Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Bylinka, která si poradí s rýmou, bolestí hlavy i depresí: Víte, která to je?

...
21. září 2020 | 06:00

Víte, která bylinka vám dokáže ulevit hned od několika zdravotních potíží? Naše bylinkářka Markéta Janďourková vybrala bylinku, která možná není tak úplně známá, naši pozornost si ale určitě zaslouží. Řeč je o sporýši lékařském.

K čemu je dobrý sporýš?

Sporýš lékařský je víceletá bylina z čeledi sporýšovitých. Známý je i pod názvy verbena, železník, čaganka, vraní chléb či slzy Iridiny. Roste podél cest, na krajích polí, u zdí a na rumištích. Je poměrně rozšířený a jeho účinky na naše zdraví jsou známé již od dob starého Egypta. Sušit by se měl na stinném místě, svázaný do svazků a zavěšený květy dolů. Uchovávejte ho vždy v uzavíratelné nádobě.

Sporýš obsahuje hořčiny, třísloviny, kyselinu křemičitou, éterické oleje, glykosidy, jako jsou verbenalin a verbenin, invertin, emulsin, slizovité látky a triterpeny.

Posiluje organismus, snižuje horečku, napomáhá hojení ran a čistí játra. Ve středověku byl považován za všemocnou rostlinu a říkalo se o něm, že kdo ho u sebe nosí, dobře spí, má stále dobrou náladu a není nikdy unavený. A s jakými souženími může pomoct nám?

Nachlazení a rýma

Sporýš má schopnost snižovat horečku a díky obsahu verbenalinu, který rozpouští hleny a mírní záněty, se skvěle hodí do čaje proti nachlazení. Dokáže totiž uvolnit ucpané a zahleněné vedlejší dutiny.

Na čaj proti nachlazení potřebujete: 25 g sušeného sporýše, 25 g sušených květů petrklíče (i s kalichem), 25 g sušených květů bezu černého, 20 g sušeného tymiánu. Všechny bylinky důkladně smíchejte, 1,5 čajové lžičky směsi zalijte 250 ml vroucí vody, nechte sedm minut odstát a pijte 3x denně jeden šálek.

Bolesti hlavy

Sporýš nám dokáže pomoct i při bolestech hlavy, dokonce i při migrénách spojených s menstruačním cyklem. K tomuto účelu je vhodnější tinktura než čaj. Připravíte ji tak, že uzavíratelnou sklenici do poloviny naplníte pokrájeným čerstvým sporýšem (nepěchujete, pouze vsypete) a zalijete vysokoprocentním alkoholem. Necháte tři týdny odstát, přecedíte a naplníte do lahviček z tmavého skla. Lahvičky pak nezapomeňte popsat. Tinkturu užívejte v případě potřeby 3x denně 15 kapek. Sporýšová tinktura podporuje i soustředěnost a pozornost.

Mírné deprese a úzkostné stavy

Díky svým zklidňujícím a mírně antidepresivním účinkům se sporýš skvěle hodí jako posilující prostředek při rekonvalescenci po dlouhodobé nemoci, jako mírné antidepresivum a také při hypertyreóze (zvýšená činnost štítné žlázy).

S jakými dalšími zdravotními problémy vám sporýš lékařský pomůže? Odpověď najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Marie Bezděková
Video se připravuje ...