Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Trápí vás zpomalený metabolismus? Známe příčiny i tipy, jak jej zase nastartovat

...
29. prosince 2020 | 06:00

Metabolismus trávení je velmi důležitý proces zpracování a přeměňování potravy v energii v lidském těle. Pokud se zpomalí, máme tendence přibírat kila, v opačném případě naopak hubneme.Týká se tento problém i vás? Máme pro vás několik užitečných informací a rad, jak metabolismus opět rozhýbat.

Co je to metabolismus?

Metabolismus – jinak také látková přeměna – je děj, při kterém jsou v živém organismu přeměňovány základní složky potravy (cukrytukybílkoviny) a je uvolňována energie. Na konci metabolických dějů jsou odpadní látky, které je nutno z organismu vyloučit.

Zpomalený metabolismus

Pomalý metabolismus je stav, kdy dochází k nedostatečné přeměně tuků, sacharidů, proteinů, aminokyselin a nukleových kyselin v těle. Mezi nejčastější příčiny a faktory, které způsobují zpomalený metabolismus, patří:

Věk – se zvyšujícím se věkem dochází ke zpomalení prakticky všech metabolických procesů.

Nesprávné stravování – ať už jde o způsob stravování (čili nepravidelnost a podobně) nebo o problém se složením jídelníčku, zejména pokud jde o problémové látky.

Nedostatečný, nezdravý nebo nepravidelný pohyb – ten s sebou přináší nerovnoměrné spalování kalorií a výdej energie, jde o faktory, které narušují metabolismus.

Externí vlivy – například teplota okolí, vyšší teplota obvykle metabolismus zpomalí, případně vlivy uvnitř organismu, hlavně trávicí poruchy.

Příčinou zpomaleného metabolismu nemusí být pouze špatný životní styl, ale i zdravotní problémy. Ponejvíce zpomalují metabolismus cukrovkaporuchy funkce štítné žlázy, nízká hladina estrogenu, ale i jiné výkyvy hormonů (u mužů to bývá zejména testosteron), dále pak také porucha funkce lymfatického systému nebo Cushingův syndrom.

Jak zrychlit metabolismus?

Ráno

Vyvážená snídaně je základ. Pokud se totiž nenajíte do hodiny po probuzení, tělo najede na krizový hladový režim a začne si následně každou dodanou kalorii šetřit na horší časy. Výživoví poradci nám to ostatně opakují dokola: hladovění vede ke zpomalování metabolismu a přibývání na váze.

Takže jak ráno? Kvalitní bílkoviny (jogurt, skyr, tvarohová pomazánka, šunka, omeleta), kvalitní sacharid s dostatkem vlákniny (neslazené cornflakes, vločky, tmavé pečivo) a ovoce nebo zelenina. Množství záleží na vaší výšce, váze a režimu. Dopřejte si kávu! Podle studie publikované v časopise Physiology & Behavior mají lidé, kteří pijí klasickou kávu, o 16 % rychlejší metabolismus než ti, kteří dávají přednost nápojům bez kofeinu.

V poledne

Bílkoviny nepotřebují jen lidé, kteří aktivně pracují na své muskulatuře, případně děti, které „jsou ve vývinu“. Bílkoviny by měly tvořit podstatnou část jídelníčku všech. Zjednodušeně řečeno – kolik vážíte kilogramů, tolik gramů bílkovin byste měli sníst nejméně a za den. Čili 60 kg = nejméně 60 gramů bílkovin. Běžný jogurt má v balení tak 5 gramů, vejce přibližně 5 gramů bílkovin, hrnek mléka asi také tak. Jaký si tedy dát oběd? Rybí maso, drůbež, šunka, řecký jogurt, sýr cottage, všechny tyhle bílkoviny zasytí a na jejich trávení potřebujete také více energie.

Nezapomeňte na vlákninu. Na trávení tělo také spotřebuje mnohem více energie, a to dokáže metabolismus nakopnout. Mezi nejvýznamnější zdroje vlákniny patří celozrnné pečivo, zelenina, ovesné vločky, čočka a luštěniny.

Další užitečné informace a tipy, jak zrychlit metabolismus, najdete na webu Mojezdravi.cz

TIP NA VIDEO: Jak harmonizovat trávení?

Autor: Marie Bezděková
Video se připravuje ...