Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Hormony v pohybu: Jak a čím se dají ovlivnit klimakterické syndromy?

...
7. září 2020 | 06:00

Zeptejte se matek a babiček, jak to měly s menopauzou ony. Je skoro jisté, že u vás bude mít klimakterium nejen stejnou dobu nástupu, ale také nejspíš i podobný průběh. I když – ani tohle není jisté, protože od matky máme přece jen pouze polovinu genů, tu druhou jsme podědili z otcovské linie. Bude tedy potřeba poptat se také, jak to měla s menopauzou babička z otcovy strany.

Gynekoložka Pavlína Marešová z centra Meda s tímto tvrzením ale nesouhlasí. „Ano, obecně se říkalo, že žena bude mít stejný průběh menopauzy jako její matka, ale dnes už to neplatí. Záleží na zásobě vajíček ve vaječníku. Právě podle nich trvá plodný život ženy. Tady už genetika žádnou velkou roli nehraje. Stejně tak se dřív tvrdilo, že rakovina děložního čípku je dědičná, než se zjistilo, že s dědičností nemá vůbec nic společného,“ dodává lékařka. Průběh, trvání a začátek menopauzy záleží také na životním stylu, prodělaných chronických onemocněních a v neposlední řadě i na stavu psychiky.

Na co se připravit?

„Asi 75 % žen trpí v různé míře akutním klimakterickým syndromem. Ten v sobě skrývá obtíže, jako jsou návaly horka, pocení, změny psychického stavu, poruchy spánku, podrážděnost, deprese, úzkost, nesoustředěnost, bušení srdce, bolesti kloubů, vypadávání vlasů, křehčí a sušší pleť či ztráta sexuálního zájmu. U všech žen se nedostatek ženského hormonu estrogenu produkovaného vaječníky projeví výrazným zrychlením stárnutí organismu,“ říká docent Tomáš Fait z Gynekologicko-porodnické kliniky ve FN Motol v Praze.

Jak poznat, že menopauza začala?

První signál, podle nějž žena pozná, že přichází menopauza, se týká menstruace. Ta buď vynechává, nebo přijde později a je silná – to je známka, že začal „vypadávat“ gestagen, hormon druhé fáze menstruačního cyklu. Gynekolog pak na základě testu hormonálních hladin vyhodnotí, jak blízko menopauzy se nacházíte, a poradí vám s vhodnými přípravky.

Jak menopauzu ovlivnit?

Víme-li, co a proč se s námi děje, máme opravdu široké pole působnosti při ovlivňování průvodních – i nepříznivých – znaků klimakteria. Jde o zvolení vhodné stravy, pohybu, fototerapie, vitaminových doplňků a udržení zdravého poměru svalové a tukové hmoty v těle.

Léčit přírodou, nebo léky?

„Při nepravidelné menstruaci buď dáváme na druhou polovinu cyklu gestageny, aby se srovnal, nebo přidáme i nějaký fytoestrogen. V případě, že test ukáže i nižší hladinu estrogenů, doporučujeme ženám některý z kombinovaných přípravků,“ říká MUDr. Pavlína Marešová, autorka knihy Moderní postupy v gynekologii a porodnictví. „Záleží na ženě, jestli dá přednost přírodním přípravkům, nebo hormonální léčbě,“ říká doktorka Marešová. „Přírodní fytoestrogeny jsou vhodné pro ženy, které nemůžou hormony – třeba kvůli vrozené predispozici nebo trombózám a emboliím – užívat. Gestageny bohužel v přírodní formě neexistují, dají se tedy do těla dostat jen v tabletkách. Užívají se druhou polovinu cyklu, lepší se tak děložní sliznice. Estrogen ji žene do výšky a gestagen ji zkvalitňuje a zklidňuje,“ dodává lékařka.

Tipy, jak projít menopauzou lehce a s grácií, najdete v zářijovém čísle Blesk zdraví, které seženete na stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

6511541:gallery:true:true

Autor: Ivana Štědrá
Video se připravuje ...