5 zdravých receptů, které se hodí do chladného počasí

  • 15. listopadu  2020 
     06:00

    Venkovní teploty už mohou klesat pod nulu a s nimi se mění i náš jídelníček. Jídlo už nekonzumujeme pouze za účelem zasytit žaludek, ale také se chceme zahřát. Jak toho nejlépe dosáhnout? Vybírejte si "zahřívací" potraviny, vsaďte na maso, luštěniny, obiloviny, nevynechávejte zdroje zdravých tuků a nezapomínejte na koření, jako jsou skořice, kurkuma, zázvor nebo chilli. Co zdravého si můžete z takových surovin uvařit?

    Během podzimní sezony můžete využít úrodu bohatou na dýně, ale i řepu, dále zelí, kapustu i celoročně oblíbené brambory. Ve výběru ovoce sáhněte po jablku nebo hrušce a upečte si zdravý koláč.

  • Dýňové rizoto

    Na 4 porce budete potřebovat:

    • 400 g dýňového pyré (z dýně Hokkaido)
    • 1 litr zeleninového vývaru
    • 300 g kulatozrnné rýže (Arborio)
    • 50 g strouhaného parmazánu
    • 2 lžíce másla
    • 1 menší cibuli
    • 1 dl bílého vína
    • sůl a pepř

    Rýži uvařte ve vývaru, aby byla "al dente". Mezitím na másle osmažte najemno nakrájenou cibuli, přidejte uvařenou rýži a zalijte ji vínem. Jakmile se víno odpaří, vmíchejte do rizota dýňové pyré, parmazán a zbylou lžíci másla. Nakonec vše dochuťte solí a pepřem a podávejte s extra parmazánem, který je bohatým zdrojem bílkovin.

    Dýňové pyré: Dýni Hokkaido nakrájejte na měsíčky a pečte při 180 °C přibližně půl hodiny. Po vychladnutí odkrojte slupku a dýni s trochou vody rozmixujte na konzistenci pyré. To můžete následně použít do slaných i sladkých jídel.

     

    Zajímá vás, co mají na Štědrý den na stole elitní čeští kuchaři? Tak se podívejte:

     

    Co mají na vánočním stole nejlepší kuchaři Česka a kdo jim to připravuje? • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

  • Burger z červené řepy

    Budete potřebovat:

    • 200 g uvařené červené řepy
    • 100 g ovesné mouky
    • 1 konzervu červených fazolí
    • 1 střední červenou cibuli
    • stroužek česneku
    • sůl a pepř
    • olej na smažení

    Červenou řepu uvařte doměkka, oloupejte a spolu s fazolemi a trochou vody rozmixujte v hladké pyré. Následně do něj přimíchejte najemno nakrájenou cibuli, rozdrcený česnek a ochuťte solí a pepřem. Nakonec přisypte ovesnou mouku a těsto nechte odpočinout ideálně hodinu v lednici. Z hmoty tvarujte burgery. Ty zprudka opečte na pánvi s trochou oleje a dejte je zapéct do trouby při 180 °C na deset minut.

    Celozrnnou housku rozřízněte, namažte guacamole (rozmačkané avokádo se solí, pepřem a citronovou šťávou), na něj položte řepový karbanátek a libovolnou zeleninu. Druhou část bulky pomažte opět guacamole nebo jinou pikantnější pomazánkou.

  • Chilli con carne

    Autor: istock.com

    Na 4–5 porcí budete potřebovat:

    • 400 g mletého hovězího masa
    • 1 větší cibuli
    • 400 g krájených rajčat
    • 2 lžíce rajčatového pyré
    • 200 g červených fazolí z konzervy
    • 150 g sterilované kukuřice
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 lžíci sójové (tmavé) omáčky
    • 2 až 3 lžičky třtinového cukru
    • chilli koření, římský kmín, oregano, mletou papriku
    • sůl a pepř

    Na oleji osmažte najemno nakrájenou cibuli, přidejte maso a zprudka přibližně tři minuty opékejte. Následně ho zalijte rajčatovou omáčkou, přidejte rajčatové pyré, červené fazole a kukuřici. Směs ochuťte sójovou omáčkou, kořením, solí, pepřem a nechte alespoň deset minut povařit. Podávejte s rýží basmati.

     

    Potěšte děti a udělejte jim domácí pribináček!

     

     

    Domácí "pribináček" stojí jen pár korun a chutná božsky • VIDEO: Brigita Zemen

  • Plněné brambory hasselback

    Na 3–4 porce budete potřebovat:

    • 1 kg brambor
    • 150 g kvalitní šunky
    • 2 velké cibule
    • 200 g strouhaného sýru 

    Brambory nakrojte na tzv. varhánky a dejte péct při 200 °C na 30–45 minut. Jakmile začnou zlátnout, vytáhněte plech z trouby a do jednotlivých mezer vložte střídavě kolečka cibule a kousky šunky. Brambory nakonec posypte sýrem a pečte dalších 10–15 minut. Nakonec plněné brambory podávejte se zakysanou smetanou a čerstvými bylinkami.

  • Jemná polévka z pečených rajčat a paprik

    Autor: istock.com

    Budete potřebovat:

    • 250 g keříkových rajčat
    • 1 větší červenou papriku
    • 1 střední cibuli
    • snítek tymiánu a rozmarýnu
    • sůl, popř. třtinový cukr
    • 1 lžíci olivového oleje
    • vodu
    • sýr cottage

    Na oleji si v hrnci osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte celá rajčata a větší kousky papriky. Zeleninu spolu s čerstvým kořením zprudka opékejte a následně ji zalijte vodou těsně nad její okraj. Polévku vařte přibližně deset minut, vyndejte koření a rozmixujte vše spolu se sýrem cottage dohladka. Nakonec ochuťte solí, popř. cukrem.

     

    Víte, že si můžete doma vyrobit máslo? Tady je recept!

     

    Výroba domácího másla je snazší, než si myslíte • VIDEO: Brigita Zemen

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji