Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Potřebujete rychle zlepšit náladu? Tohle opravdu funguje!

  • 15. listopadu 2020 | 06:00

    Podzimní počasí umí být kouzelné, ale taky dost pochmurné. Upadáte do depresivní nálady? Zažeňte negativní myšlenky a probouzejte se s dobrou náladou. Pokud už na sobě zapracujete od brzkého rána, s velkou pravděpodobností vám úsměv vydrží po celý den. Aby se tak ale stalo, musíte se především dobře vyspat, kvalitně se stravovat a nedat špatné náladě pomocí malých triků sebemenší šanci.

    Zatímco běžně jste trávili čas s rodinou, přáteli a v pracovním kolektivu, teď se utápíte ve stereotypu všedních dní, který může mít na vaši psychiku nemalý vliv. Co s tím?

  • Kvalitní spánek léčí

    Autor: istock.com

    „Kvalitní spánek léčí nejen po fyzické, ale i psychické stránce. Tělo si potřebuje odpočinout a načerpat síly na další náročný den. Probdělá noc tak určitě není cestou, jak se probudit svěží a s úsměvem," tvrdí koučka ve výživě Veronika Duží. Potřeba spánku je u každého individuální, ale obecná doporučení se pohybují okolo sedmi hodin denně. Hodinu před spaním si už lehněte a tělo i mysl uklidněte. Telefon připojte do nabíječky a popadněte nejlépe knihu. Čtení vás příjemně unaví a zároveň vám obsah knížky pomůže utéct od reality všedních dní. Vybírejte si pro podzim romány a pozitivní témata, která vás donutí se usmát a slzu utírat z dojetí.

  • Vyhledávejte světlo

    Autor: istock.com

    Ráno bývá ještě dlouho tma. Máte ale to štěstí a vstáváte za světla? Rozhrňte závěsy a v případě, že máte balkon či zahrádku, provětrejte se alespoň na minutu na čerstvém vzduchu. Světlo a ostrý chladný vzduch vás probudí a okysličí vám mozek. V případě, že vás do hodiny nečekají v práci, můžete vyrazit i na krátkou procházku. Pokud jste naopak jedním z těch, kteří nejenže ráno nemají čas, ale také vstávají za tmy, pomozte si alespoň umělým světlem a rozsviťte si po celém bytě. Ignorujte tmu za okny.

  • Studená sprcha

    Autor: istock.com

    Nejste příznivcem otužování? Zkuste alespoň teplou sprchu ukončit minutovým rituálem v podobě chladnější vody. Uvidíte, že vás to probudí, osvěží a dodá vám to neskutečně moc energie. Budete tak produktivní v práci a zároveň budete mít lepší náladu. Postupně můžete intervaly sprchování chladnou vodou prodlužovat a můžete snižovat i teplotu vody. Otužování posiluje nejen imunitu, ale i psychickou odolnost. „Udělejte si z otužování každodenní rituál. Uvidíte, že budete lépe snášet nepohodu, prokrví se vám tělo a posílíte kardiovaskulární systém," tvrdí Veronika Duží a dodává, že otužovat se může každý zdravý člověk, avšak u nemocných o tom musí rozhodnout lékař.

  • Vyměňte sladkosti za zdravé jídlo

    Autor: Shutterstock.com

    Ačkoli nás při depresivní náladě láká více čokoláda než kolečko okurky, nezdravé stravování "podzimní depku" jen prohloubí. Zaměřte se tedy teď na svůj jídelníček více než kdy dřív a využijte podmínky při lockdownu k tomu, že budete mít nad jídlem větší kontrolu. Ráno začněte kvalitní vyváženou snídaní v podobě ovesné kaše s ovocem, jogurtem a oříšky. Dodáte tělu všechny živiny a dostatek energie na to, abyste se poprali s každodenními povinnostmi i špatnou náladou. „Vařte hutnější zeleninová jídla plná aromatického koření, zahřívejte se polévkami a pusťte se do zdravého pečení," radí výživová poradkyně Veronika Duží. Takto se vám do Vánoc může podařit pár kilo shodit a budete mít ze sebe o to větší radost.

  • Cvičte, tančete a zpívejte si

    Autor: istock

    Pohyb vás zaplaví endorfiny, proto choďte na procházky a párkrát do týdne si i zacvičte. Zlepšíte si fyzickou kondici a budete mít úsměv od ucha k uchu. Pokud navíc trénink zakončíte pár minutami tancování, můžete si odškrtnout kardio a věřte, že se u toho nesmírně pobavíte. Pokud navíc do celého procesu zapojíte i rodinu, máte jednoznačně o zábavu postaráno. Tanec můžete propojit i se zpěvem. Ten je rovněž považován za efektivní způsob, jak si navodit dobrou náladu. V případě, že se před rodinným publikem stydíte, zazpívejte si ve sprše nebo v autě.

     

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...