smetany. Jsou výbornou náhražkou klasické smetany a hodí se do polévek, na přípravu omáček nebo zmrzliny. Nejčastěji se prodává sójová, mandlová, rýžová a kokosová smetana. Jejich nevýhodou je však vyšší cena, což platí i pro rostlinná mléka, a často i vyšší obsah tuků. Dále se liší svými vlastnostmi, a tak například nejdou vyšlehat. Dají se tak používat jen v tekutém stavu. „Pokud sáhnete po rostlinné smetaně jen z důvodu, že si chcete uvařit zdravěji, zhodnoťte, zdali není lepší sáhnout po dvanáctiprocentní mléčné smetaně, která obsahuje nižší podíl tuků, a tedy i kalorií. Takové kokosové mléko, vhodné pro přípravu asijských pokrmů, však seženete i v light variantě," radí závěrem Veronika Duží.

 

Autor: red
Video se připravuje ...