Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Neobracejme se k homeopatii zády, věda potvrzuje její účinnost. Tato fakta přesvědčí i vás

Homeopatie
23. srpna 2021 | 06:00

Přírodní alternativa. Toto slovní spojení vyvolává v mnohých nedůvěru, slovo alternativa je jako zlé zaklínadlo, kdy se nám při jeho vyslovení spustí poplašný alarm a raději dáme na léta vyzkoušenou praxi v podobě medicíny klasické – konvenční. Přitom máme leckdy jen strach z neznáma a nechceme se otevřít jiným možnostem, i když jsme od přírody zvídaví a rádi bychom si ověřili účinnost jiné cesty. Vyzkoušejte tedy homeopatii, přírodní metodu, kterou není proč zatracovat. Která fakta potvrdila věda?

Homeopatie je pro někoho opěvovaným způsobem léčby, v očích jiného je však neúčinná vzhledem k přesvědčení, že tato léčiva jsou zředěna natolik, že tratí na svých účincích, a jsou tak srovnatelná s placebem. Vědci a základní výzkum však tento mýtus vyvrací.

Placebo á la Harry Potter? Výsledky studií hovoří jinak

V klinickém výzkumu homeopatických léků jsou totiž na kontrolované studie zaměřené proti placebu kladeny stejné nároky jako v klasické neboli konvenční medicíně. Analýza vysoce kvalitních zkoušek vyžaduje, aby tato přírodní alternativa měla klinický efekt vyšší než placebo. A jaké výsledky tak vzešly z těchto studií? Homeopatické léky předepisované v rámci individuální léčby mají příznivý účinek na zdraví s pravděpodobností 1,5- až 2krát vyšší než v případě placeba. Na tomto výzkumu se podílelo několik světových vědeckých týmů, jejichž předmětem zkoumání byla homeopatie v různých lékařských oborech – od neurologie přes virologii až po dermatologii. Na základě těchto studií se vybralo 22 klinických zkoušek (tzv. metaanalýza), ze kterých vzešel onen konečný výsledek (1).

Při užití homeopatických léků tak prokazatelně nepůjde o lektvar předstírající štěstí Felix felicis, který Harry Potter údajně přidal do pití Ronovi Weasleymu před prvním famfrpálovým zápasem, aby tak podpořil svého nejlepšího přítele. Díky oné víře a přesvědčení Ron tenkrát v turnaji exceloval, ačkoliv žádný takový lektvar nevypil. Takový placebo efekt – lék bez obsahu účinné látky pouze za doprovodu cukru – se neslučuje s homeopatií. Jedním z usvědčujících faktů je, že homeopatika mají prokázaný biologický účinek potvrzený opakovaně, a to při experimentech na rostlinách, buňkách, ale i zvířatech.

Šokující experiment na rostlinách

Například při experimentu, kdy okřehky – neboli žabinec – byly otráveny arzenikem – toxickou látkou – a poté byly léčeny homeopatickým roztokem kysličníku arzenitého, vědci zjistili, že se růst obnovil daleko rychleji než u druhých rostlin, které byly léčeny pouze vodou.

Zajímají-li vás výsledky dalších studií základního výzkumu, a to nejen na rostlinách, navštivte tento web.

A jak je to s ředěným roztokem? Jak je možné, že má biologickou aktivitu?

Homeopatika jsou vyrobena z rostlinných, minerálních či živočišných surovin, které se ředí a poté silně protřepávají neboli dynamizují. Tento proces se opakuje tak dlouho, dokud se nezíská požadovaný stupeň ředění daného léku. Vědci však dokázali díky fyzikálním analýzám, že tento proces dynamizace umožňuje odlišit homeopatické roztoky od roztoků, které byly pouze ředěné.  Studie, která byla prováděna na rostlinách, zjistila, že ona dynamizace hraje důležitou, ba dokonce klíčovou roli. Ředěný a zároveň dynamizovaný homeopatický roztok má biologické účinky. Pokud by byl pouze ředěný, bez dynamizace, neměl by žádoucí efekt.

Věděli jste, že…

Silné automatizované a standardizované protřepávání má rychlost 150 pohybů za 7 vteřin.

Důkazem jsou fakta

To, že je účinnost homeopatie potvrzena vědou a staletou klinickou praxí, dokazuje zároveň i její přednosti, jako je její komplementarita – lze ji používat k dalším léčebným metodám, ale i samostatně. Nebo tu je fakt, že její nežádoucí účinky nejsou časté či je jejich intenzita mírná, a to vzhledem k absenci lékových interakcí. Zcela zásadní význam má i v udržitelnosti zdravotnického systému díky ekonomické efektivitě a komplementárnímu přístupu v péči o naše zdraví. 

Zdroje:

(1): Mathie RT, Lloyd SM, Legg LA, a kol.: Randomised placebo-controlled trials of individualised homeopathic treatment: systematic review and meta-analysis. SystRev. 2014; 3:142.

Autor: Žaneta Podlahová
Video se připravuje ...