- 9. června 2021 06:00
Vláknina je neocenitelným pomocníkem při dietě, přesto ji stále spousta lidí opomíjí. Jejím úkolem není jen zasytit, ale také napomáhat zdravé funkci střev, kde působí jako tzv. kartáč. Vyléčit však může i zácpu, hemoroidy, syndrom podrážděného střeva a může potlačit nejrůznější střevní záněty. Které potraviny bohaté na vlákninu by neměly chybět ve vašem jídelníčku a proč?
Možná vás překvapí, že vedle celozrnných výrobků byste měli svou pozornost více zaměřit na ovoce! Zejména s blížícím se létem.
Maliny
Maliny jsou nejen zajímavou zásobárnou vlákniny, ale najdeme v nich také vápník, hořčík, fosfor, draslík či vitaminy C a K. Blahodárný vliv mají maliny na naše zažívání, kardiovaskulární systém, plodnost, krevní tlak, imunitní systém, a dokonce i na pleť. Jejich výhodou je i to, že ve 100 gramech se nachází okolo 13 gramů sacharidů. Skvěle se tak hodí k dietní odpolední svačince nebo jako doplněk k dezertu. „Malinami lze velmi dobře dekorovat, ozdobit jimi ranní snídaňové kaše, dorty, pudinky či limonády,“ radí Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.
Tip na snídani: Čokoládová kaše s malinami
Ingredience:
- 50 g ovesných vloček (např. Bonavita)
- 250 ml polotučného mléka
- 15 g vysokoprocentní čokolády
- 20 ml javorového sirupu
- 15 g mandlového másla
- čerstvé maliny na dozdobení
Postup: Nejprve si v hrnci ohřejte mléko. Pak přidejte čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Poté přidejte ovesné vločky a míchejte do zhoustnutí. Kaši odstavte, přidejte javorový sirup a vše promíchejte. Servírujte s mandlovým máslem a malinami.
Autor: istock.comAčkoliv na sezonu hrušek si musíme počkat do září, jejich konzumace se vyplatí. Hrušky jsou vyhledávanou potravinou při odtučňovacích kúrách. Ve 100 gramech tohoto ovoce je přibližně jen 60 kalorií. Blahodárný vliv však mají i z hlediska zdraví. Jejich konzumace se doporučuje zejména lidem se zánětlivými onemocněními trávicí soustavy, krevního oběhu a srdce. Ne každý však může jíst hrušky syrové. U některých lidí mohou vyvolávat problémy s nadýmáním, proto je lepší jíst hrušky vařené nebo si z nich udělat šťávu.
Tip redakce: Hrušky jsou výborným přírodním lékem při průjmu. Stačí nastrouhat hrušku a jablko v poměru 1:1 a po lžičkách jíst několikrát během dne.
Vedle čerstvého ovoce je výborným zdrojem vlákniny sušené ovoce. „Například sušené fíky obsahují jak rozpustnou vlákninu, která snižuje hladinu cholesterolu, tak i nerozpustnou vlákninu, která pomáhá proti zácpě. Jako účinné projímadlo bývají účinné i sušené meruňky či sušené švestky,“ doporučuje Michaela Ryglová. Vybírejte si však druhy, které jsou neslazené a nesířené, a mějte na paměti i to, že v sušené podobě je mnohem snazší zkonzumovat větší množství ovoce, které je zdravé, avšak plné fruktózy. Ta se ve větším množsví ukládá do tuků.
Jednou z nejznámějších "vlákninových pecek" jsou bezesporu ovesné vločky, které mají vysoké množství bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitaminů B1, B6 a E. Prospěšné jsou z hlediska snižování hladiny cholesterolu a posilování imunitního systému. Málokdo však ví, že pravidelná konzumace ovesných vloček může zlepšit bakteriální osídlení střev. Podle anglického lékaře specializujícího se na infekční choroby a mikrobiologii v univerzitní nemocnici v Londýně Christoffera van Tullekena například ovesná kaše funguje jako prebiotikum, které příznivě ovlivňuje prostředí vhodné k životu přátelských bakterií. A mikroflóra je pro naše zdraví velice důležitá.
Recept: Alternativou ovesné kaše může být mugcake.
Ingredience:
- 5 lžic ovesných vloček
- 2 lžíce jogurtu
- 1 lžíce tvarohu
- 2 lžíce mandlí
- 1 vejce
- 4 lžíce mléka
- ½ banánu
- lžíce chia semínek
- lžička kypřicího prášku
- lžička kakaa
- tvaroh a jahody na dozdobení
Postup: Nejprve smíchejte ovesné vločky, mandle, chia semínka, kakao a kypřicí prášek. Pak přidejte jogurt, tvaroh, vejce, mléko a banán. Vše důkladně rozmixujte. Hotovou směsí naplňte silikonové formičky a dejte na 4 minuty do mikrovlnné trouby. Směs můžete dát i do hrníčku vymazaného kokosovým olejem. Podávejte s tvarohem a jahodami.
Autor: istock.comKrémová dužina avokáda je nejen lahodným pokrmem, ale i skvělým zdrojem vlákniny. Avokádo v sobě skrývá zdravé tuky, které pomáhají snižovat cholesterol a riziko srdečních onemocnění. Mimo to avokádo obsahuje kyselinu listovou (foláty), která pomáhá v prevenci proti rakovině tlustého střeva, žaludku či slinivky břišní. Výživová specialistka Michaela Ryglová však upozorňuje na to, že i když je avokádo zdravé, s jeho množstvím by se to nemělo přehánět. „Avokádo je poměrně kalorické, proto buďte s jeho konzumací opatrní. Příjem a výdej energie by měly být vždy vyváženy,“ uzavírá Ryglová.
/
Klíčová slova: