Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Otěhotnění mimo plodné dny: Víte, jak se to může stát?

19. prosince 2020 | 06:00

Máte ve svém okolí případy, kdy žena otěhotněla během neplodných dnů, a zajímá vás, jak je to možné? Nejde tu jen o nepravidelný cyklus. I další vysvětlení má lékař Leoš Teslík, primář gynekologicko-porodnického oddělení nemocnice Hořovice.

Pravděpodobnost, že žena otěhotní například těsně po nebo před menstruací, je jen malá. „Možné to ale je,“ říká doktor Teslík. V praxi se i on občas setká s pacientkou, která se podivuje, že jí datace těhotenství vypočítaná klasicky podle posledních měsíčků úplně nesedí s početím. Tady jsou důvody, proč se to mohlo stát.

Jak dlouho žije spermie? Budete překvapeni

To, že každá žena má různě dlouhý cyklus, který nemusí být vždycky úplně pravidelný, takže doba ovulace se může lehce měnit, je známé. Dalším důvodem je ale i poměrně dlouhá životnost vajíček a spermií. Zatímco na vzduchu spermie vydrží maximálně několik hodin, v pochvě mohou zůstat akceschopné téměř pět dní. Uvolněné vajíčko žije až 24 hodin.  „To dává potenciální šanci na otěhotnění i mimo plodné dny.“

Otěhotnění při menstruaci se dá vysvětlit

Nejen krátce před měsíčky nebo po nich, žena může otěhotnět i při doznívající menstruaci. V tom případě – kromě zmíněné dlouhé životnosti obou pohlavních buněk – může být příčinou to, že má krátký, klidně třeba 14denní menstruační cyklus. „Z některých studií u dlouhodobě krátkých cyklů vyplynulo, že velmi malé procento žen mělo ovulaci už v prvním týdnu cyklu, což se mohlo krýt s ještě probíhajícím krvácením,“ vysvětluje lékař.  

Příznaky ovulace? Žádné být nemusejí

To, že své plodné dny poznáte podle chování těla, také určitě neplatí. U některých žen totiž probíhá ovulace zcela bez povšimnutí.  Jiné mohou mít více nebo méně intenzivní příznaky. Typické je pobolívání v podbřišku, které někdy můžete cítit více ke straně, podle toho, ve kterém vaječníku zrovna ovulace probíhá. Častá bývá větší citlivost prsou, může se objevit i špinění nebo slabé krvácení a také se zvyšuje libido. Kromě toho stoupá bazální teplota v pochvě, což žena necítí, ale větší horkost může při pohlavního styku vnímat její partner.

Jak vypočítat plodné dny

Pokud jde o výpočet plodných dní, stará kalendářová metoda se podle doktora Teslíka už nepoužívá. „Existuje na to spousta chytrých aplikací. Pokud má žena pravidelný cyklus a ví, kdy ovuluje, pak by měly být k oplodnění nejvhodnější 2-3 dny před a po ovulaci,“ dodává gynekolog a porodník.

Autor: taj
Video se připravuje ...