Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Léky, na které se zapomnělo: Které staré medikamenty stále skvěle fungují?

...
15. června 2021 | 06:00

Přestože dnes farmaprůmysl chrlí obrovské množství nových léčivých přípravků, existují i takové, na které si pamatujeme z dětství. A navíc stále skvěle fungují! Které to jsou?

Vzpomínám si na odporně páchnoucí mastičku, kterou můj bratr dostával na oteklý kotník. A na ještě odpornější mazání, kterým nám maminka léčila odřená kolena. Mazání na otok byl octan hlinitý, na kolena zase Višněvského balzám. Tyto a další staré, skvělé medikamenty by bylo škoda opomíjet. Některé z nich dodnes nemají opravdovou konkurenci. Pojďme si je trochu připomenout.

Višněvského balzám bez višní

Velmi nechutně vyhlížející balzám vymyslel před stoletím ruský lékař Alexandr Višněvskij. Po něm také nese jméno – Višněvského balzám, lidově višňovka. Po višních v něm ale není ani stopy. „V jedné receptuře se používají tribromfenolát bismutitý, kamenouhelný dehet a ricinový olej. Ve druhé je pak místo dehtu kamenouhelný peruánský balzám,“ vysvětluje PharmDr. Ivana Lánová z lékárny Benu. Višňovka v lazaretech během I. světové války zachraňovala vojákům končetiny před amputací a lékaři ji dodnes považují za unikátní lék. Koupit se dá i bez lékařského předpisu. Je ale lepší si ji objednat předem, protože v každé lékárně ji nepřipravují a nemusí ji mít na skladě.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: sia
Video se připravuje ...