Děláte v noci taky nájezdy na lednici? Zjistěte, čím to je a co s tím

21. prosince  2020 
 06:00

Rádi v noci pleníte ledničku a saháte spíše po sladkém? Zamyslete se nad tím, jaký máte životní pocit a jaké emoce u vás převládají. Možná máte úzkosti, strach a chybí vám pocit bezpečí. Cukr totiž dokáže pocit bezpečí navodit. Navíc produkuje dopamin, který nás uklidní a uspokojí. Výživový specialista Petr Havlíček si pro vás v pořadu Rozum v troubě na Mall.tv přichystal pár tipů, jak si s nočními nájezdy na ledničku poradit.

Jelikož univerzální rada proti chutím na sladké v noci bohužel neexistuje, je třeba zaměřit se na příčinu, proč k nočním nájezdům na lednici dochází. Podle výživového odborníka Petra Havlíčka za vším stojí mozek, konkrétně naše emoce. „Stává se to především v situaci, kdy s tím životem nejsme úplně spokojení a ty naše emoce nejsou úplně pozitivní," tvrdí Petr Havlíček. Celý večer tak v podstatě neděláte nic jiného než že probíráte svůj problém zprava zleva a vytváříte krizové scénáře. Tyto nežádoucí stavy ve vás mohou vyvolat i nepříjemné pocity během noci, a ty pak přecházejí ze strachu až v úzkost. Jelikož je sladká chuť uklidňující a dodává pocit bezpečí, není se čemu divit, že po ní zatoužíte i v noci. Sladké zvyšuje produkci dopaminu v mozku, a vy pak vnímáte svět v pozitivnějším světle. Jeho nízká hladina naopak vede k pocitům smutku, negativnímu myšlení a depresi.

Sladké máte spojeno s pocitem bezpečí už od dětství, kdy vás máma kojila jako novorozence. „Mateřské mléko je sladké. To znamená, že pro dítě je to v ten moment takový pocit bezpečí," vysvětluje Petr Havlíček. V mozku se tak automaticky spojuje sladká chuť s pocitem bezpečí. Když se tento pocit spojí s vyšší hladinou dopaminu, není divu, že okamžitě sáhnete po sladkém. Co ale s tím? Jděte spát s tím, že nemáte v mysli nic rozpracováno. „To znamená jít do té postele s tím, že jsem všechno pro tento okamžik vyřešil," radí Petr Havlíček, který také doporučuje, abyste si na papír sepsali, co potřebujete řešit, a odškrtávali si, co už vyřešeno máte. Abyste chutě na sladké nijak nepodporovali, doplňte si večeři o přiměřené množství sacharidů, a to ve formě přílohy, jako jsou rýže, těstoviny, brambory nebo kousek kvalitního pečiva.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji