Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Očkování proti koronaviru: Máme pro vás odpovědi, které potřebujete znát

...
7. ledna 2021 | 06:00

Kdy se dostanu na řadu s očkováním? Opravdu mě ochrání před koronavirem? A není nebezpečné? O vakcíně proti koronaviru koluje spousta mýtů a polopravd. Máme pro vás všechny důležité informace přehledně na jednom místě.

Kolik dávek vakcíny nyní Česko má a kdo se očkuje?

Očkování se u nás rozběhlo 27. prosince. Prvních 9750 dávek vakcíny Comirnaty od firem Pfizer a BioNTech se rozdělilo mezi nemocnice v Praze, na jižní Moravě a v Moravskoslezském kraji. Většina látky z první dodávky už je nyní vypotřebována. Druhá várka vakcíny Comirnaty do Česka dorazila 30. prosince, naočkovat z ní bude možné až 23 400 lidí. Nemocnice tak začaly ve větším očkovat své zdravotníky. Další dodávky se očekávají 7. ledna a pak v týdenních intervalech.

Česká strategie nicméně počítá s tím, že už v lednu bude dostupná i vakcína od společnosti Moderna, kterou má Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) schvalovat 6. ledna. V lednu by tak vakcínou od firem Pfizer a BioNTech mělo být očkováno asi 139 000 Čechů a vakcínou od firmy Moderna asi 40 000. Podle premiéra Andreje Babiše bude Česko celkově mít vakcíny pro 8,95 milionu lidí.

Kolikrát si vakcínu musím nechat píchnout?

Očkovací schéma je dvoudávkové, po první aplikaci vakcíny má následovat za 21 dní ještě druhá dávka.

Kolik stojí očkování?

Očkování proti covid-19 bude nepovinné a zcela bezplatné.

Kdy a kde se můžu registrovat na očkování proti covid-19?

Na očkování se mohou od 15. ledna registrovat lidé nad 80 let věku. Od 1. února se pak budou moct hlásit všichni obyvatelé Česka. Podle dřívějších informací bude třeba přihlásit se na očkování přes internet. Jestli bude možná i jiná forma, zatím není jasné.

Pro koho bude očkování vhodné?

Vakcíny jsou vyvíjeny pro dospělé. Pro děti nebo těhotné ženy alespoň zpočátku vhodné nebudou. Abychom získali kolektivní imunitu, je třeba proočkovat 65 až 70 % populace.

Podle jakých kritérií se bude očkovat?

Hlavním kritériem při výběru obyvatel ČR bude věk, ale také zdravotní stav. To znamená, že zdravý člověk, kterému je 66 let, dostane termín později než například pětašedesátiletý zájemce s vysokým tlakem, obezitou nebo závažným onemocněním plic.

Přednost dostane například asi 13 000 lidí s cukrovkou, 93 000 s obezitou, 218 000 se závažným onemocněním plic nebo 24 000 se závažným onemocněním ledvin.

Dalším kritériem bude zaměstnání u Integrovaného záchranného systému, v kritické infrastruktuře, ve zdravotnictví, v sociální péči či ve školství.

TIP NA VIDEO: Pro koho není vhodné očkování proti koronaviru?

 

Další otázky a odpovědi ohledně očkování proti koronaviru najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Marie Bezděková
Video se připravuje ...