Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Co stojí za citlivostí zubů a jak proti ní účinně bojovat?

  • 1. listopadu 2020 | 06:00

    Už nevíte, jaké to je vychutnat si zmrzlinu nebo horký čaj bez nepříjemné bolesti? Citlivostí zubů trpí mladá i starší generace. Jak vzniká, co za ní stojí a dá se jí vůbec zbavit? Podle názorů odborníků ovlivňuje citlivost zubů i hladina hormonů v těle. Dentinová hypersenzitivita, jak se jí odborně říká, je pro spoustu lidí přirozenou součástí života a nijak daný problém neřeší. To je ale velká chyba!

    Za krátkou, ale zato ostrou bolestí zubů při konzumaci studených či teplých nápojů nejčastěji stojí citlivost zubů. Co proti ní pomáhá a dají se citlivé zuby bělit?

  • Zvýšená citlivost zubů má mnoho důvodů

    Autor: istock.com

    Za zvýšenou citlivostí zubů stojí nejčastěji porušená zubní sklovina a obnažené zubní krčky, ale vedle toho mohou být důvodem i zubní kazy, zubní kámen, zlomený či uštíplý zub, ale i některé procedury. „Zuby mohou být citlivější po aplikaci čerstvé výplně nebo třeba po neodborném domácím bělení s vyšší koncentrací peroxidu. V neposlední řadě může stát za citlivostí těhotenská gingivitida, která se ale spíše projevuje citlivějšími dásněmi, jelikož ty jsou více prokrveny. Proto je nutné mít dobrou dentální hygienu už před těhotenstvím a nebát se v těhotenství navštěvovat svého zubního lékaře společně s dentální hygienistkou,“ říká MDDr. Tomáš Machač, odborný garant přírodních produktů v oblasti péče o ústa značky SPLAT. Těhotenská gingivitida postihuje většinu žen. Jde o to, že dásně během těhotenství zčervenají, otečou a začnou krvácet. Vznikne zánět, během kterého jsou zuby mimo jiné citlivější.

  • Špatně si čistíte zuby

    Autor: istock.com

    Mezi další příčiny citlivosti zubů patří i nesprávná technika jejich čištění, při které dochází k ubývání tvrdých i měkkých tkání. Je proto nezbytné věnovat správnému čištění dostatečnou pozornost a nechat si poradit od odborníků, tedy od zubaře či dentální hygienistky. Ti mají za úkol nejen zuby ošetřit, ale také své pacienty naučit správnou techniku čištění zubů s vhodně zvolenými pomůckami. Nejhorší vliv mají tvrdé kartáčky, zubní pasty s vysokým abrazivním účinkem a také špatně vedené tahy kartáčkem. Čištění zubů horizontální technikou totiž může zuby a dásně poškodit. Proberte svůj problém se stomatology a dostane se vám péče, díky které zamezíte nejen citlivosti zubů, ale i případnému krvácení dásní.

  • Pozor na to, co jíte

    Autor: istock.com

    Neblahý vliv na citlivost zubů může mít i strava, a to především ta, která obsahuje velké množství kyselin. Nejvíce jich obsahují citrusové plody, rajčata, džusy, víno, různé limonády, ale i zralé sýry či jogurty. Nejsou to ale pouze kyseliny, které se na dutině ústní negativně podepisují. „Pozor si dejte také na stravu bohatou na cukry. Sladkosti urychlují množení bakterií v ústech a mohou vést k erozi skloviny, čímž obnažují citlivé oblasti zubů,“ varuje Ing. Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental specializující se na péči o zuby a ústa.

  • Jak je to s bělením zubů a citlivostí?

    Autor: istock.com

    Citlivost zubů, kterou může na krátkou dobu způsobit procedura jejich bělení, je přirozená. Podle stomatologa je tento druh citlivosti způsoben tím, že se dočasně otevřou dentinové kanálky. „Jde však o potíže dočasné, obvykle během jednoho až dvou dní odezní. Pokud však máte citlivé zuby už před samotným bělením, je potřeba počítat s tím, že citlivost zubů může ještě zintenzivnit. Citlivost je obecně vnímána individuálně. Někdo bělení bez problému snese, jiný cítí bolest,“ říká MDDr. Tomáš Machač. Zuzana Heiník Bělová k tomu ještě doplňuje, že citlivost je možné účinně snížit speciálními pastami na citlivé zuby.

  • Citlivosti zubů se můžete zbavit

    Autor: istock.com

    Vedle snížení citlivosti zubů pomocí speciálních past – ideálně na přírodní bázi – můžete tyto obtíže zmírnit – nebo se jich úplně zbavit – dalšími postupy. Mezi ty základní patří změna stravovacích návyků, hygienických návyků a používání vhodných přípravků a také používání měkkých kvalitních zubních kartáčků. „Doporučuji vyměnit tvrdý zubní kartáček za měkčí a nebát se pravidelného používání přípravků s vyšším obsahem fluoridů, vápníku a hlavně hydroxyapatitu,“ radí odborný garant Tomáš Machač. Nepodceňujte ani správnou metodu čištění zubů a v případě, že citlivostí zubů trpíte, neodkládejte návštěvu u stomatologa a dentální hygienistky.

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...