Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Potraviny, které pomohou při bolestivé menstruaci. A další, kterým se raději vyhněte

  • 16. února 2020 | 06:00

    Chutě, ale i nutriční potřeby žen se během menstruačního cyklu mění a výkyvy hormonů nejsou tím jediným důvodem. Ženské tělo při menstruaci přichází také o nezbytné minerály a vitaminy. Aby bylo možné tyto ztráty obnovit, odborníci doporučují si správně stravu vyvážit v souladu s daným obdobím. Některé potraviny vám mohou dokonce pomoct zmírnit menstruační křeče, otoky, bolest hlavy, nevolnost a únavu. 

    Objevte pět potravin, které byste měla při menstruaci zařadit do jídelníčku, a zjistěte, kterým pěti se naopak vyhnout.

  • ANO: Brokolice

    Autor: istock.com

    Během menstruačního krvácení přicházíte nejvíce o železo. Váš jídelníček by tak tento důležitý minerál rozhodně neměl během cyklu postrádat. Zaměřte se na potraviny, které mohou kompenzovat jeho ztrátu. 

    Mezi takové patří například brokolice, která je vedle železa bohatým zdrojem vlákniny, hořčíku a draslíku, což ocení zejména ženy, které během menstruace bojují se zavodněním organismu. Právě tyto minerály pomáhají odstranit přebytečnou vodu z těla ven, dále přispívají k lepšímu trávení, a především uvolňují svaly, díky čemuž se zbavíte křečí v podbřišku.

  • ANO: Banány

    Autor: istock.com

    Patří banán mezi vaše oblíbené svačiny? Pak vás jistě potěší, že právě během menstruace je pro vás tou nejlepší volbou. Tohle ovoce je plné draslíku, hořčíku a vlákniny. Vedle podobných účinků, jako má brokolice, však navíc pomáhá regulovat pohyby ve střevech, průjem a chutě na sladké. Přírodní cukr je skvělou náhradou za sladkosti, po kterých obzvlášť během cyklu spousta žen touží. 

  • ANO: Hořká čokoláda

    Autor: iStock.com

    Máte ráda čokoládu a chcete si ji ve svém jídelníčku obhájit? Během menstruace máte jedinečnou příležitost! Hořká čokoláda obsahuje spoustu zdravých minerálů, jako jsou železo, hořčík, dále antioxidanty a v neposlední řadě i flavanoly, které uvolňují cévy a přispívají ke snadnějšímu průtoku krve. A co teprve magická schopnost čokolády zlepšit náladu! Jednou či dvěma kostičkami uděláte radost sobě i svému okolí.

  • ANO: Losos

    Autor: istock.com

    Losos by měl být součástí zdravé stravy během celého roku, jelikož obsahuje omega-3 mastné kyseliny a je bohatým zdrojem bílkovin. Jeho superschopností je však i boj se záněty. Umí zmírnit křeče a regulovat menstruační cyklus. Během svých dnů ho tak určitě alespoň jednou zařaďte do jídelníčku. 

  • ANO: Citrusy a zázvor

    Autor: iStock.com

    Při menstruaci byste rozhodně měla zvýšit příjem ovoce, které obsahuje spoustu vitaminů a pomůže vám snížit chutě na sladké. Skvělou volbou jsou citrusové plody, které jsou plné vody a vlákniny. Udržují tak vaše tělo hydratované a pomáhají trávení. Ve značné míře však mohou zmírnit také nevolnost a další nepříjemné stavy spojené s menstruací.

    Velkým pomocníkem v tomto směru je i čerstvý zázvor, ze kterého si stačí připravit čaj. Nastrouhejte jeden centimetr zázvoru najemno do hrníčku a zalijte vroucí vodou. Přidat můžete i lžičku medu a šťávu z citronu.

  • NE: Mléko

    Autor: istock.com

    Pokud během menstruace trpíte bolestmi a křečemi v břiše, mléčným výrobkům byste se rozhodně měla vyhnout. Mléko obsahuje laktózu – specifický druh cukru, který mnoha lidem způsobuje potíže s trávením. Vedle toho může laktóza způsobit nadýmání, bolest žaludku a nevolnost – všechny symptomy, které již můžete během svého období zažívat.

  • NE: Sladkosti

    Autor: istock.com

    Hromada vašich oblíbených sladkostí možná má moc vám zlepšit náladu, ale také kvůli vysokému obsahu rafinovaného cukru přispívají k nadýmání, plynatosti a zánětu. Vaše tělo je už tak pod zátěží. Prochází ztrátou krve a životně důležitých minerálů a konzumací zpracovaných potravin mu to nijak neulehčíte. Připravte si raději smoothie z čerstvého ovoce nebo si upečte nějaký zdravější dezert z dobrých surovin. Když už nevíte, kudy kam, řiďte se kvalitou. Jak jsme doporučili výše, jedna dvě kostičky kvalitní čokolády můžou vyřešit váš problém.

  • NE: Kofein

    Autor: istock.com

    Studie ukazují, že konzumace kofeinu během menstruace může prodloužit periodu, a v některých případech dokonce způsobit vynechání menstruace. Vedle toho má kofein vliv na premenstruační syndrom, jehož příznaky může značně zesílit. V případě, že patříte mezi ty, které na něj trpí, raději se před i během menstruace kávě vyhněte obloukem.

  • NE: Kořeněné jídlo

    Autor: istock.com

    Konzumace příliš kořeněného jídla může váš žaludek podráždit. Nicméně pokud budete koření vybírat chytře, naopak se můžete menstruační nevolnosti zbavit. Například čerstvé chilli je známé pro své protizánětlivé účinky a šafrán léčí podrážděný trávicí systém.

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...