Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

5 nápadů, které vás zbaví na podzim špatné nálady

  • 18. října 2020 | 06:00

    Příchod podzimu s sebou sice nese krásně zbarvené listí, zároveň je ale předzvěstí podzimních mlh, sychravého počasí a nedostatku slunečních paprsků. To působí na mnohé až depresivně. Navíc aktuální situace okolo pandemie, která si žádá omezení společenského života a pohybu, na náladě příliš nepřidá. Naštěstí ale pro vás máme pár rad, jak podzimní "depce" nepropadnout. Myslete pozitivně, dělejte si radost dobrým zdravým jídlem a nezapomínejte ani odpočívat. 

    V době, kdy opakovaně čelíme celosvětové pandemii koronaviru a opatřením, která s sebou boj s tímto virem nese, je mnohem těžší se usmívat. Mračením se na sebe a nadáváním si ale zbytečně zaděláte leda tak na vrásky. Jak si udržet i během letošního podzimu dobrou náladu?

  • Nezavírejte se doma. Choďte na procházky!

    Autor: istock.com

    Změna teplot, zhoršující se počasí a zkrácení dne svádí k tomu, abychom trávili veškerý čas doma. Sport a procházky jdou po létě do ústraní. Lidé raději relaxují pasivně, což je škoda. Vždyť podzim je období pestrých barev a poměrně dost dní je stále slunečných. Nenechte se rozhodit tím, že se dříve stmívá a musíte si na sebe vzít teplejší oblečení. Příroda má neuvěřitelnou schopnost nabíjet energií a pokaždé, když se přemůžete, vám bude odměnou pocit lehkosti a radosti. Pokud žijete ve městě, kde jsou aktuální možnosti pohybu značně omezené, udělejte alespoň pár ozdravných koleček nedaleko bydliště. Už jen malá dávka pohybu vám udělá dobře.

    „Období října je časem, kdy nám podle východní medicíny mohou začít naše starosti přerůstat přes hlavu, zkuste si proto uvědomit, co za problémy ve svém životě můžete vyřešit, a zbytek se pokuste nechat být. Neberte na svá bedra starosti jiných. Usmívejte se. Většinou si hlavně uvědomujeme, co je špatně, zkuste se tedy naučit naopak vnímat všechno krásné okolo sebe. Každý den si naplánujte, jak si osladit svůj život, jak si udělat radost. Nečekejte, že to někdo udělá za vás. A právě procházka může být správnou terapií,“ říká zakladatelka a instruktorka pražských Domů jógy Věra Vojtěchová.

  • Fouká? Jděte pouštět draka

    Autor: profimedia.cz

    Využijte větrného počasí a vyrazte na opuštěnou louku  za město či ves pouštět draka. S dětmi nebo klidně sami. Vraťte se do svých dětských let a vychutnejte si alespoň na chvíli naprostou bezstarostnost. Vedle toho má tato tradiční zábava i další plusy. Budete trávit čas v přírodě, v pohybu a užijete si u toho spoustu zábavy. Navíc si můžete zhotovit vlastnoručně vyrobeného draka, který má při pouštění mnohem větší kouzlo než ten kupovaný. Při výrobě draka se skvěle odreagujete, můžete rozvíjet svou fantazii a pomůže to i při stmelování rodiny.

  • Oslaďte si život. Myšlenkami i jídlem

    Autor: iStock.com

    S příchodem podzimního období hraje klíčovou roli to, jak budete k životu přistupovat. Snažte se obklopit se lidmi a věcmi, které na vás působí pozitivně. Víc než kdy jindy dělejte sami sobě radost a neodpírejte si ani dobré jídlo. To ovšem neznamená, že se máte od rána do večera ládovat čokoládou nebo zmrzlinou. „Dejte raději přednost sladké snídani ve formě cereálií, müsli, ovesné kaše ozdobené čerstvým ovocem nebo si připravte sladké palačinky. Tím uspokojíte své chuťové buňky a zároveň dodáte tělu potřebné živiny,“ radí Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy společnosti Bonavita.

  • Během deštivého počasí si zacvičte jógu

    Autor: istock.com

    Podzim je ideální období pro vyzkoušení něčeho nového. I když jsou teď sportovní aktivity omezené na minimum, neznamená to, že se nemůžete pustit do jógy, tance, nebo dokonce thajského boxu sami doma! Existuje spousta on-line kurzů, ale i volně dostupných videí, která vás na hodinu denně aktivně zabaví. Vyzkoušejte něco, co vás vždy lákalo. Posílíte tím psychické i fyzické zdraví. „Podle mých zkušeností pomáhá zvládnout náročné podzimní období cvičení jógy. Máme více příležitostí ke zklidnění a usebrání, k odpočinku a vnímání plynutí. A přesně to jóga nabízí,“ vysvětluje instruktorka jógy Věra Vojtěchová.

  • Dopřejte si více spánku a odpočinku

    Autor: istock.cz

    Abyste se cítili opravdu dobře a byli v harmonii, je potřeba pravidelný pohyb vyvážit kvalitním odpočinkem. Dopřávejte si více spánku než obvykle a snažte se o to, aby byl váš spánek co nejvíce kvalitní. To znamená, že si nebudete hrát před spaním s mobilem či tabletem, ale omezíte i čtení v posteli. Věra Vojtěchová doporučuje zařadit i pravidelnou meditaci: „Stačí meditovat patnáct minut denně, tělo si báječně odpočine a začnou se dít zázraky.“ Dbejte také na příjem vitaminů a minerálů a starejte se o své tělo v sychravém počasí ještě s větší pečlivostí.

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...