Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Sezona jahod: Tyhle nemoci s nimi snadno porazíte!

...
24. června 2021 | 06:00

Jsou šťavnaté a lahodné, máme je spojeny s létem a pochutná si na nich snad každý z nás. Jahody nejsou skvělé jen jako svačina, ale ukrývají v sobě i celou řadu pozitivních účinků. Dokonce dokážou potlačit hned několik nemocí! 

Ročně spořádá každý Čech zhruba 3 kg jahod, což je o kilo víc než před deseti lety. Bezpochyby je dobře, že jejich spotřeba u nás roste, protože jahody v sobě ukrývají celou spoustu zdraví prospěšných látek. Zajímavé je například to, že spolu s černým rybízem obsahují nejvíc vitaminu C. Podívejte se, s jakými zdravotními problémy vám jahody můžou pomoct.

Recept na jahodovou marmeládu? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Jahodová marmeláda • VIDEO: Videohub/recepty

Snižují vysoký cholesterol

Jak všichni víme, vysoká hladina škodlivého LDL cholesterolu může vést k ucpávání tepen, a tím ke zvýšenému riziku vzniku srdečních onemocnění, infarktu a mrtvice. Jahody obsahují látky, které jim propůjčují typickou červenou barvu, některé studie tvrdí, že snižují cholesterol.

Tlumí záněty v těle

Antioxidanty a fytochemikálie nalezené v jahodách mohou přispět k potlačení zánětu kloubů, a tím snížit riziko vzniku artritidy a srdečních onemocnění. Studie provedená Harvardovou univerzitou dokázala, že ženy, které jedí 16 nebo více jahod týdně, mají o 14 procent nižší pravděpodobnost, že se u nich zvýší hladina S-reaktivního proteinu (CRP), který je indikátorem zánětu v těle.

Bojují proti astmatu a alergiím

Pokud berete na alergii léky, ale už jste otrávení z toho, že nezabírají, vyzkoušejte něco jiného. Díky svým protizánětlivým účinkům mají jahody při časté konzumaci schopnost ulevit vám od všech příznaků alergie, jako jsou rýma, vyrážka, slzení očí a podobně. Různé studie dokazují, že pouhou změnou stravování skutečně můžete potlačit astma.

Další nemoci, které jahody potlačují, najdete na webu Mojezdravi.cz

 

Autor: Marie Bezděková
Video se připravuje ...