Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tyhle zázraky umějí éterické oleje! Budete překvapení, co všechno dokážou

  • Éterické oleje a jejich zdravotní účinky
    2. ledna 2021 | 06:00

    Éterické oleje mají velký vliv nejen na naši náladu, ale také na zdraví. Pomocí nich tak můžeme vytvořit příjemnou atmosféru u sebe doma a zároveň léčit různé neduhy.

    Éterické oleje jsou koncentrované a vysoce účinné rostlinné výtažky, které se v kontaktu se vzduchem vypařují. Díky tomu pročišťují prostředí a spolu se vzduchem je vdechujeme. Z plic se pak dostanou do krevního oběhu přesně tam, kam potřebujeme. Během masáže nebo koupele se navíc esence vstřebávají také pokožkou. Dokážou harmonizovat činnost jednotlivých orgánů. Vhodnými oleji tak docílíte bezprostřední úlevy při řadě potíží nebo preventivně zamezíte vzniku některých nemocí. Při správném dávkování na rozdíl od léků nemají nepříjemné vedlejší účinky, naopak posilují přirozenou obranyschopnost těla.

  • Jak vybrat ten správný?

    Éterické oleje a jejich zdravotní účinky
    Autor: istockphoto.com

    V první řadě vybírejte oleje podle jejich funkce, řiďte se ale také svým nosem. Nenechte si namluvit, že levandule je pro vás ideální, když vám její vůně není příjemná. Váš čich vám napoví, co je pro vás dobré a co ne. Výběr se také bude lišit podle vašeho rozpoložení, denní doby a ročního období. V zimě potřebujete posílit hlavně ledviny, které jsou choulostivé na prochladnutí. Prohřívat je můžete éterickým olejem z jalovce, zázvoru, cedru, rozmarýnu, tymiánu, skořice či hřebíčku, navíc tyto oleje působí proti virům a bakteriím v močových cestách. Při únavě a melancholii pak pomůžou rozmarýn, bergamot, citron, mandarinka, pomeranč, koriandr, grep, eukalyptus, ravintsara a proti depresím růže, lípa a jasmín. Jestliže potřebujete posílit imunitu, použijte borovici, smrk, jedli a eukalyptus.

  • Jak je správně používat?

    Éterické oleje a jejich zdravotní účinky
    Autor: istockphoto.com

    Nejjednodušším způsobem je inhalace neředěného éterického oleje. Otevřenou lahvičku dejte k nosu do takové vzdálenosti, abyste cítila vůni, a chvíli ji vdechujte. Další možností je inhalace z kapesníčku, na který kápnete 2 kapky éterického oleje, nebo z misky s teplou vodou, kam přidáte 1–2 kapky vybraného oleje. Pro podpůrný účinek dejte zhruba 5 kapek vybraného oleje také do difuzéru nebo aromalampy a nechte vůní prosytit vzduch v místnosti. Proti bolesti a k uvolnění stresu pomáhá nejlépe vonná koupel. Protože se ale éterické oleje ve vodě nerozpouštějí, je třeba je naředit v rostlinném oleji, smetaně nebo medu. Z rostlinného oleje a vonných esencí pak vyrobíte také masážní olej, který se aplikuje nejlépe na postižená místa. Při bolestech v krku zase pomáhá kloktání roztoku, který připravíte tak, že do sklenice s teplou vodou přidáte 1–3 kapky éterického oleje.

  • Vůně proti nemocem: Chřipka

    Éterické oleje a jejich zdravotní účinky
    Autor: istockphoto.com

    S aromaterapií začněte hned při prvních příznacích. Naložte se na 10 minut do horké vody s 8 kapkami oleje rozmíchanými ve lžičce medu. Použijte eukalyptus, tea tree, ravintsaru, šalvěj, zázvor nebo tymián. Pak smíchejte 20 kapek antiseptických olejů s 20 ml rostlinného oleje a vetřete směs do pokožky na hrudníku, v bedrech, obličeji a do chodidel.

  • Kašel a dýchací cesty

    Éterické oleje a jejich zdravotní účinky
    Autor: istockphoto.com

    Při vykašlávání hlenu inhalujte eukalyptus, borovici, jedli, tymián nebo cypřiš a při zimomřivosti si dopřejte i krátkou teplou koupel s těmito oleji. Dále do hrudníku a chodidel 2x denně vtírejte směs z 50 ml rostlinného oleje smíchaného s 10 kapkami eukalyptu, 8 kapkami ravintsary, 8 kapkami cypřiše, 8 kapkami borovice a 3 kapkami yzopu.

  • Rýma

    Éterické oleje a jejich zdravotní účinky
    Autor: istockphoto.com

    Do misky s horkou vodou přidejte 1 kapku eukalyptu a 1 kapku borovice. Nakloňte se nad misku, zavřete oči a přes hlavu dejte ručník. Zhluboka vdechujte 5 minut. Pak přidejte opět éterické oleje ve stejném množství a inhalujte dalších 5 minut. Opakujte ráno a večer.

  • Horečka

    Éterické oleje a jejich zdravotní účinky
    Autor: istockphoto.com

    Ke snížení horečky pomůže éterický olej z citronu a levandule. Smíchejte 10 kapek citronového oleje a 2 kapky levandule s 20 ml rostlinného oleje a směs vtírejte do zad, hrudníku a chodidel 3x denně.

  • Angína

    Éterické oleje a jejich zdravotní účinky
    Autor: istockphoto.com

    Použijte oleje ochlazující a zmírňující zánět. Do 20 ml rostlinného oleje vmíchejte 8 kapek levandule, 8 kapek heřmánku, 2 kapky šalvěje a 2 kapky citronu. Potírejte hrdlo a oblast uzlin.

  • Bolest zad

    Éterické oleje a jejich zdravotní účinky
    Autor: istockphoto.com

    Dopřejte si teplou koupel s olejem z borovice nebo jalovce. Poté do bolavé oblasti vmasírujte směs s éterickými oleji jalovce, zázvoru a cedru. Pokud vás bolí záda z nedostatku pohybu, použijte směs z levandule, bergamotu a máty.

  • Na závěr náš tip

    Éterické oleje a jejich zdravotní účinky
    Autor: istockphoto.com

    Potýkáte se s oslabením ledvin? Vyzkoušejte tento éterický koktejl!

    Do 50 ml hořčičného oleje nebo medu přidejte 10 kapek jalovce, 8 kapek zázvoru, 10 kapek cedru, 5 kapek tymiánu a 8 kapek smrku. Směs vtírejte do pokožky v oblasti beder a do chodidel. Nahřátou směs můžete použít také na ledvinové obklady.

    Další nejen zdravotní články naleznete v aktuálním slavnostním čísle Blesk pro ženy! Číslo seženete na stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

    Blesk pro ženy
    Autor: abl

Autor: Štěpánka Bínová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...