Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

5 způsobů, jak si pročistit hlavu a utřídit myšlenky

  • 15. března 2023 | 06:00

    Cítíte se zaseknutí a vystresovaní? Váš mozek potřebuje restart! Bohužel lidské tělo není stroj, a tak nemůžete pouhým zmáčknutím tlačítka začít od začátku. Za to si ale můžete pomocí pár technik utřídit myšlenky a udělat si doslova pořádek v hlavě.

    Nejjednodušší způsob, jak toho docílit, je spánek. Ne vždy ale pouhý odpočinek pomůže. Vyzkoušejte proto pět jednoduchých technik, jak tzv. nabrat druhý dech.

  • Přítomnost okamžiku

    Autor: istock.com

    V dnešní hektické době se neustále zabýváme tím, co bylo a bude. Zapomínáme ale žít přítomností a vychutnávat si daný okamžik. Soustřeďte se projednou na dění kolem sebe v daný moment. Tato technika vám může značně pomoct nejen v osobním životě, ale i v práci.

    Svému kolegovi věnujte veškerou svou pozornost, když vám vysvětluje, jak provést složitý úkol, místo toho, abyste zrovna přemýšleli nad tím, co máte ten den ještě udělat, že musíte cestou domů nakoupit nebo proč vám ten muž ze seznamky ještě neodepsal. Jakmile budete vnímat každou minutu přítomného okamžiku, zbavíte se stresu a pocitu, že je vše uspěchané. Každý zážitek bude rázem mnohem příjemnější. Naučte se rušivé myšlenky přijímat, ale zároveň je nechat jít.

    1. Zaměřte se na své pocity. Použijte svých pět smyslů, abyste se plně naladili na zážitky každodenního života, jakkoli nepodstatné se mohou zdát, jako je například sprchování. Věnujte pozornost rytmu houby, vůni mýdla a hladké struktuře vany. Procházka cestou do práce? Vnímejte chladný vítr ve tváři, různé vůně z prostředí, kterým právě procházíte, napínání a uvolňování svalů při chůzi.
    2. Zaměřte se na svůj dech. Pokud se začnete cítit přehlceni, záměrně zpomalte dech. To vám pomůže se uzemnit a vrátit se do současnosti. Dýchejte pomalu, na několik sekund zadržte dech a pak znovu vydechněte. Opakujte ideálně desetkrát.
    3. Buďte zvědaví! Mysl zcela otevřená tomu, co se z dané situace můžete naučit, vám pomůže udržet si koncentraci. Pracujte s pocity a zeptejte se sami sebe, co je vyvolalo a proč. Pokud se začnete soustředit na jednu konkrétní rušivou myšlenku, budete schopni ji vystopovat zpět ke zdroji a dozvíte se, co ji vyvolalo. 

  • Vypište se z pocitů

    Autor: istock.com

    Když vaše mysl prochází stresujícími myšlenkami, není vždy snadné určit, co způsobuje ten největší strach. Pokud jste si někdy vedli deník, možná už víte, že když své myšlenky sepíšete na papír, často je snáze prozkoumáte.

    Dokonce i výzkumy podporují psaní deníku, jelikož pomáhá potlačit rušivé myšlenky a další mentální „nepořádek“. Výsledkem je, že paměť a další kognitivní funkce pracují plynuleji a současně dochází k uvolňování stresu.

    Tipy na psaní deníku:

    1. Buďte konzistentní. Každý den věnujte psaní alespoň patnáct minut. Zkuste psát večer, jako součást rituálu před spaním.
    2. Pište o všem, co vás napadne, místo toho, abyste věci přeškrtávali nebo cenzurovali. Jednoduše nechejte své myšlenky plynout.
    3. Mějte deník stále u sebe, abyste ho mohli použít v obtížné situaci nebo si mohli zapsat opakující se myšlenky během dne.
    4. Udělejte si čas na přemýšlení. Podívejte se zpět na to, co jste napsali, a všimněte si, jak se věci v průběhu času změnily nebo zůstaly stejné. Tyto stopy vám pomohou prozkoumat oblasti budoucího růstu.

  • Denní dávka pohybu

    Autor: Shutterstock.com

    Změnit prostředí a vyjít ven na procházku nabízí skvělou příležitost k tomu, pročistit si hlavu a zlepšit soustředěnost. Podle výzkumu z roku 2014 má chůze pozitivní vliv také na kreativitu, jelikož pomáhá průchodu volně plynoucích myšlenek. Pravidelná každodenní procházka vám tak může pomoct „zresetovat" myšlení.

    Stejně jako chůze, tak i cvičení po dobu dvaceti nebo třiceti minut může zlepšit rozhodovací a reakční dobu, která musí uplynout těsně před řešením kognitivního úkolu. Pohyb neodmyslitelně přispívá k celkovému zdraví a pomáhá snižovat stres. Ve svém nabitém denním rozvrhu si tak na něj alespoň pár desítek minut najděte.

  • Čistý stůl, čistá mysl

    Autor: Shutterstock.com

    Jak vědí "prokrastinátoři" z celého světa, intenzivní úklid nabízí dokonalý únik od obtížného nebo nepříjemného úkolu. Tento konkrétní přístup může mít ale hlubší význam, než je pouhé odkládání práce. Možná se cítíte zaseknutí nebo si nejste jisti, jak začít.

    Možná si to neuvědomujete, ale okolní prostředí může mít velký vliv na vaše duševní rozpoložení. Když se váš mozek cítí stejně přeplněný jako váš stůl, můžete mít problém soustředit se nebo uchopit nápady, které se vám honí hlavou. Výsledkem je, že nakonec hledáte způsoby, jak si sabotovat svou produktivitu.

    Úklid vašeho pracovního prostoru vám pomůže osvěžit proces myšlení. Ovšem může také zabrat spoustu času, a tak se snažte neustále udržovat okolo sebe pořádek, abyste podpořili své kognitivní funkce a zlepšili pracovní tok myšlenek.

  • Promluvte si o tom

    Autor: Shutterstock.com

    Kdy naposledy jste se někomu, komu plně důvěřujete, svěřili se svými pocity? Přitom dlouhý rozhovor od srdce s někým blízkým o všem, co vás trápí, vám může přinést ohromnou úlevu. Zbavíte se tíhy negativních myšlenek a budete se opět cítit plní energie.

    Převést pocity do slov není občas jednoduché, ale může vás to zbavit napětí. Navíc diskuse o vašich problémech vám může pomoct logičtěji vyřešit problém, protože musíte vysvětlit, co vás trápí, způsobem, kterému ostatní rozumějí. To vám umožní získat nový pohled na situaci a dospět k potenciálním řešením, o kterých jste dříve možná neuvažovali.

    Mluvení s rodinou a přáteli vás zbaví frustrace a vyčistí vám mysl. Pokud máte pocit, že vy sami se z "mentální mlhy" nevymaníte, pak se nezdráhejte oslovit odborníka. Terapeut vám může pomoct prozkoumat hlouběji důvody problémů, identifikovat vzorce vašeho chování v daných situacích a naučí vás zvládat techniky "resetu" mysli.

     

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...