Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak správně pečovat o zuby dětí? Naučte je samostatnosti co nejdříve

  • 7. března 2021 | 06:00

    Ačkoli čištění zubů působí jako jednoduchá činnost, dělá kolikrát problém i nám dospělákům. Jako rodiče bychom však měli být pro své děti tím nejlepším vzorem. Pečovat o jejich chrup bychom měli už od věku kojence a následně bychom měli dítě motivovat ke správnému pravidelnému čištění. To však vyžaduje správnou techniku i pomůcky, ať už se jedná o zubní kartáček nebo zubní pastu. Jak se o dětské zuby starat co nejlépe?

    Pro mnohé rodiče je však největší otázkou, jak přimět díte, aby ho péče o zuby bavila. Co na to říkají odborníci?

    S péčí o ústní dutinu začněte už u kojenců

    Ačkoliv se to snaží většina odborníků v péči o zuby vyvracet, mezi lidmi stále koluje mylný názor, že dětský chrup není potřeba čistit. „Ve skutečnosti bychom měli ústní dutině věnovat pozornost už u kojenců. Zde doporučuji jednou či dvakrát denně otřít prořezávající se zoubky měkkým hadříkem,“ říká MDDr. Jana Karbusická, zubní lékařka a odborná garantka značky SPLAT, a dodává, že od chvíle, kdy vyrazí první zub, je třeba začít s důkladným čištěním pomocí zubního kartáčku, případně je možné zpočátku chvíli používat silikonové návleky na prst, tzv. prsťáčky.

    Věděli jste, že většina dětí si dokáže správně čistit zuby kolem sedmi až deseti let? Důvodem je, že teprve okolo sedmého roku je u dětí rozvinutá motorika takovým způsobem, že si je dítě schopno zuby samo správně vyčistit.

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...