Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Co se stane s ňadry po vyjmutí implantátů? A proč k němu ženy přistupují?

16. června 2021 | 06:00

Známá šéfkuchařka Kamu rozvíříla minulý týden mediální hladinu svým přiznáním, že se rozhodla pro odstranění implantátů z prsou. Nejdříve však nebylo jasné, proč zákrok podstoupila, a právě tento fakt vyvolal vlnu spekulací, co se asi mohlo stát. Modelace prsou je totiž už zcela běžným zákrokem, jejž podstupuje stále více žen. Jaká jsou tedy rizika a důvody k tomu si vytoužená prsa nechat opět „vzít“?

Ukázalo se, že Kamu si implantáty nechala vzít proto, že se s nimi nebyla schopna ani po letech sžít. Jelikož nyní podstupuje jakousi vesmírnou proměnu, byl to pro ni důležitý krok. „Dnes už vnímám svoje tělo a samu sebe jinak. Uctívám ho, dávám si spoustu lásky a chci si ulehčit na všech frontách. A tenhle krok považuju za odvážný a zásadní na své “healing journey”. Vnímám ho jako svoje znovunarození,“ vysvětlila své rozhodnutí na sociálních sítích Kamu.

Podívejte se na video s Andreou Kalivodovou, která podstoupila operaci prsou:

Video se připravuje ...
Andrea Kalivodová: Nemám ráda holky, co mají krásná prsa a v hlavě nic • VIDEO: Martin Mol

Vyndání implantátů podstoupilo také mnoho dalších žen, a to i světově proslulých celebrit. Důvody mohou být spirituální, stejně jako to má Kamu, nebo třeba může dojít k různým zdravotním komplikacím. „Odstraněni prsních implantátů po estetické augmentaci je málo častý jev. Častější je požadavek na výměnu implantátů za větší v případě, že dojde k povolení a poklesu prsu důsledkem věku, zhubnutí anebo těhotenství a následného kojeni. Nicméně jsou i případy, kdy je vhodné nebo nutné implantát odstranit. Jedná se zejména o rupturu a kapsulaci. Při ruptuře dojde k prasknutí obalu a silikonový gel může vytékat do kapsy kolem implantátu, případně po delším čase "cestovat" do mízních uzlin v podpaží. Při kapsulaci dojde k zbytnění vazivové kapsy (odborně kapsuly) kolem implantátu, která pak deformuje tvar nebo vysouvá implantát do špatné pozice. V obou případech dochází ke změně tvaru prsu a také se mohou dostavit nepříjemné pocity tlaku či bolesti při určitých pohybech,“ vysvětlil plastický chirurg MUDr. Lubor Mrňa z Kliniky YES VISAGE.

Někdy je také možné, že je třeba vyměnit implantáty, které jsou starší než deset až patnáct let, ale není to pravidlem. „Vždy klientkám doporučuji, aby po augmentaci chodily pravidelně na ultrasonografické vyšetření prsů každé 2 roky. Pokud je implantát v pořádku, pak dle mého není třeba hned přistoupit k výměně, i když je implantát již starší. Mám klientky, které jsou naprosto v pořádku i s implantáty staršími více než 25 let,“ uvedla MUDr. Věra Šatánková z ABClinic.

Podívejte se na video o silikonových implantátech:

Video se připravuje ...
Silikonové implantáty jsou mezi námi už padesát let • VIDEO: Adam Balažovič

Tady opět vytane na mysli otázka, co se stane, když implantát vyndáme. Jaké jsou možnosti po tomto zákroku? Doktorka Šatánková mi na tuto otázku dala zcela vyčerpávající odpověď. „První možností je prostá výměna implantátu po odstranění toho původního. Zpravidla to bývá za větší, ale není to podmínkou. Při této operaci se může i upravit nebo odstranit vazivový obal, který se vytvořil kolem původního implantátu. Dále pak modelace prsů. Pokud si klientka již nepřeje mít implantáty nebo to zdravotní stav neumožňuje, pak se po odstranění implantátů provede zmodelování prsní tkáně do požadovaného mladistvého tvaru prsu.“

Tím ovšem možnosti nekončí, na výběr mají ženy ještě z dalších dvou variant. „Autotransplantaci vlastním tukem je možné provést po zhojení prsů po odstranění implantátů nebo i po modelaci prsů. Poslední možností, pokud si klientka nepřeje implantáty ani modelaci prsů, pak dojde k prostému odstranění implantátů, popř. odstranění i vazivového pouzdra po implantátu. V tomto případě je nutno počítat s tím, že prsa nebudou mít již svůj původní objem a kůže zůstává povolenější,“ doplnila ještě MUDr. Věra Šatánková.

Samozřejmě jako při každém zákroku i tady musíte počítat s dobou na zotavení. „Rekonvalescence po těchto operacích bývá velmi podobná jako při první operaci. Doporučuji 2 týdny v domácím ošetření a po dobu cca 6 až 8 týdnů se vyhnout zvýšené námaze a cvičení hlavně na horní končetiny,“ zakončila Šatánková.

 

Video se připravuje ...