Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Překvapivé! Esenciální oleje mohou pomoci k zářivému úsměvu

  • 14. března 2021 | 06:00

    Esenciální oleje vám mohou péči o zuby do velké míry usnadnit. Jsou účinné proti virům a bakteriím, pomáhají při bolestech zubů, zánětech a řadě dalších potíží. Některé z nich mají dokonce bělicí účinky a skvěle chutnají. Začněte je používat jako účinnou prevenci. Obsaženy mohou být přímo v zubních pastách. Kterých sedm esenciálních olejů stojí za vaši pozornost?

    Přírodní složky v esenciálních olejích mají silné účinky, díky kterým budete mít zdravý a zářivý úsměv.

    Věděli jste jak používat kokosový olej? Podívejte se na video.

  • Heřmánkový olej

    Esenciální olej z heřmánku je oblíbený především mezi maminkami, které řeší prořezávající se zoubky u svých nejmenších. „Extrakt z heřmánkového esenciálního oleje má protizánětlivé, zklidňující a léčivé účinky. Lze ho používat i u malých dětí, velmi se hodí při prořezávání zubů. Stačí trochou heřmánkového oleje potírat dítěti čelist,“ říká MDDr. Jana Karbusická, zubní lékařka a odborná garantka značky SPLAT. Podobné účinky má extrakt z heřmánku i v zubních pastách, ať už pro děti či dospělé.

  • Kokosový olej

    Kokosový olej je spojován s celou řadou léčivých účinků. V souvislosti s chrupem se o něm traduje, že je to účinný bělicí prostředek a zároveň chrup chrání před zubním kazem, protože ničí škodlivé bakterie v ústech. Olejem můžete i jemně masírovat dásně. Je-li kokosový olej součástí přírodní zubní pasty, pomáhá zklidňovat dásně a dodává pastě jedinečnou chuť. Při pravidelném používání může dojít i k částečnému vybělení chrupu. Výsledek sice nejde srovnat s profesionálním bělením zubů, je však na pohled patrný.

  • Levandulový olej

    Levandule má široké spektrum účinků. Podobně jako heřmánek je levandulový extrakt vhodný ke zklidnění dásní při růstu prvních zoubků. „Pokud je esenciální olej z levandule – ideálně ještě v kombinaci s dalšími oleji jako například s rozmarýnem a tymiánem – obsažen v zubní pastě, chrání před bakteriemi a zubním plakem. Účinky takové pasty jsou silně protizánětlivé, zvlášť v souvislosti s dásněmi,“ tvrdí Ing. Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental specializující se na péči o zuby a ústa.

  • Hřebíčkový olej

    Autor: Shutterstock.com

    Hřebíček je skvělým pomocníkem v případě, že vás trápí nevábný dech způsobený mikroby v ústech. Stačí dát pár kapek esenciálního oleje z hřebíčku na oblíbenou pastu a důkladně si vyčistit zuby. Vedle toho hřebíčkový olej posiluje zuby a dásně, ulevuje od bolesti, pomáhá snížit otok (například po trhání zubu) a má pozitivní vliv na ústup aft v ústech.

  • Lékořicový olej

    Autor: iStock

    Lékořice poskytuje zubům výbornou ochranu před bakteriemi, a tím brání vzniku zubního kazu. Nutno však podotknout, že účinné jsou pouze extrakty z lékořice, ať už v čisté formě nebo jako součást zubních past. „V žádném případě nedoporučuji konzumaci bonbonů a dalších sladkostí, byť by obsahovaly lékořici. Jsou totiž nasycené cukrem, jehož nadbytek zubům i tělu škodí. Pokud však zvolíte kvalitní zubní pastu obsahující extrakt z lékořice a budete si zuby pravidelně a správně čistit, můžete tím zabránit tvorbě zubního kazu. Lékořicový extrakt má totiž přirozeně silné antibakteriální a protizánětlivé účinky,“ vysvětluje zubní lékařka Jana Karbusická.

  • Mátový olej

    Mátový esenciální olej najdete v celé řadě přípravků ústní hygieny, a to díky velkému množství pozitivních účinků. Ničí bacily, působí proti zánětu, chladí. Je velmi účinný proti aftám a různým vřídkům v ústní dutině. A poradí si i s bolestí. „Pokud na čištění zubů používáte zubní pastu s obsahem esenciálního oleje z máty peprné, ochráníte sklovinu před tvorbou zubního plaku a získáte svěží dech,“ doplňuje Zuzana Heiník Bělová.

  • Karafiátový olej

    Potíže s nepříjemným zápachem může vyřešit i esenciální olej z karafiátu. Extrakt z karafiátů obsažený v zubní pastě nebo třeba ústní vodě snižuje bakteriální aktivitu, která je hlavní příčinou zápachu z úst. Antiseptické účinky mají také produkty obsahující přírodní výtažky z bergenie nebo extrakt z jalovcových bobulí, který navíc zabraňuje tvorbě plaku.

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...