Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Toto jsou varovné příznaky, že tělu dopřáváte příliš mnoho tuku. Kdy je potřeba zpozornět?

...
13. března 2021 | 06:00

Tučné pochoutky si sem tam dopřeje každý z nás. Jak ale poznáte, že jste s nimi překročili mez a je potřeba trochu přibrzdit? Sledujte tyto příznaky! Mnohé totiž napoví.

„Nadměrný příjem nevhodných tuků je spojen nejen s rizikem vzniku nadváhy a obezity, ale také s nemocemi srdce a cév nebo s rozvojem některých typů nádorů,“ říká Ing. Hana Málková z iniciativy Stop obezitě. Háček je v tom, že tyto zdravotní problémy přicházejí plíživě, aniž bychom si to uvědomovali. Lidský organismus ale naštěstí umí dát najevo, že je přesycený tuky, a to dřív, než je pozdě. Jakých příznaků si tedy všímat? Zbystřete, jakmile vaše tělo začne vykazovat následující symptomy:

Kila jdou nahoru

V první řadě si pamatujte, že tuky jsou bohaté na kalorie, a mají jich dokonce dvakrát tolik než cukry a bílkoviny. Jinými slovy, 1 gram sacharidů obsahuje 4 kalorie, zatímco 1 gram tuku 9 kalorií. To znamená, že jakmile začnete jíst víc nezdravých tuků, vaše stravování se neblaze podepíše na váze.

Hladina cholesterolu stoupá

Lidé, kteří konzumují nadměrné množství nasycených tuků, mají tendenci vykazovat zvýšení hodnot LDL cholesterolu, tedy toho škodlivého cholesterolu. Pozor: lidé, kteří dodržují keto dietu, jsou obzvláště náchylní k tomu, aby měli hladinu LDL vyšší než normální, protože primárně jedí právě tuky.

Dech začne zapáchat

Pokud využíváte tuk jako primární zdroj energie, produkujete ketony, což vede k tomu, že váš dech začne zapáchat. Mnoho lidí, kteří dodržují dietu s vysokým obsahem tuků a výrazně sníženým příjmem sacharidů, si musí čistit zuby několikrát denně, aby tento vedlejší účinek zmírnili.

Kila pod kontrolou: Jak si správně vybrat tuk v potravinách? Odpověď najdete ve videu!

Video se připravuje ...
Kila pod kontrolou: Jak si správně vybrat tuk v potravinách? • VIDEO: Blesk pro ženy/ Martin Mol

Další varovné příznaky najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Marie Bezděková
Video se připravuje ...