Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Trápí vás nafouklé břicho? Zařaďte do jídelníčku tyto potraviny

...
1. dubna 2021 | 06:00

Trápí vás často nafouklé břicho, a připadáte si tak rázem hned o několik kilo těžší? Býváte často nateklí, protože vaše tělo zadržuje příliš vody? Těchto problémů se dá lehce zbavit. Zařaďte do jídelníčku tyto potraviny a brzy pocítíte rozdíl.

Nadýmání se projevuje nejčastěji obřím břichem a je nejčastěji způsobeno potravinami. Obecně se dá říct, které potraviny způsobují více plynatosti. "Ale každý jsme jiný a to, co někomu nesedne, může jiný trávit zcela bez obtíží," říká výživová specialistka Jessica Cording. Zadržování vody je zase nejčastěji způsobeno dehydratací, hormonálními změnami během cyklu, může za ním stát i nadměrná konzumace příliš slaných potravin. Dobrá zpráva je, že si od obou potíží můžete pomoct zcela běžným jídlem. Které to je?

Jogurt

Probiotika jsou důležitou součástí trávení. Dodejte jich tělu co možná nejvíce a uvidíte, jak se vaše plynatost zlepší. Jessica Cording doporučuje skyr nebo řecké jogurty – ale pozor: zaměřte se na ty, které mají více bílkovin a méně tuku. "Dejte si je s čerstvým ovocem, třeba s grepem nebo borůvkami," popisuje ideální svačinu. A pokud vám laktóza nedělá dobře, zkuste kefír, který je navíc bohatší i na probiotika.

Zázvor

Zázvor je tradiční koření, které se používá i na trávicí obtíže. Obsahuje enzymy, které pomáhají tělu trávit bílkoviny, má zklidňující a protizánětlivé účinky na střeva. Proti nadýmání si tedy uvařte jemný zázvorový čaj, nedoslazujte ho ani cukrem, ani medem a popíjejte ho klidně celý den.

Kiwi

Také kiwi podporuje správnou činnost trávicí soustavy. Obsahuje navíc vlákninu, má vysoký obsah vitaminu C, má nízký podíl sacharidů, takže je vhodné i pro diabetiky – dost na to, aby si ho člověk oblíbil, že?

Které potraviny by vám rozhodně němely chybět v lednici? Podívejte se na video:

Další potraviny, které si poradí s nafouklým břichem, najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Pavla Skurovcová
Video se připravuje ...